“Opgeknapte Keulsepoort met ‘nieuw’ van Bommel van Dam zorgt voor een warm welkom”

1 september 2021

Komend weekeinde opent Museum van Bommel van Dam haar deuren op een nieuwe locatie, het voormalig postkantoor. Met als buur het Limburgs Museum en gelegen aan een opgeknapte Keulsepoort is het de verwachting dat het museum beduidend meer bezoekers trekt dan op de oude locatie. Wat weer een positief effect op de rest van de stad moet hebben. Cas van Gelderen (Van Gelderen Wijn), Birgitte Heijnen (Luna Art) en Marion van Kollenburg (modezaak Nobs & Wellies) geven hun reacties.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

“Ik heb me zeven jaar geleden aan een grauw plein gevestigd in de verwachting dat het uiteindelijk een mooie plek zou worden; die verwachting is uitgekomen.” Cas van Gelderen, overbuurman van het nieuwe Museum van Bommel van Dam, is bijzonder te spreken over de transformatie die de Keulsepoort heeft ondergaan. Ook de komst van het museum heeft de omgeving goed gedaan, vindt hij. “Dit is een belangrijke entree naar de stad en die biedt nu een warm welkom. Aan bezoekers, maar ook Venlonaren die hier de stad in lopen. Je krijgt meteen een positieve indruk.”

Deels vrij toegankelijk
Datzelfde effect is er volgens hem in het museum. “Als je via de parkzijde binnenkomt, kijk je meteen richting stad. Vanuit de duikbril op het dak eveneens. Ik kan me zo voorstellen dat dit uitnodigt om, na het museumbezoek, ook het centrum in te lopen. Mijn vrouw en ik doen dat, waar we ook naar een museum gaan, in ieder geval wel. We willen eveneens wat van de rest van de stad die we bezoeken proeven.” Welke verwachtingen heeft hij over de aantrekkingskracht van het nieuwe van Bommel van Dam? “Dat is, zeker nu, nog lastig te zeggen. Dat ligt mede aan de tentoonstellingen. Ik hoop op een combinatie van kunst die ze al in huis hebben en nieuw werk.” Over het feit dat het nieuwe museum voor een deel – tot aan de duikbril – vrij toegankelijk is, zegt van Gelderen: “Een prima idee, maar je zult dat wel heel goed moeten communiceren. Mensen zijn het vaak niet gewend zo maar een museum in te kunnen lopen.”

Versterkende werking
Als eigenaar van een kunstgalerie is Birgitte Heijnen heel blij met het vernieuwde van Bommel van Dam. “Dat trekt kunstliefhebbers en daarvan zal een deel ook de binnenstad inlopen.” Ze verwijst naar de bijzonder succesvolle Evert Thielen-tentoonstelling in het Limburgs Museum. “Nee, die aantallen haal je maar zelden. Maar ik hoop dat de ligging van twee musea naast elkaar een versterkende werking heeft.” Over een eventuele samenwerking heeft ze nog niet nagedacht, maar als er mogelijkheden zijn wil Heijnen die best aangrijpen, geeft ze aan. “Van Bommel van Dam heeft nog een tijdje een infocentrum hier in de Klaasstraat gehad. Daar heb ik toen flyers van mij neergelegd en ik had flyers van hun liggen. Hoe dat in de toekomst gaat moeten we binnenkort maar eens bekijken. Maar we richten ons op ongeveer dezelfde doelgroep .”

Birgitte Heijnen

Goed bezig
Heijnen hoopt dat het vernieuwde van Bommel van Dam zich nadrukkelijk in het land en in de regio gaat profileren. “Ik had het idee dat het museum voorheen toch te weinig bekend was. De nieuwe locatie, naast het Limburgs Museum en aan de mooi opgeknapte Keulsepoort biedt in ieder geval volop kansen.” Wat het verfraaien van de stad betreft is Venlo de afgelopen jaren goed bezig geweest, zo concludeert ze uit gesprekken met onder meer klanten en bezoekers van haar galerie. “De geluiden zijn heel positief. Van mensen uit de regio en van verder weg. Die vinden Venlo een heel leuke stad. Dat kan het nieuwe van Bommel van Dam alleen maar versterken.”

Meer diversiteit
Volgens Marion van Kollenburg heeft het nieuwe museum in combinatie met de opgeknapte Keulsepoort een sleutelfunctie. “Je komt op die plek nu op een andere, prettigere manier de stad binnen. Het nodigt uit.” Ze zou het fijn vinden als er daardoor ook bezoekers uit een wat ander segment naar Venlo komen. “Niets tegen de huidige kooptoeristen, maar wat meer diversiteit, zoals kunst- en cultuurliefhebbers, zou fijn zijn. Door het opknappen van de Keulsepoort leid je die vanuit de musea nu op een uitnodigende manier verder de binnenstad in.”

Marion van Kollenburg

Wisselwerking
Ze hoopt op een wisselwerking tussen musea en binnenstad, heeft wat dat betreft ook al wat ideetjes. “Zorg dat de binnenstadondernemers informatie over de tentoonstellingen krijgen. Zodat ze hun klanten ernaar kunnen verwijzen. Of, als ze merken dat ze museumbezoekers in de winkel hebben, er een gesprek over kunnen beginnen. Nee, dat zal niet op iedere ondernemer van toepassing zijn, maar dat maakt niet uit.” Daarmee wordt een aantal van die ondernemers volgens Van Kollenburg ambassadeurs van Museum van Bommel van Dam en tevens van het Limburgs Museum. “Ik denk dat het goed is een band met geïnteresseerde ondernemers op te bouwen; ze wellicht van tijd tot tijd uit te nodigen en bij te praten. Op die manier kunnen de musea en de binnenstad op een optimale manier van elkaar profiteren.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad