Onduidelijk beleid rondom paasweekend zorgt voor gelatenheid bij Venlose ondernemers

6 april 2020

De meningen, visies en beslissingen over zowel het grensbeleid tussen Nederland en Duitsland als het mogelijk sluiten van winkels in de Noord-Limburgse grensregio stuiterden de afgelopen 24 uur alle kanten uit. Zoals het er nu uit ziet mogen vanaf vrijdag alleen mensen met een ‘dringende reden’ naar Duitsland reizen. Nederland lijkt de grens voor de oosterburen voorlopig nog gewoon geopend te houden. Voorlopig. Morgen of met Pasen kan alles weer anders zijn. 

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Bij Petatte Wiel, gevestigd aan de Maaskade halen ze de schouders op. “Maakt het iets uit wat ik zeg? Als anderen voor ons bepalen, kunnen wij er toch niets aan veranderen. Grenzen dicht, winkels dicht. Daar ga ik mij niet druk over maken. Ik heb nog één personeelslid in dienst,de rest staat op straat. Ik ben blij met iedere klant die komt, maar verder zijn het barre tijden.”

Collega Jan Vroonhoven van Snack Point op de Lomstraat hield zijn zaak een week gesloten, maar verkoopt sinds afgelopen weekend weer via het loket naast de ingang. Waarom toch weer open? “Het is de week voor Pasen. Normaal gesproken is het dan altijd druk, zeker met dit prachtige weer. Dus alles wat we kunnen verkopen, proberen we mee te pakken. Of de omzet goed is? Wat denk je zelf? Nee, verre van. Afgelopen weekend was het slechts tien tot vijftien procent van de reguliere verkoop. Maar thuis zitten, is voor mij ook geen optie.”

Ook Vroonhoven reageert gelaten op het discussiepunt dat burgemeester Antoin Scholten zondag als voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord aanhaalde. De burgervader opperde om eventueel winkels tijdens het paasweekend te sluiten. Hij hoopte daarmee kooptoeristen te ontmoedigen om de grens over te steken. Grenscontroles leiden namelijk ook tot vertraging van goederenvervoer en zorgpersoneel dat over de grens werkt. Vroonhoven: “Van mij mag alles open blijven, maar als de overheid anders besluit, dan is het maar zo. En indien alsnog besloten wordt om de grenzen dicht te gooien, dan sluit ik mijn zaak wel weer. Dan loopt er niemand meer over de Lomstraat. Venlonaren komen hier sowieso bijna niet.”

Over de financiële hulp die de overheid aan getroffen ondernemers biedt, wil Vroonhoven nog iets zeggen. “Heel mooi hoor, die 4.000 euro. Maar waar dat voor de ene ondernemer misschien een fijn bedrag is, daar baat dit bij een ander niet veel. Wat zijn 4.000 euro voor de 2 Brüder? En ook voor mij is het slechts een druppel op een gloeiende plaat. Daar kan ik nog niet eens mijn vaste lasten van één maand mee betalen. De overheid zal echt over maatwerk na moeten gaan denken, want als deze situatie nog drie maanden duurt, zullen er veel slachtoffers vallen.”

Terug naar het paasweekend. Volgens een woordvoerder van Kaashandel Tebben op het Nolensplein mag de grens wel dicht. “Ja, het klinkt vreemd, maar we hebben op het moment toch geen Duitse klanten. Dan kunnen wij gewoon open blijven. De Venlonaar komt hier kopen. Mensen komen speciaal uit Blerick omdat we daar niet op de weekmarkt staan, maar Duitsers zijn er nauwelijks. Zaterdag was zelfs een goede verkoopdag voor ons. En zo lang het rendabel is, houden wij onze kraam geopend.” Ook Geert Benders van Beej Benders is gelaten. “Hier komen weinig Duitsers. Dus de grenzen dicht? Prima, ik heb er eigenlijk geen mening over.”

Zoals de situatie er maandagmiddag voor stond blijven de grenzen open, al zullen er vanaf vrijdag strengere controles plaatsvinden om kooptoeristen van beide kanten te ontmoedigen. Alleen mensen met een dringende reden mogen van Nederland naar Duitsland, maar andersom? Van Kaldenkerken naar Venlo? Zegt u het maar. De ratjetoe aan berichtgeving uit Berlijn, Noordrijn-Westfalen, Den Haag en Noord-Limburg heeft het er voor zowel ondernemers als kooptoeristen in ieder geval niet duidelijker op gemaakt

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...