Column: Ramptoeristen niet welkom, kooptoeristen wel

17 juli 2021

Het was zaterdagmorgen een vreemde aanblik. Een volledig leeg Nolensplein. Daar waar het normaal gesproken op zaterdagmorgen rond acht uur wemelt van Duitse kooptoeristen en luidkeels roepende marktkooplui, daar heerste nu een serene rust. De oorzaak: een besluit van de gemeente Venlo om de weekmarkt in verband met het hoge water af te blazen. Een begrijpelijk besluit.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Tevens was er de oproep om kooptoeristen te weren. Daarover kun je discussiëren. Met uitzondering van De Werf, een deel van de Maasboulevard en de gebieden rondom de Maaskade is er in de rest van de Venlose binnenstad weinig tot niets aan de hand. Er zijn een aantal winkels die zandzakken of schotten geplaatst hebben, wie echter door de rest van het centrum wandelt, zal zich in een andere wereld wanen dan de wereld die media en social media op dit moment van de stad geven. Die beelden zijn pijnlijk en beangstigend. Dat is slechts een klein deel van de werkelijke situatie. Op de Parade, in de Klaasstraat, Vleesstraat, Kwartelenmarkt, Beekstraat, Hoogstraat, Gasthuisstraat, Jodenstraat en diverse andere straten is het business as usual. En laten we ons vooral niet gek maken door websites of apps waar zogenaamde te verwachten meterstanden zijn af te lezen. Als die voorspellingen juist waren, dan zou inmiddels in de halve Venlose binnenstad een meter water staan. Pure nonsens. Deel dit soort berichten dan ook niet. Het zorgt alleen maar voor negatieve berichtgeving.

Natuurlijk maken het Venlose college van B&W en hun adviseurs zich zorgen over eventuele scenario’s. Wat als….. We hebben op tv kunnen zien wat er de afgelopen dagen in diverse Zuid-Limburgse gemeenten is gebeurd. Kolkend water raasde door de straten van Valkenburg en andere gebieden. Een ijssalon die net twee dagen geopend was, kon alweer op slot. Kortom: geen inkomsten. De eigenaar van een restaurant/hotel zag zijn zaak vol stromen met water en wist: ik heb maanden nodig om dit allemaal weer te herstellen. Als ondernemer in een toeristische plaats als Valkenburg mist hij dus ook de omzet van dit zomerseizoen. En dat na die ellendige periode dat de horeca maandenlang op slot moest. Weer geen inkomsten voor deze man en waarschijnlijk geldt hetzelfde scenario voor veel andere ondernemers. Zij zijn slachtoffer van de nukken van Moeder natuur. Voor velen geldt dat de deur voorlopig op slot blijft. Weer op slot. Nu niet door corona, maar door een ander triest fenomeen.

Veel Venlose ondernemers in de binnenstad zijn gelukkig positief. Zij verwachten geen doemscenario waarbij het Maaswater door de straten raast. Voor de gemeente blijft het lastig om het exacte verloop van het hoogwater te voorspellen. Er zijn diverse scenario’s. Er kunnen dingen gebeuren waar velen geen tot weinig oog voor hebben. Wat gebeurt er ondergronds? Houden de riolen het? Water zoekt altijd zijn weg. Daar zal ook met de oproep richting kooptoeristen om niet naar Venlo te komen rekening mee zijn gehouden. Er is echter niets mis om gewoon mensen uit de regio te ontvangen. Die kunnen gewoon prima winkelen in het Venlose koopcentrum. Een oproep om niet naar de stad te komen kan in een zonnig weekend zomaar leiden tot weer lege winkelstraten. Ja, weer. Daar zit geen ondernemer op te wachten. Na bijna anderhalf jaar van corona-ellende met te weinig omzet moet de kassa rinkelen. Zij ontvangen regionale kooptoeristen dus met open armen. Kom te voet, te fiets of met de bus. Ook al zijn de parkeergarages gesloten, het weer is mooi genoeg om de Heilige Koe thuis te laten.

Dat de gemeente niet zit te wachten op hordes ramptoeristen is begrijpelijk. Op de Havenkade zag het vrijdagmiddag bij tijd en wijle zwart van de mensen. Ramptoeristen dus. Hoe begrijpelijk het ook is om een natuurfenomeen met eigen ogen te bekijken; als er te grote massa’s komen, kan de gemeente zomaar gedwongen worden extra maatregelen te nemen. Terwijl die grote groepen zich vergaapten aan het wassende water, zaten ondertussen de terrasjes op de diverse pleinen in Venlo vol met mensen die genoten van het leven. Een compleet ander beeld ja. Maar wel een beeld dat we ook moeten koesteren. Om mensen nu op te roepen niet naar Venlo te komen en louter onheilsbeelden te tonen, daar is het gros van de ondernemers niet bij gebaat. Voor de getroffen ondernemers worden gelukkig al prachtige acties op touw gezet, maar laat de winkelstraten waar de situatie normaal is, gewoon het kooppubliek ontvangen. Daar zijn ze aan toe.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad