Sleuteloverdracht ‘gesamtkunstwerk’ museum van Bommel van Dam

15 juli 2021

Museum van Bommel van Dam is sinds gisteren, 14 juli, officieel huurder van het voormalig postkantoor aan de Keulsepoort. Dat gebeurde door middel van het overdragen van de sleutels van het gebouw door cultuurwethouder Marij Pollux aan bestuursvoorzitter Nick Bos en directeur Paulo Martina van het museum. Op 5 september kan voor het eerst publiek naar binnen.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Pam van den Broek (Studio Luidspreker), VenloVanbinnen

Een belangrijk moment noemde directeur Paulo Martina de overdracht van het gebouw door de gemeente aan museum van Bommel van Dam. De afronding van een intense periode. Ruim een jaar duurde de verbouwing waardoor het voormalig postkantoor werd getransformeerd tot hedendaags museum. De voorbereidingen daartoe namen ook heel wat tijd in beslag. “Het was niet altijd een gemakkelijke weg, van tijd tot tijd waren er de nodige hobbels. Maar het resultaat is ernaar. Er staat nu een prachtig gebouw”, zei Martina. Nu de inrichting nog, gaf hij vervolgens aan. Die moet voor de officiële opening begin september klaar zijn. “Nog meer druk voor een kleine organisatie als de onze”, glimlachte hij.

Levendige ontmoetingsplek
Marij Pollux, die zich voor de gelegenheid voordeed als onwetende passant, stapte vervolgens met een grote envelop naar voren. Die wilde ze eigenlijk afgeven om te posten. Maar waar was het postkantoor gebleven, de functie die het monumentale gebouw decennia lang had sinds 1941? Na uitleg van Martina concludeerden beiden dat de transformatie bijzonder goed is geslaagd. En zoals het postkantoor ooit een levendige ontmoetingsplek was, zo moet het museum dat eveneens worden. Pollux: “Het resultaat is prachtig. Het museum is een aanwinst en doet de benaming museumkwartier voor de omgeving recht aan. Het is nu nog meer een plek voor kunst, cultuur en educatie.”

Zelfde doel
Voordat de sleuteloverdracht plaats vond, keek ook bestuursvoorzitter Nick Bos terug op wat er de afgelopen jaren zoal is gebeurd. “Toen we een jaar of vier geleden voor een herstart of eigenlijk nieuwe start van museum van Bommel van Dam stonden, realiseerden we ons niet wat er op ons af kwam. Heel veel werk waarbij partijen elkaar wel eens in de haren hadden, maar die vooral heel goed samen bleken te kunnen werken. En allemaal hetzelfde doel voor ogen hadden. Met, het is al eerder gezegd, een prachtig resultaat.” Hij prees alle betrokkenen en noemde het vernieuwde gebouw een gesamtkunstwerk waaraan al die betrokkenen een aandeel hebben.

Het kunstvenster

Stijlkamer
Vervolgens vond in wat in de toekomst het restaurantgedeelte van het museum wordt – De Posterij genaamd – de sleuteloverdracht plaats waarmee museum van Bommel van Dam officieel huurder is. Tijdens een korte rondleiding bleek vervolgens dat er al volop aan de inrichting wordt gewerkt, maar dat zoals Paulo Martina al stelde nog veel werk moet worden gedaan, van het depot en stijlkamer van Maarten en Reina van Bommel (die er ook daadwerkelijk te zien zullen zijn) in de kelder tot de educatieruimte met kunstvenster de Duikbril op de bovenverdieping.

De officiële opening is op 3 en 4 september voor genodigden. Op 5 september is het museum vrij toegankelijk voor iedereen die er een kijkje wil komen nemen. Vanwege de geldende coronamaatregelen wordt er met tijdsloten gewerkt, op basis van reservering. Reserveren is mogelijk vanaf medio augustus via www.vanbommelvandam.nl. Vanaf 7 september is het museum zes dagen per week geopend van 11:00 tot 17:00 uur.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad