Ontwerp Kayser uitgangspunt restauratie Ald Weishoès: een tussenstand

12 april 2021

De sloopwerkzaamheden zijn nagenoeg afgerond; met de restauratie- en andere werkzaamheden wordt later deze maand begonnen. Dan wordt een volgende stap gezet in de transformatie van het Ald Weishoès naar stadsherberg met opnieuw ruimte voor verenigingen, overnachters (hostel) en studenten (kamers).

Tekst: Jac Buchholz, Rob Buchholz | Beeld: o.a.Thom Spierenburg, Gemeentearchief Venlo

Terug naar het ontwerp uit 1925 van de Venlose architect Jules Kayser, dat is het uitgangspunt bij bouwwerkzaamheden in het Ald Weishoès. Met de gevel uit begin zeventiende eeuw, samen met de kelders aan de Grote Kerkstraat het enige overgebleven oorspronkelijke element, als een van de blikvangers. Een jaar na de start van de sloopwerkzaamheden en het conserveren van oude elementen geven architect Joost Reijnen en Marco Baetsen, projectleider namens woningcorporatie Antares, een update.

Ruimtelijker
Wie er vroeger kwam en nu zou rondkijken, zou op sommige plekken in het Ald Weishoès raar opkijken. “We hebben onder meer later, dus van na 1925, aangebrachte muren weggehaald”, vertelt Joost Reijnen. “Daardoor oogt het met name op de benedenverdieping, bij het voormalige Wielewelke, nu veel ruimtelijker. Dat wordt over een tijdje, als de binnenplaats weer open wordt gemaakt, nog versterkt.” Die open binnenplaats is een van de verwijzingen naar het ontwerp van Kayser, zegt hij. “Wij vinden het belangrijk dat er meer ruimte is voor daglicht in het gebouw. Door de aanleg van deze binnentuin voldoen we op de begane grond sowieso al aan dat doel.”

Oude mannen voor het Ald Weishoès in 1930

Emotionele waarde
Marco Baetsen geeft aan dat zowat alle elementen uit de tijd van Kayser behouden blijven. Maar ook onderdelen uit latere tijd. “Vanwege de emotionele waarde. Veel Venlonaren kennen het gebouw en hebben er een band mee. Zo blijft de bar in het Wielewelke en dat geldt ook voor de pendanten tussen de ramen en de ramen zelf – die worden vanuit isolatie-oogpunt wel voorzien van achterzetbeglazing. De authentieke wasbakken krijgen een functie in het hostel en de hoge kastgangen komen ook terug in de nieuwe opzet.

Herbergfunctie
Al deze elementen, zegt hij, behoren tot het DNA van het gebouw, net zoals de laagdrempeligheid. “Dat gaan de bezoekers van dit pand straks ook echt weer terugzien. Wie hier naar binnen wil voor een drankje, hapje of verlegen zit om een babbeltje, zal zich hier dankzij de herbergfunctie altijd thuis voelen. Het sociale aspect blijft dus absoluut behouden. Bezoekers en gebruikers van dit pand krijgen na de opening gewoon weer de kans zich hier te ontwikkelen, een nieuwe hobby te ontdekken, met anderen af te spreken of te ontspannen.”

Blootgelegde originele wasbakken in ‘Spiegelzaal’ aan achterzijde eerste verdieping

Kapel
Baetsen en Reijnen geven een korte schets van hoe het gebouw er van binnen uit zal komen te zien. Ze leggen uit dat op de begane grond vooral publieksfuncties komen. “De centrale entree blijft; daar komt een balie. Zalen als de spiegelzaal en de erkerzaal zullen vooral weer door een groot deel van de verenigingen die hier vroeger al actief waren worden gebruikt. De naast het Weishoès gelegen kapel (waar voorheen het Jean Laudy-museum gevestigd was) wordt bibliotheek en studie/stilte-zaal voor studenten en hostelbezoekers en tevens een plek voor lezingen en dergelijke.” Ze leggen uit dat bezoekers na binnenkomst zich meteen al welkom moeten voelen. “We willen meteen een stadsherberggevoel creëren.”

Uitzicht
Op de eerste verdieping komt onder meer het hostel, eenvoudige slaapplaatsen met een verwijzing naar de chambrettes die er vroeger stonden. De studentenkamers komen op de bovenverdieping. Reijnen en Baetsen wijzen op de hoge kapconstructie en manier waarop daar gebruik van wordt gemaakt. “Door gebruik te maken van een soort mezzaninevloer ga je de hoogte in en creëer je twee verdiepingen waarbij de bovenverdieping slaapplek wordt. We brengen op hoogte ook dakramen aan, zodat je vanuit veel kamers een mooi uitzicht over Venlo hebt.”

Trappenhuis aan binnenplaats, eerste verdieping, beschermd voor sloop- en bouwwerkzaamheden

Puzzelen
Op die bovenverdieping ligt ook een van de uitdagingen van het project; de vloeren. Joost Reijnen: “die bestaan uit diverse, in de loop dar jaren gerealiseerde lagen en zijn bouwkundig behoorlijk ingewikkeld. Daar zijn we nog mee aan het puzzelen.” Ook het op de juiste manier in het gebouw verwerken van de moderne installaties – zoals een warmtepomp – vroeg om het nodige denkwerk, zegt hij. “Die wil je natuurlijk niet in het zicht. Dus zijn we de oplossing gaan zoeken in verborgen hoeken en het gebruiken van schachten.” En dan was er volgens Marco Baetsen sprake van achterstallig onderhoud. “Er was bijna vijftig jaar geen groot onderhoud aan het gebouw gedaan. Sommige plekken waren niet meer veilig.” Verder, zegt hij, is onder meer houtrot en zwamvorming in de houtconstructie aangepakt.

Blootgelegde originele houten trap en oorspronkelijke gangstructuur achter voorgevel Grote Kerkstraat, begane grond

Eindresultaat
Eind april wordt dan met de constructieve bouwwerkzaamheden begonnen. Wie hoofdaannemer wordt, houden Baetsen en Reijnen nog even voor zich. Wel kijken ze uit naar het eindresultaat. “Het Ald Weishoès krijgt een interieur dat aansluit bij de huidige tijd, maar met nadrukkelijke verwijzingen naar het verleden, naar het monumentale. Dat gaat zeker gelden voor de terugkerende binnenhof.” Zoals het er nu naar uitziet kunnen verenigingen, evenals studenten en hostelbezoekers in het najaar van 2022 weer terecht in het rijksmonument.

Binnenplaats Ald Weishoès met volière en groen in 1967

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...