Vrijdagmorgen 13 augustus zijn op drie plekken in de Venlose binnenstad straatteksten aangebracht om het fietsen door de winkelstraten te ontmoedigen. “Dit is een begin, binnenkort komen er vervolgstappen.”
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Venlo Partners
Er wordt heel wat door het Venlose winkelcentrum gecrost, fietsers en scooters, tot ergernis van winkelend publiek en ondernemers. Regelmatig leidt het tot gevaarlijke situaties. “Het speelt al langer, maar lijkt in de coronaperiode te zijn toegenomen – de lege winkelstraten nodigden blijkbaar uit om door de stad te fietsen”, vertelt Josje Wolters van Just for Fun Productions aan de Klaasstraat in Venlo. Bij haar begon het initiatief. “Ik zag de straatteksten – ‘winkels open, fietsers lopen’ – in Roermond en dacht, waarom niet ook bij ons?”
Begin gemaakt
Dus stapte ze met het idee naar citymarketingorganisatie Venlo Partners. “Ik heb het bij ze neergelegd met de vraag of zij ermee aan de slag gingen of dat ik zelf iets kon doen. Zij hebben het vervolgens opgepakt.” Met als resultaat dat de teksten nu in de Gasthuisstraat en aan beide zijden van de kruising Klaasstraat met Nieuwstraat/Begijnengang zijn aangebracht. Volgens Wolters komen ook andere plekken in aanmerking. “Zoals in de Klaasstraat aan de kant van de Parade, waar ook veel mensen de stad in fietsen. Maar goed, het begin is gemaakt.”
Pilot
Jules Backes van Venlo Partners bevestigt dat de tekst ‘winkels open, fietsers lopen’ binnenkort op meer plekken in de Venlose binnenstad te zien zal zijn. “Dit is een pilot. We gaan over een tijdje bekijken wat het effect is en welke andere straten in aanmerking komen. Er hebben zich in ieder geval naar aanleiding van deze pilot al heel wat ondernemers gemeld.” Ook handhaving is volgens Backes blij met het initiatief al is, zegt hij, er niet de verwachting dat het fietsersprobleem met alleen straatteksten kan worden opgelost.
Bewustwording
Hij noemt een strengere handhaving eveneens als een van de vervolgstappen. “Zoals gezegd is dit een pilot, we gaan dus binnenkort volgende acties bespreken. Bewustwording is daar een onderdeel van. We weten dat dit project behalve in Roermond ook in Den Haag is opgezet; daar heeft handhaving en bewustwording creëren al meer aandacht.” Doel is, stelt Backes, om het fietsen door de binnenstad tijdens openingstijden zo veel mogelijk terug te dringen. “Een deel van de mensen heeft even een aansporing nodig om te beseffen dat het heel onveilig is om door een drukke winkelstraat te fietsen; een ander deel zal daar wat nadrukkelijker op moeten worden gewezen.” En bromfietsen en scooters die door de stad rijden? “Dat is eveneens een probleem waar we op termijn aandacht aan gaan besteden. Maar we beginnen nu met de fietsers.”