Ooggetuigen rellen Stationsplein: ‘ Hier baat alleen traangas en rubber kogels’

25 januari 2021

En plotseling ging het zondagavond helemaal mis in Venlo. Rondom het Stationsplein zorgde een groep van een kleine honderd jongeren voor rellen, vernielingen en vooral veel onrust. Ooggetuigen schrokken en spreken van een oorlogsgebied. “Dit was vreselijk en schandalig,” zo laat een bewoner – die liever anoniem blijft – uit de Engeliena Schaapstraat weten. “Ik ben binnen gebleven want ze kwamen op een bepaald moment van alle kanten.”

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Rob Buchholz

Diverse bedrijfspanden werden zondagavond moedwillig gesloopt en de heftige knallen van zwaar vuurwerk zorgden ervoor dat omwonenden het gevoel hadden zich in een oorlogsgebied te begeven. Een van de gedupeerde ondernemers is Richard Ooms van Hotel Wilhelmina. Hij was op het moment dat de rellen begonnen niet op de zaak aanwezig, maar kreeg op enig moment een telefoontje over de gebeurtenissen. “Mijn zoon had via social media al rond zeven uur ontdekt dat er groepen jongeren op het Stationsplein samen wilden komen. Hij zei wel: ‘Ze willen Eindhoven overtreffen.’ Maar ik nam dat met een korreltje zout. Ik had toen echt geen idee dat het zo heftig zou worden. Pas toen mijn collega’s belden wist ik: ik moet naar de zaak toe.”

5.000 euro schade
Ooms is deze maandag al voor de derde keer bezig om de schade aan het pand te bekijken. Telkens weer ontdekt hij iets nieuws. Hij zucht: “Pfff, ik kan weer de verzekering gaan bellen. Er is meer kapot dan ik gedacht had. Eerst dachten we dat één raam stuk was. Later zagen we dat het er vijf waren, maar uiteindelijk zijn het er zeven. De schade zal minimaal 5.000 euro zijn. Ik hoop dat ik voor alles verzekerd ben.”

Pure vernielzucht
Toen Ooms het telefoontje kreeg, moest hij via een veilige omweg proberen zijn hotel te bereiken. De Kaldenkerkerweg was dankzij de relschoppers lastig toegankelijk. Via de achterdeur ging hij naar binnen. “Dit is echt triest. Mijn collega’s hadden in eerste instantie ook niet goed door wat er gebeurde. Er was zoveel lawaai. Het had echter niets met demonstreren te maken. Dit was pure vernielzucht. Niets minder. Ik ben al 23 jaar in deze zaak actief, maar dit had ik nog nooit meegemaakt.”

Advies politie
Volgens Ooms konden hij en zijn collega’s niets anders doen dan het ondergaan. “Natuurlijk denk je: de volgende keer gaan we hier met een paar extra mensen zitten en pakken we die relschoppers aan. Maar wat gebeurt er dan? De politie gaf ons als advies: ga er niet tegen in. Blijf ver weg van wat er gebeurt. Of ik echter een volgende keer weer alleen blijf toekijken hoe ze alles slopen, dat weet ik nu nog niet. Gelukkig steken veel mensen ons een hart onder de riem. Dat is dan wel weer mooi om mee te maken. Of dit nog een keer gebeurt? Er gaan al geruchten dat ze zich opnieuw maandagavond bij de Sint Martinusbasiliek in het centrum verzamelen. Dat zullen ze echt niet doen om te gaan biechten. Wij kunnen alleen maar hopen dat het rustig blijft.”

Vuurwerkbommen
Marcel Hogenhuis is bewoner van de Kaldenkerkerweg en hij maakte de ongeregeldheden vanaf de eerste minuut mee. “In het begin van de avond ben ik nog naar de Jumbo gegaan voor een paar laatste boodschappen. Toen was het heel rustig op straat. Op het moment dat wij rond half acht met het gezin aan tafel zaten werd het buiten steeds rumoeriger. Hard rijdende en toeterende auto’s. Later die harde knallen. Die werden steeds frequenter. Hogenhuis en zijn gezin besloten buiten een kijkje te nemen, maar proefden al snel dat er een negatieve sfeer heerste. “Er werd met zware vuurwerkbommen gegooid en een politiewagen met grote stenen bekogeld. De tegels trokken ze uit de stoep en vervolgens kapot geslagen. Bij Haddon Hall was een groepje bezig om de ramen in te slaan en spullen uit de etalage op straat te gooien. Ik dacht direct: hier gaat het dadelijk goed mis. Het leek wel een noodtoestand. Het waren geen demonstranten met spandoeken en leuzen, maar jongeren met wapens en zwaar vuurwerk.”

Allochtone jongeren
Hogenhuis stuurde zijn kinderen naar binnen en besloot zijn eigen auto een paar straten verderop te parkeren. “Op de weg terug naar huis zag ik alleen maar gasten met hoodies, gezichtsmaskers, petjes. Wat mij daarbij het meeste opviel was dat het vooral allochtone jongeren waren. Ik ben zelf docent in onder andere het vak Maatschappijleer en probeer de jeugd over het belang van de multiculturele samenleving te vertellen. Nu begon ik daar toch echt aan te twijfelen. Ja, in Amsterdam en Eindhoven waren het zondag autochtone Nederlanders, maar wat ik in mijn eigen omgeving zag, was echt beangstigend. Een derde of vierde generatie jongeren die lieten blijken enorm boos te zijn op Nederland. Ik ben zelf bij thuiskomst bewust bij de voordeur blijven staan. Er kwam een jongen voorbij die zei: ‘Wat een mooie avond is dit he mijnheer?’ Mijn reactie was: Het is maar wat je mooi vindt. De jongeman liep vervolgens door. Een paar meisjes gaf ik het advies om naar huis te gaan. Ze keken mij vreemd aan en lieten weten het leuk te vinden. Tja, wat moet ik dan nog zeggen?”

Rubber kogels
Ook Hogenhuis maakt zich zorgen over het vervolg. “Wat ik zondag heb gezien, dat is niet op een normale manier te bestrijden. Dan baat alleen traangas en rubber kogels. Nee, dit zeg ik niet uit pure emotie. We zijn inmiddels een dag verder en heb alles laten bezinken, maar het was echt beangstigend. Wat zondagavond gebeurde, daar is geen kruid tegen gewassen. Kijk naar wat er in Enschede gebeurd is. Daar wilde de massa zelfs het ziekenhuis aanvallen. Hoe gek ben je dan? Dit kun je op geen enkele manier goed praten.”

De bewoner van de Engeliena Schaapstraat kan zich goed vinden in het verhaal van Hogenhuis. “Toen mij duidelijk werd wat er gebeurde, ben ik binnen gebleven. Het was beangstigend. Ze waren bezig met provoceren en vernielen. Dat ging al snel van kwaad tot erger. Het sfeertje was bijzonder grimmig. En ja inderdaad ze liepen allemaal met mondkapjes, capuchons, petjes et cetera. Compleet onherkenbaar maar wel met een bewust doel voor ogen: pure vernielzucht. Het was vreselijk en schandalig. Bovendien voelt het eng. Zeker als je hoort wat deze jongeren nog meer van plan zijn. Hier baat alleen een harde aanpak bij.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad