Ondernemers over aanscherping coronamaatregelen: ‘Wij moeten weer de confrontatie met de mensen aan’

3 november 2021

Een nieuwe persconferentie met het bekende verhaal. Waar Mark Rutte aan het einde van de zomer nog de (valse) hoop had dat hij in november het volk de blijde boodschap kon geven dat alle maatregelen zouden verdwijnen, daar moet de premier wederom bakzeil halen. Hij was te voorbarig.

Tekst: Rob Buchholz, Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Vanaf zaterdag 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op alle publieke locaties waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden, dus ook in winkels. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van 95 euro. Verder is vanaf aanstaande zaterdag het coronatoegangsbewijs verplicht voor de horeca (binnen- en buitenterrassen), theaters, concertzalen, bioscopen en doorstroomlocaties als musea en monumenten. Maar ook bij (zakelijke) evenementen met en zonder vaste zitplaats. Hoe kijken de Venlose ondernemers tegen deze herinvoering en strengere aanpak van eerder afgekondigde maatregelen aan? “Wij moeten weer de confrontatie aangaan,” aldus een medewerker van Primera op de Maasstraat. “Wat we ook doen, we doen het nooit goed.”

Verwarring en onbegrip
Juul Lommen van de Beddenspecialist op de Parade is helder in zijn mening. “Had het dragen van die mondkapjes gewoon aangehouden. Dat gebeurde in de meeste Europese landen. Nu waren mensen weer blij dat ze er van af waren, maar moeten ze een paar weken later toch weer op. Dat zorgt voor verwarring en onbegrip. We zijn voorlopig nog niet van corona af. Dat realiseert iedereen zich die een beetje logisch nadenkt.” Een controle van de QR-code via de app is volgens Lommen voor de detailhandel niet doen. “In onze zaak kan het nog wel, maar in veel winkels is continu traffic en is die controle bijna niet te doen. Dan zou je al een extra medewerker bij de deur moeten zetten.”

Dubbel gevoel
Cees Lensen van Lensen Tabak & Gifts gaat mensen die zijn zaak betreden wel attenderen op het dragen van een mondkapje, maar hij gaat niet de discussie aan. “Dat heeft geen zin en ik zit er niet op te wachten. Maar om eerlijk te zijn, voelt het voor mij allemaal erg dubbel. We hebben ongeveer 84 procent gevaccineerden in Nederland, maar ik begrijp dat de situatie in de ziekenhuizen toch weer ernstig dreigt te worden. Dan denk ik dat het probleem dus door de niet gevaccineerden ontstaat. Aan de andere kant moeten we er mee leren leven. Corona zal onder ons blijven. Ik heb de wijsheid niet in pacht en het beleid van de regering is misschien niet altijd even helder en dubbel, maar we zijn het als mensen zelf schuld. Houd je gewoon aan de regels: anderhalve meter, was je handen, draag de komende tijd weer een mondkapje. Maar wij zijn Nederlanders he. Eigenwijs en altijd alles ter discussie stellen.”

Handhaven
Tonny Geraads van Versierhoés Van der Veer is vooral blij dat steeds meer activiteiten weer doorgang vinden. Na Halloween en Oktoberfest kijkt ze uit naar de Elfde van de Elfde. Klanten die haar winkel bezoeken, krijgen wel vanaf zaterdag het dringende verzoek het mondkapje op te zetten. “Het is nu eenmaal een regel en daarop ga ik handhaven. Sommige maatregelen zijn nodig. We zijn nog niet van het probleem af. Ik probeer het zelf altijd positief te benaderen, maar als ik de verhalen hoor van zieke mensen die op het moment niet geopereerd kunnen worden door het stijgend aantal coronagevallen. Dat vind ik heftig.”

Overvolle treinen
Zelf zal ze het mondkapje niet dragen op momenten dat ze alleen in de zaak staat, echter op het moment dat er mensen binnenkomen zal ze het opdoen. “Ik snap het als anderen zeggen dat het dubbel voelt. Als ik ’s avonds met de trein naar huis ga, zitten andere passagiers in de overvolle treinen van Veolia bijna bij mij op schoot. Dan baat een mondkapje ook niet meer. Dat voelt raar. Dus als een klant hier een kostuum komt passen en ik moet de ritssluiting dichtmaken, doe ik dat gewoon. Op zo’n moment ga ik echt geen anderhalve meter aanhouden. Maar wel natuurlijk het mondkapje op.”

Gastvrijheid
Erik Manders, voorzitter van winkeliersvereniging Venlostad.com, bespeurt onder zijn achterban vooral zorgen over het voornemen van het kabinet om winkels ook alleen toegankelijk te maken na het tonen van coronapas. “Het mondkapje, de kuchschermen en desinfectiezuilen, daar zijn we aan gewend. Die zijn ook snel weer in te zetten. De QR-code is echter van een andere orde. Dat is in drukke zaken niet te doen, maar in een eennmanszaak evenmin. Bovendien, of het nu om winkeliers of horeca gaat, binnenstadondernemers zijn gericht op het bieden van gastvrijheid en daar druist het inzetten van de coronapas volledig tegen in.”

Gezelligheid
Het laatste wat hij wil is mensen uitsluiten. “Iedereen is welkom in de Venlose binnenstad. Uiteraard wel met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen. Dus 1,5 meter afstand, mondkapje en handen goed wassen en desinfecteren.” Manders is niet bang dat vanwege de aanscherping van de maatregelen, er minder bezoekers naar de Venlose binnenstad zullen komen. “De gezelligheid van de binnenstad maakt een bezoek nog altijd aantrekkelijk. Op dat vlak kijken we momenteel hoe we dat nog kunnen versterken. Met sfeeracties en bijvoorbeeld door de koopavond een impuls te geven. En voor wie echt niet te lang in de binnenstad wil zijn: bij veel ondernemers kun je bestellen en op afspraak afhalen. De binnenstadondernemer is wat dat betreft niet voor een gat te vangen. Samen zorgen ze er voor dat mensen ook nu met plezier komen winkelen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Hol-ogig egoïsme

Hol-ogig egoïsme

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen Het is op momenten chaos troef op de belangrijkste tweewielerverkeersader door de Venlose binnenstad. Die loopt van de Martinusstraat via de Grote Kerkstraat, Begijnengang en Nieuwstraat naar de Koninginnesingel. Fietsers...

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

De Venlose burgemeester Antoin Scholten liet in een interview met De Limburger weten dat hij vreest voor een invasie aan ongevaccineerde Duitsers die in Venlo willen winkelen. Hij pleit daarom voor invoering van 2G. Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging...