Omwonenden Rosarium gaan zelf de strijd aan tegen zwerfvuil

12 mei 2020

De rommelige plekken in zowel de binnenstad als buiten het Venlose koopcentrum roepen regelmatig irritaties op bij omwonenden en passanten. Ook in en rondom het Rosarium bestaan diverse vormen van overlast zoals zwerfvuil, hangjongeren en te veel lawaai. Chantal van Soest nam samen met een aantal buurtbewoners het initiatief om het sfeervolle parkje en de directe omgeving zelf schoon te houden.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Ze hadden zich genoeg geërgerd. De tijd was rijp om zelf het zwerfvuil in en rondom het Rosarium te gaan opruimen. “Han Bloemendal was één van de eersten die begon met schoonmaken,” aldus Chantal van Soest. “Daarmee heeft hij anderen waarschijnlijk geïnspireerd. Ook Paul en Sandra Bremmers rapen bij iedere wandeling die ze door de buurt maken iets op en deponeren het in de vuilnisbak. Samen met mijn man Ralph zijn we dat voorbeeld gaan volgen. Het resultaat: sinds een tijdje ruimen we gezamenlijk twee keer per maand op vrijdagmiddag in en rondom het Rosarium de rommel op. We hopen dat nog meer buurtbewoners zich achter dit initiatief scharen. Het is gezellig en het zorgt bovendien voor nog meer sociale cohesie in de buurt.”

Omgeving
Zoals gezegd gaat het niet alleen om het parkje zelf. Ook de directe omgeving wordt aangepakt. Chantal: “Neem de stoep voor de Sint Martinusschool. Daar liggen vaak peuken van mensen die op de muurtjes zitten. Het gaat ons om het hele gebied. Dus vegen we die rommel ook bij elkaar en dumpen het in een vuilniszak.” De soorten afval zijn heel divers. Van pizzadozen tot blikjes. Van plastic flesjes tot lege zakken chips. En van bakjes shoarma tot zakjes waar hasj in heeft gezeten. Smerig, rommelig en niet netjes, maar de buurtbewoners ruimen het voortaan zelf op. Alles om de eigen omgeving schoon te houden.

Maatschappelijk probleem
Bij de omwonenden was er het verzoek richting gemeente om het gebied vaker en grondiger te reinigen. “Uit het mailverkeer bleek dat de gemeente van mening was dat ze voldoende energie staken in het onderhoud van het Rosarium. Maar voor ons was dit niet genoeg. Te vaak lag er te veel vuilnis. En je weet het: rommel maakt rommel. Mensen worden nonchalanter en zijn minder snel geneigd hun rommel in de prullenbak te gooien. Ja, het is een maatschappelijk probleem dat in meerdere wijken speelt. Als mensen simpelweg weigeren om hun afval in de daarvoor bestemde bakken te deponeren, dan kunnen wij daar ook niets aan veranderen. Is het opvoeding? Gemakzucht? Verschil tussen jong en oud? Zeg het maar. Wij voeden onze kinderen op dat ze geen rommel op straat moeten gooien en altijd alles netjes opruimen. Door het gebied zelf goed en vaker te onderhouden hopen we dat het bezoekers van het Rosarium inspireert om voortaan zelf hun rommel beter op te ruimen. En als ik iets zie wat mij niet aanstaat, spreek ik daar mensen op aan. Iedereen wil toch graag in een schone wijk wonen.”

Wijkoverleg
Chantal hoopt vooral dat de gemeente toch verder wil meedenken. Vaak zijn het kleine dingen die tot meer woon- en leefgenot kunnen zorgen. “De gemeente wil het wonen in de binnenstad promoten. Dat doe je op meerdere manieren. Ook door bijvoorbeeld op uitgaansavonden sfeerkeepers, suppoosten of politie op fietsen door het gebied te laten patrouilleren. Zeker op momenten dat mensen midden in de nacht naar huis gaan. Het kan voor meer rust zorgen.” Zelf was ze tijdelijk betrokken bij het wijkoverleg en klopte met de notulen bij de gemeente aan. “Daar waren ze wel onder de indruk van alles wat besproken was, maar verliep verdere communicatie toch stroperig. Dat is frustrerend. Maar goed. Uiteindelijk heeft het er toe geleid dat wij als buurt nu zelf het heft in handen nemen en zijn begonnen met het opruimen van zwerfafval. Wij pakken de schoffel en gaan aan de slag. Deze omwonenden houden van aanpakken. Wie mee wil doen, is van harte welkom. Alles onder het motto: vrijheid, blijheid. Het moet geen verplichting zijn, maar gezellig is het zeker.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...