Voor de derde keer in korte tijd kiest het demissionaire kabinet voor halfslachtige maatregelen om de strijd met de sterk oplopende besmettingscijfers aan te gaan. Terwijl code zwart voor de deur staat, moeten winkels een uurtje eerder dicht en mag de horeca alleen nog overdag geopend zijn. Zowel ondernemers uit die laatstgenoemde branche als uit de detailhandel zien weinig heil in deze nieuwe poldervariant.
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en Rob Buchholz
Stefan Bakx, eigenaar van Shannons Irish Pub op de Parade schudt zijn hoofd. “Dit gaat nergens meer over. Weer wordt de horeca het hardste getroffen, terwijl slechts 2,8 procent van de besmettingen hier ontstaan. En de scholen? Die laten ze gewoon open, terwijl cijfers uitwijzen dat juist dat de brandhaard is van de huidige problematiek. Ik heb zelf ook een kind op de lagere school, maar wil best een en ander regelen om die kleine de komende weken thuis te houden. Kies gewoon voor een keiharde lockdown. De hele maand december alles dicht, compenseer de ondernemers en begin in januari met alles stapje voor stapje los te laten. Nee, dat is zeker niet leuk, maar met de huidige aanpak blijven we tot ergens in maart aanmodderen.”
Solidair met andere ondernemers
Ook Gijs Lina van Vinoteca Lina op de Jodenstraat had liever gezien dat de scholen op slot waren gegaan.”Wij hadden dat thuis, met drie schoolgaande kinderen, wel kunnen oplossen. Natuurlijk zullen er gezinnen zijn waar het minder eenvoudig is te regelen. Ik ben geen specialist, maar met deze maatregelen… ik weet niet of dat dé oplossing is. Het is in ieder geval geen harde klap.”Dat hij nu een uurtje eerder moet sluiten ziet Gijs niet als een probleem. “Sterker, ik hoef niet eens eerder op slot. Dit is een noodzakelijke winkel. Dus in principe mag ik tot acht uur open blijven, maar ik ben solidair met de andere ondernemers in de binnenstad en draai om vijf uur de sleutel om. Bovendien merk ik dat de verkoop in de winkel sowieso aan het afnemen is. Een bepaalde groep mensen blijft door de stijgende besmettingscijfers toch liever thuis en plaatst online bestellingen. Dat merk ik aan de webwinkel. Daardoor blijft mijn zaak goed draaien. Voor de horeca vind ik het in ieder geval weer triest. De meeste zaken moeten het hebben van de avond. Daar gaat nu weer volledig een streep doorheen. Misschien moet Koninklijke Horeca Nederland nu toch eens echt een vuist maken.”
Onduidelijk
Terug naar Stefan Bakx. Hij is van mening dat strengere maatregelen al weken geleden genomen hadden moeten worden. “Het is al voor de derde keer in korte tijd halfslachtig. Ze kiezen nu weer voor vijf uur als sluitingstijd. Die hadden we nog niet gehad. Twaalf, elf, tien, negen, acht uur. Wat is het de volgende keer? Als we twee weken geleden al voor een hardere aanpak hadden gekozen, dan waren de cijfers nu aan het dalen en hadden we misschien met Kerstmis weer mogelijkheden gehad. Tel er maar op dat we binnen nu en drie weken alweer een verlenging van deze maatregelen krijgen en misschien nog een beetje erbij. Het is die onduidelijkheid waardoor de mensen het ook niet meer begrijpen en laks worden. Zorg voor keiharde duidelijkheid. Dat baat. Dit gaat zoals gezegd nergens meer over.”
Spreiden is beter
Frans Seelen is als edelsmid essentieel en mag dus tot acht uur open blijven. Een tijdstip dat volgens hem verstandiger voor de hele detailhandel was geweest, zeker nu de drukke decembermaand voor de deur staat. “In plaats van dat ze zorgen dat mensen verspreid kunnen winkelen, beperken ze de mogelijkheden en moeten winkels om vijf uur sluiten. Dat lijkt mij nou niet bepaald verstandig.” Over het feit dat vooral de horeca weer het hardst wordt getroffen heeft hij zijn twijfels. “Is dat echt de belangrijkste besmettingsbron? Volgens mij zit het meer bij jongeren. Die zitten met groepen bij elkaar in scholen en op andere plekken. Ze hebben er zelf weinig last van als ze besmet raken, maar ze dragen het virus wel over aan hun ouders en opa en oma. De ouders gaan met het virus naar hun werk en zo blijft corona onder ons. Ik begrijp dat het lastig is om de juiste beslissing te nemen, maar of dit de juiste maatregelen zijn?”
Omikron
Naast de maatregelen is er nog een aspect van het coronavirus dat plotseling in het nieuws was. De nieuwe variant: Omikron. Deze mutatie is in Zuid-Afrika ontstaan en was in recordtijd ook op andere plekken in de wereld getraceerd. Zelfs al bij onze zuiderburen. Heeft dit al gevolgen voor de reiswereld? Bas de Kleermaeker van Travel XL Reisbureau De Kleermaeker durft er nog geen antwoord op te geven. “Het is nog te vroeg om daar iets zinnigs over te zeggen. Het is goed dat ze de vluchten vanuit Zuid-Afrika direct gestopt hebben. Zelfs Nederland was deze keer snel met een beslissing. Maar of het de variant tegenhoud. Een reiziger die van Zuid-Afrika naar Europa wil, vliegt nu eerst naar Dubai en vervolgens naar Düsseldorf of Amsterdam. Dan blijft het effect gelijk.”
Wel merkt Bas dat de belangstelling om te reizen sinds een week weer enorm is afgenomen. “Ja alles ligt weer op zijn gat. Ik lijk wel een seizoenswerker. In de zomer druk en vanaf het late najaar zakt de handel weer in. Als dit zo de komende jaren blijft doorgaan, gaat de lol er wel van af. Waar ik mij voor nu meer zorgen over maak is het feit dat de coronareispas mogelijk nog maar negen maanden geldig is. Dat betekent dat mensen die laat in de zomer gevaccineerd zijn, komend voorjaar een probleem hebben als ze op vakantie willen. Zeker als de snelheid van vaccineren weer laat op gang komt. Hoe snel kan de overheid schakelen? Zoals gezegd: afwachten. We gaan in ieder geval weer een onzekere tijd in.”