Ondernemers Duitse hoek: ‘Gelukkig kunnen we weer Duits praten’

8 februari 2022

In de befaamde Duitse hoek van Venlo hebben de ondernemers ook een aantal zware jaren achter de rug. Lockdowns en andere beperkende maatregelen zorgden ervoor dat de Duitse kooptoerist sinds het begin van de coronapandemie te vaak afwezig was. Of zoals Wil Augustinus, bedrijfsleider bij supermarkt 2 Brüder, het schetst: “Het waren simpelweg twee slechte jaren voor onze zaak”.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Toch laten diverse ondernemers in het gebied Nolensplein, Geldersepoort en Lomstraat hoopvolle geluiden horen. Zoals Daisy Heek van modewinkel Ditz. “Ja, ik merk dat de Duitse consument weer terugkeert. Vooral de eerste zaterdag in januari dat we weer open mochten, die was gewoon geweldig. Toen hebben we hier op één dag meer verkocht dan de hele maand januari van vorig jaar via social media. Om eerlijk te zijn had ik dit niet verwacht. Ook afgelopen zaterdag met het mooie weer was top. Degenen die een boosterprik hebben gehad, voelen zich veiliger en durven gelukkig weer. Ik denk dat het vanaf half maart weer echt los komt. Want het is natuurlijk heerlijk om ook weer gewoon regelmatig Duits te kunnen praten.”

Jolanda Kerren (Kaashandel Tebben)

Drukke weekenden
Ook Jolanda Kerren van Kaashandel Tebben laat tevreden geluiden horen. “Zeker in het weekend merken wij dat de Duitsers weer naar Venlo komen. Daarbij is er wel een duidelijk onderscheid. Op zaterdag zien we vooral de traditionele kooptoerist komen. Daarbij zitten ook veel vaste klanten. Op zondag is het een ander publiek dat er gewoon een dagje uit wil. Nee, alles bij elkaar is het nog niet zoals het moet zijn. Maar we merken dat er steeds meer reuring komt.”

Niet gevaccineerden
Eenzelfde uitleg klinkt uit de mond van Rachid Lazaar, eigenaar van Pom Pom Frites aan de Gelderse Poort. “Ja het zijn inderdaad de weekenden dat de Duitsers weer in grotere aantallen naar Venlo komen. Vooral afgelopen zaterdag was het mede dankzij het mooie weer ouderwets druk. Door de week is het echt nog te rustig.” Lazaar merkt dat er diverse niet gevaccineerde mensen bij zitten, die blij zijn met de vrijheid die ze aan deze kant van de grens hebben, in tegenstelling tot hun eigen land. “In Duitsland zijn blijkbaar toch meer beperkingen. Is men strenger. Hier kunnen ze vrij rond lopen. We zitten nog lang niet op het niveau van voor corona, maar het geeft ons als ondernemers moed voor het voorjaar.”

Rachid Lazaar (Pom Pom Frites)

Mensen die durven
Terug naar Wil Augustinus van supermarkt 2 Brüder. Hoewel ook hij merkt dat met name de zaterdag en zondag weer de nodige kooptoeristen trekt, is er volgens hem nog een lange weg te gaan. “Met name de senior Duitser kijkt nog duidelijk de kat uit de boom. Het is vooral de groep mensen die minder angstig zijn die nu als eerste weer de grens over trekken. Dat is logisch. Kijk naar ons eigen land. Welke groep gaat weer als eerste op vakantie? De mensen met iets meer lef. De rest is nog afwachtend, blijft voorzichtig en volgt later.”

Het lagere aantal kooptoeristen heeft vanzelfsprekend ook gevolgen gehad voor de personele bezetting bij de supermarkt. Augustinus bevestigt dat in de afgelopen twee jaar mensen uit noodzaak moesten vertrekken. “Maar,” zo zegt hij er direct achteraan. “We zijn inmiddels weer op zoek naar nieuw personeel. In diverse functies. Als de massa dadelijk weer de grens overtrekt voor een dagje Venlo willen we goed voorbereid zijn en met een optimale bezetting draaien. Want ook die tijden keren weer terug.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad