Ondernemers aan de wandel in de Venlose binnenstad: “nieuwe gezichten, andere inzichten”

9 april 2021

Het is inmiddels een terugkerend fenomeen, een groepje Venlose middenstanders aan de wandel in de Venlose binnenstad. Het is een initiatief van banketbakker en bestuurslid van Venlostad.com Jos Lamers. “Ik miste de informele gesprekjes.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld; VenloVanbinnen

Maandenlang waren in het Venlose winkelcentrum alleen de essentiële winkels open. Sinds kort mag er ook op afspraak worden gewinkeld. Die situatie zorgt voor een heel andere dynamiek in de binnenstad, merkte Jos Lamers. “Je ziet veel minder ondernemers op straat. Sommige zijn soms een aantal dagen niet bij hun zaak, anderen zijn veel beperkter dan voorheen geopend, vanwege alle maatregelen.”

Leuke stad
Even een informeel gesprekje, wat ideeën uitwisselen komt daardoor minder vaak voor, zegt Lamers. “Ik wil graag weten wat er speelt, wie met wat bezig is. Die informatie wissel je in de huidige situatie veel lastiger uit dan voorheen. En soms wil je elkaar ook gewoon even vertellen wat we eigenlijk een leuke stad hebben.” Dus besloot hij op een gegeven moment om wandelingen met een klein groepje ondernemers door de binnenstad te organiseren. Om te vertellen over de activiteiten van Venlostad.com, om bijzondere plekjes te bekijken en om mede-ondernemers elkaar beter te leren kennen.

Diversiteit
Want dat laatste is een belangrijk onderdeel van de wandelingen geworden. Lamers merkte dat veel ondernemers vooral collega’s in de directe omgeving kennen. “Nu ontmoet iemand die actief is in bijvoorbeeld de Jodenstraat iemand met een zaak aan de Gelderse Poort. Dat leidt tot leuke gesprekken. Je leert nieuwe gezichten kennen, maar ook de ideeën en inzichten van andere ondernemers. En voor een deel van de wandelaars is het tevens een kennismaking met bijzondere plekjes in de binnenstad.” Lamers stelt de groepjes dan ook bewust samen, zorgt dat er mensen uit verschillende delen van de stad meewandelen. “Dat zorgt voor diversiteit in de gesprekken.”

Eye opener
Ook afgelopen week ging er weer een groepje binnenstadondernemers op pad. Onder de deelnemers Marion van Kollenburg van modezaak Nobs & Wellies en Bart Gubbels van opticien Xie Eyewear. Van Kollenburg noemt het een eye opener. “Natuurlijk ken ik Venlostad.com, maar wat ze precies doen was me niet duidelijk. Nu wel. Ik wil me ook best wat nadrukkelijker laten zien bij het promoten en het verbeteren van dingen in de binnenstad. Dat hoeft niet per se een bestuursfunctie zijn, maar als ze iets nodig hebben sta ik graag klaar.”

Te bescheiden
Hoewel van oorsprong Venlose, woonde ze 40 jaar elders. Sinds 3,5 jaar heeft ze haar zaak aan de Parade. Van Kollenburg vindt dat Venlo zich als winkelstad nog altijd te bescheiden opstelt. “Terwijl we zoveel moois te bieden hebben ; dat viel ook weer op tijdens de wandeling. Daarnaast is het goed ervaringen met elkaar te delen, zeker in deze lastige tijd, dat geeft toch steun.” Verder vond ze het fijn nieuwe mensen te leren kennen. “Het verbinden van binnenstadondernemers is een van de doelen van de wandeling. Ik denk dat die opzet goed is geslaagd.”

Invalshoek
Bart Gubbels geeft aan dat hij net als Jos Lamers de informele gesprekken mist, het naar buiten lopen en als vanzelfsprekend andere ondernemers tegen komen. “Dus ja, dat is een leuk aspect van deze wandelingen. De samenstelling van de groep is zodanig dat je ook mensen tegenkomt die je nog niet kent. Mensen die zaken weer vanuit een andere invalshoek bekijken, wat heel leerzaam is. Zoals tijdens onze wandeling  de versoepelingen die deze week bekend werden gemaakt. Daar heeft iedereen zo zijn visie op.”

Blijver
Voor Gubbels mogen de wandelingen een blijver zijn. “Mensen verbinden is van alle tijden en als het op deze manier kan is dat prima. Die wandelingen zijn een goed middel andere ondernemers te leren kennen en ideeën uit te wisselen over hoe we de binnenstad kunnen versterken en kunnen profileren. Dus ja, ook als de situatie weer normaal is, is dit initiatief van de binnenstadwandeling wat mij betreft van toegevoegde waarde.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad