Ondernemers Hoogstraat en Kwartelenmarkt zetten hulpactie op voor getroffen bevolking Oekraïne

4 maart 2022

Diverse ondernemers op de Hoogstraat en Kwartelenmarkt hebben de krachten gebundeld en zijn een actie begonnen om zoveel mogelijk belangrijke spullen voor de mensen in Oekraïne in te zamelen: dekens, medicijnen, opladers, voedsel, pijnstillers, medische producten, luiers, batterijen, thermosflessen, legerkleding en meer.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Sinds de oproep donderdagmiddag op Facebook verscheen, worden de dames overstelpt met positieve reacties. Miriam Stiene van Klein Duumpke, Jolanda Steeghs van Joly’s Fashion, Lenny Fleuren van Helemaal Jij en Ani Grigoryan van Butik Ani waren alle vier op eigen wijze getroffen door de dagelijkse beelden en verhalen van de Oekraïense bevolking. “Ik zag verleden week donderdag wat er gebeurde en zei direct tegen mijn man: kunnen we niet iets doen om die mensen te helpen. Het leed raakte mij recht in het hart. De volgende dag sprak ik Ani, zij komt zelf uit Armenië en heeft familie in Rusland die ook in angst leven. Zij weet dus precies wat het is. Daarna was snel duidelijk: we moeten iets doen voor de getroffen bevolking daar.”

Kracht van Facebook
Terwijl Miriam haar verhaal doet komen telkens nieuwe berichten binnen van mensen die willen helpen. “Kijk eens wat mooi. De afdeling Eerste Hulp van VieCuri wil al medicijnen komen brengen. Het filiaal van Etos komt vandaag nog producten brengen. Het is echt hartverwarmend als je ziet hoe iedereen mee wil helpen.” Jolanda Steeghs voegt daar aan toe: “Dat wij dit zo snel konden opzetten komt door de saamhorigheid in deze buurt. Maar vergeet niet de kracht van een medium als Facebook. Berichten worden gedeeld, duizenden mensen lezen het en komen in actie.”

Angst
Alle vier de dames geven toe dat er een bepaalde angst voor de toekomst is. “Het kan ons allemaal overkomen,” aldus Ani. “Mijn familie in Rusland leeft ook in onzekerheid. Zij durven zich niet tegen de oorlog uit te spreken. De mensen in Polen zijn bang dat Poetin met zijn acties verder gaat dan Oekraïne. En misschien daarna wel Duitsland. En daarna? De strijd is dichterbij dan velen zich nu realiseren. Dat zorgt er waarschijnlijk ook voor dat iedereen zo betrokken is. Er zijn zelfs mensen die producten voor huisdieren willen brengen. Ook dat is welkom, want de dieren worden nog wel eens vergeten.”

Legerkleding
Ani benadrukt dat ook legergerelateerde producten welkom zijn. “Legerschoenen voor de mannen die strijden in Oekraïne, maar misschien zijn er nog mensen die helmen hebben of warme jassen. Dus speciale kleding. Gewone kleding even niet. Het gaat ons om andere producten tegen de kou, voeding, medicijnen, dekens of yogamatjes. Veel mensen slapen in kelders of bunkers op de koude grond. Dan zorgen deze matjes voor extra warmte. Als mensen voedsel willen brengen dan graag vooral producten die lang houdbaar zijn.”

Venray
Terwijl de eerste dozen inmiddels gevuld zijn, verwachten de dames dit weekend nog veel meer reacties. Zondag worden de spullen dan naar een centrale plek in Venray gebracht van waar uit het transport richting Oekraïne plaatsvindt. Volgens Miriam hebben ze er al ervaring mee. “Afgelopen dinsdag is vanuit die plek al de eerste vrachtauto vertrokken. Het zou mooi zijn als er mensen zijn die aanstaande zondag de verzamelde goederen naar Venray willen brengen. Ik verwacht nog veel meer toeloop en wij krijgen de dozen waarschijnlijk niet allemaal in onze auto.” In Venray coördineert Karina Osmolskie het transport. Ook zij komt in Venlo een kijkje nemen en is ontroerd door de vele positieve reacties die er in korte tijd loskomen. “De gemeente Bergen werkt ook mee. Zij stellen een loods plus vrachtwagen beschikbaar. Inwoners uit Venray, Bergen Leunen, iedereen meldt zich. En nu deze actie in Venlo. Het is echt fantastisch.”

Vanaf zaterdag wordt de omgeving Hoogstraat en Kwartelenmarkt versierd met ballonnen in de kleuren van Oekraïne. Mensen die materialen willen brengen kunnen zich bij één van de winkels melden. Daar worden ze met alle plezier in ontvangst genomen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad