Ondernemers boos en teleurgesteld, maar verwachten geen acties bij Venlose horeca

13 november 2021

“Nee, ik blijf niet open,” aldus Rene Mevissen van Eetcafé Hemingway (foto boven). “Wij sluiten gewoon om acht uur. Als er dan nog gasten zitten, mogen die hun toetje gewoon opeten. Ik verwacht niet dat er direct een overijverige boa voor onze deur staat om direct een boete uit te delen.”

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Rob Buchholz & Leon Vrijdag

Het verhaal van Mevissen tekent een beetje de sfeer bij diverse Venlose horecaondernemers. Ze verwachten geen acties en hebben op dit moment ook niet zelf de intentie om er aan mee te doen. Nadat het demissionaire kabinet vrijdagavond de nieuwste maatregelen voor een zachte lockdown afkondigde, varieerden de reacties van teleurstelling tot boosheid en verslagenheid. Dat laatste geldt met name voor Jack Stroeken, mede-eigenaar van Klup77. “Ik heb de laatste drie nachten niet geslapen. We zijn een relatief jong bedrijf. Daardoor krijgen we bijna geen financiële compensatie. En ik kan je nu al zeggen: deze periode gaat voor de horeca langer dan drie weken duren. De lockdown is voor een beginnend bedrijf de doodsteek. Op dit moment vrees ik voor het voortbestaan van Klup77. Dat meen ik serieus en daar ben ik goed ziek van. Wij zien bijna geen uitweg meer.”

Recalcitrant
Ook Stroeken sluit zaterdagavond om 20.00 uur netjes de deuren van zijn zaak. “Ik ben misschien wel de meest recalcitrante man van de wereld, heb mij echter in de afgelopen twintig maanden netjes aan alle regels gehouden, maar ik geloof niet in een opstand van de Venlose horeca. Als we echt iets willen bereiken dan zal Koninklijke Horeca Nederland (KHN) met grootste actieplannen moeten komen. Zorg bijvoorbeeld dat je als brancheorganisatie de boetes overneemt van ondernemers die open blijven. Richt daarvoor een fonds op. Dat gebeurt echter niet. In Venlo zullen misschien een paar cafés of restaurants de eerste dag open blijven. Zo snel echter de eerste een boete krijgt, sluit de rest vervolgens de deur. Dus wat heeft het voor zin? Ik ben graag recalcitrant, maar ik ga mijn hoofd niet in een strop steken.”

Jack Stroeken (Klup77)

Mister Pinokkio
Stroeken wijst naar een flap-over. Daarop staan plannen die hij en zijn team al bedacht hebben om de komende weken door te komen. Bierproeverij, broodjes, afhaalmenu’s et cetera. Maar het is volgens hem een druppel op een gloeiende plaat. “Daarmee redden we het niet. In een kroeg ga je pas na acht uur echt geld verdienen. Dit zijn kleine acties om bezig te blijven, maar daar redden we deze zaak niet mee. Het ging de laatste maanden vrij goed met Klup77. We hebben er veel tijd en geld ingestoken. Recent hebben we diverse mensen in vaste dienst aangenomen. Moet ik die de volgende maand weer allemaal ontslaan? En waarom? Dankzij de maatregelen die dit kabinet neemt over de rug van de te brave bevolking die Mister Pinokkio nog steeds geloven. Ja, schrijf dat maar op. Bij Ikea en in supermarkten mogen we weer in polonaise door volle gangpaden lopen, maar de horeca is weer de pineut. Het klopt gewoon niet.”

Personeelsprobleem
Terug naar Rene Mevissen van Eetcafé Hemingway. Ook hij gelooft niet in acties vanuit de Venlose horeca. “Wat heeft het voor zin? Ik kan wel heel boos worden, maar we moeten dealen met deze situatie. Zo snel er één zaak een boete krijgt, sluit de rest snel de deuren.” Mevissen gaat in ieder geval weer beginnen met bezorgen en afhalen. “Daar verdien ik niet veel geld mee, maar we zijn tenminste bezig. Dat is belangrijk voor mijn personeel. Want op lange termijn wordt dat een groter probleem. We weten allemaal dat deze lockdown langer dan drie weken gaat duren. Met als gevolg dat personeel weer op zoek gaat naar andere baantjes en het steeds lastiger wordt om ze terug naar de horeca te krijgen. Maar goed, het is weer afwachten hoe deze situatie zich ontwikkelt. En dat is nog het meest frustrerende. Telkens maar wachten, wachten, wachten. Die onzekerheid maakt je gek.”

Bij Speciaalbierencafé Brouwersplaats op de Parade was de eerste reactie na het horen van de nieuwe maatregelen ‘Shit’. Over hoe ze de komende weken gaan invullen, daarover is het team nog in overleg. “Ik verwacht in ieder geval niet dat we zaterdagavond na acht uur als protest open blijven,” aldus medewerker Vic Ottenheijm. “Wij hebben ons tot nu toe aan de regels gehouden, dan past het niet om nu dwars te gaan liggen. Wij vrezen trouwens wel dat het langer dan deze drie weken gaat duren. Waarschijnlijk gaan we weer producten aan de deur verkopen. Het is voor ons in ieder geval belangrijk om positief te blijven en even af te wachten welke compensatie de overheid precies gaat geven. We beginnen nu echter eerst met het afbellen van de reserveringen voor de komende weken. Helaas. Het is niet anders.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Hol-ogig egoïsme

Hol-ogig egoïsme

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen Het is op momenten chaos troef op de belangrijkste tweewielerverkeersader door de Venlose binnenstad. Die loopt van de Martinusstraat via de Grote Kerkstraat, Begijnengang en Nieuwstraat naar de Koninginnesingel. Fietsers...

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

De Venlose burgemeester Antoin Scholten liet in een interview met De Limburger weten dat hij vreest voor een invasie aan ongevaccineerde Duitsers die in Venlo willen winkelen. Hij pleit daarom voor invoering van 2G. Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging...