“Shop online, maar wel lokaal”

8 april 2020

Het zijn vreemde tijden voor Venlo Partners. Consumenten naar Venlo lokken, daar is nu even geen sprake van. Dus zijn de city marketingactiviteiten sterk aangepast. Wat niet wil zeggen dat citymanager Marcel Tabbers en zijn collega’s stil zitten.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Petra Lenssen

“Nee, we gaan nu geen mensen verleiden om gezellig een dagje te komen shoppen in Venlo”, begint Marcel Tabbers. “De binnenstad is nog wel grotendeels geopend, maar toch vooral voor gerichte boodschappen, conform de richtlijnen van de RIVM. Ik verwacht dat meer en meer mensen nu online shoppen en hoop van harte dat ze dat lokaal doen. Als je kunt kiezen tussen een Venlose middenstander en een Amerikaanse of Chinese miljardair dan hoop ik dat je dicht bij huis blijft.”

Communicatie
Bij Venlo Partners zijn ze momenteel vooral bezig met communicatie en het meedenken met de lokale middenstand. Zo werd versneld de website en app Chainels in gebruik genomen, zegt Tabbers. “Het is een communicatieplatform dat speciaal is ontwikkeld voor winkelcentra en binnensteden. We kunnen de ondernemers zo snel informeren over allerlei zaken, van regelingen tot praktische klantinformatie die winkeliers kunnen printen en op de deur kunnen plakken. De invoering stond later in april gepland, maar die hebben we naar voren gehaald.”

Startpagina online shoppen
Verder is er, vertelt Tabbers, een dashboard gemaakt waarop alle nieuwsberichten van belangenbehartigers als INretail en KHN in één overzicht te lezen zijn. “Goed en snel informeren is nu van wezenlijk belang, over plaatselijke maar ook landelijke ontwikkelingen. Niet alleen richting ondernemers, eveneens naar de consument. Er zijn genoeg Venlonaren die lokaal online willen shoppen, maar die weten niet waar ze moeten beginnen. Wij hebben een soort startpagina gemaakt (www.bestelleninvenlo.nl, red.) met een overzicht van restaurants en winkels in Venlo waar je online kunt bestellen. Daar staan al meer dan 100 bedrijven op. En we zorgen ook nog voor de bezorging. Gratis.”

Bezorgservice
Die gratis bezorgservice, door het bedrijf Demarrage, wordt deels door Venlo Partners betaald, ter ondersteuning van de middenstand. Zo zijn er allerlei initiatieven en ondersteunende activiteiten. “We leggen regelmatig ons oor te luister in de binnenstad. Denken mee hoe we winkeliers die open zijn zo goed mogelijk kunnen helpen. Er is veel contact met gemeente en belangenbehartigers, om de binnenstad door deze bizarre tijd te loodsen.”

Online cursussen
Hij komt nog even terug op het online shoppen. Geeft aan dat een deel van de winkeliers zich daar nu pas, min of meer noodgedwongen, in verdiept. “Ze weten als geen ander hoe je mensen in de winkel moet bedienen, maar online is een ander verhaal. Wij gaan nu enkele online cursussen aanbieden om ze wegwijs te maken. Het is belangrijk dat de fysieke winkels ook online zichtbaar zijn. Ik denk dat er op dat vlak voor de binnenstadondernemers extra kansen liggen, ook voor na de crisis. Consumenten die in het verleden niks moesten hebben van online shoppen, doen nu ervaring op met webshops. Als het even kan moet je daar als middenstander op inspelen.”

Na de coronacrisis
Want de wereld na de coronacrisis, denkt Tabbers, zal een andere zijn dan ervoor. “Enerzijds zie je dat mensen nog meer online kopen. Anderzijds bespeur ik ook dat de consument beseft dat die zich wat meer op de lokale ondernemer moet richten dan alleen bij grote multinationals bestellen.” Over die wereld na de coronacrisis wordt bij Venlo Partners al nadrukkelijk nagedacht; die plannen worden nu uitgewerkt, zegt Tabbers. “Maar op dit moment ligt de nadruk vooral op ondersteunen, communiceren en het stimuleren van samenwerking. Dat doen we bijvoorbeeld met een tegoed van 500 euro voor ondernemers die met een goed samenwerkingsinitiatief komen.”

Campagne
Over hoe de consument na de crisis zo snel mogelijk weer naar de stad te krijgen zal de komende tijd zeker steeds nadrukkelijker worden nagedacht, legt Tabbers uit, samen met ondernemers en belangenbehartigers. “Je kunt aan een groot binnenstadsevenement denken of aan een campagne voor lokaal kopen. Belangrijk is dat daar de hele binnenstad baat bij heeft.” Wordt daar nu al met de middenstand over gesproken? “Ondernemers zitten nu vooral met de zorgen van vandaag de dag. Maar die gaan we hier de komende tijd zeker bij betrekken.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad