Snacker Venlo: ‘Ludiek concept met een lokale twist’

12 juli 2023

Aanstaande zondag 16 juli vindt in Stadsherberg Ald Weishoès Snacker Venlo plaats. Een ludiek idee als reactie op het pauzejaar dat het culinaire event Lekker Venlo zichzelf gunde. Bij Snacker Venlo staan, zoals de naam al aangeeft, gefrituurde hapjes centraal. Of zoals de organisatie het zelf op hun website omschrijft: ‘Verstand op 0, frituur op 180.’

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Mede-initiator Andries van de Wiel heeft er duidelijk zin in. Met een grote lach beantwoordt hij de vragen over het evenement. “Laten we het vooral niet te serieus nemen. Het is een idee dat jaren geleden al bij de leden van de Ronde Tafel is ontstaan. Onze collega’s van de Junior Kamer waren betrokken bij de opzet van Lekker Venlo. Op enig moment is dit plan bij ons gaan leven, zonder dat we er concreet invulling aan hebben gegeven. Wie de naam verzonnen heeft? Geen idee. Misschien ik wel, maar dat betekent niet dat ik alle credits verdien. Het kan ook net zo goed een combinatie van opmerkingen zijn geweest. Maar nu Lekker Venlo een jaartje pauze neemt, vonden wij het wel toepasselijk om Snacker Venlo op te zetten. Het is nieuw en weer net iets anders.”

Vertrouwd gevoel
Met ‘wij’ doelt Andries van de Wiel op mede-initiators Sef Smeets van Stadsherberg Ald Weishoès en Martijn Hendrikx (beiden adjudant bij Jocusprins Gijs Hendrikx tijdens afgelopen vastelaovend). Hebben we hier met echte snackfreaks te maken? Andries begint weer te lachen. “Laten we niet overdrijven. Er is niks mis om nu en dan van een lekkere snack te genieten, maar wij zijn geen experts of zo. Dat neemt niet weg dat ik er zeker van kan genieten. De combinatie van heet, krokant en hartig is op bepaalde momenten bijzonder welkom. Niet alleen na een avondje stappen, maar wat dacht je van een sjiek feestje? Als de culinaire traktaties op schalen gepresenteerd worden, zijn mensen toch vaak wat terughoudend. Als op het einde van een middag of avond de bitterballen of andere snacks voorbij komen, zie je bezoekers toch net iets minder afwachtend toetasten. Een lekkere snack voelt vertrouwd. Met vrienden of kennissen voeren we wel eens gesprekken over de voorkeur voor een amuse, een andere culinaire traktatie of een vertrouwde snack. Vaak heeft dat laatste dan toch de voorkeur.”

Frikadel speciaal
De persoonlijke favoriet van Andries blijft de frikadel speciaal. Waarom? “Volgens mij vanwege die fijne relatie tussen het zoete van de mayonaise, het pikante van de curry, het hartige aspect van de frikadel zelf en de speciale bite van uitjes. Als je het bekijkt is dat een heel uitgebreid pallet aan smaken. Volgens sommige mensen is het idee van de frikadel speciaal zelf in Venlo ontstaan, maar daarover weet een kenner als Sef Derkx waarschijnlijk veel meer te vertellen. Hij verzorgt zondagmiddag een speciaal Snack College voor de deelnemers over de historie en belang van snacks. Mogelijk komt dat aspect dan nog aan bod.” Hoewel de link tussen Venlo en de frikadel speciaal nog niet bewezen is, staan tijdens Snacker Venlo de snacks met een lokale twist centraal. Ten eerste natuurlijke het vaak geprezen frietei van Automatiek Piccadilly. Verder de croquet van Hotel-restaurant Valuas, Spicy Nuggets van Mekkafood, Rendang kroketjes van Kellenaers en een bittergarnituur van Mora. Deze snacks worden aangeboden in combinatie met vijf bieren (of wijn/fris). De presentatie is in handen van Robert Bouten. Vijf snacks dus. Is dat voldoende? “Voor de een is het misschien te weinig, een ander zal het te veel vinden. Ik denk dat iedereen optimaal kan genieten.”

Picardie en Petatte Wiel
Zondag staat de snack dus centraal in Venlo. Moeten we ons in de stad echter zorgen maken over de toekomst van deze lekkernij? In de afgelopen maanden verdwenen vertrouwde snackbars als Petatte Wiel en De Picardie uit het straatbeeld. “Daar noem je wel twee iconische namen op, maar ik geloof niet dat de liefde voor de snack verdwijnt. Waar de ene zaak vertrekt, openen nieuwe fritures hun deuren. En er zijn nog andere snackbars open die inmiddels ook al decennialang bestaan. Denk aan de Koala Express, Automatiek Piccadilly, Restaria ’t Gashoes en Cafetaria Van Lier. Zaken met heerlijke eigen friet of andere specialiteit en een authentieke uitstraling. Nee, ik lig niet wakker over de toekomst van de snack in Venlo. Dat zit wel goed.”

Volgens Andries gaat het bij Snacker Venlo vooralsnog om een eenmalige editie. “Het is gewoon grappig om nu op ludieke wijze de afwezigheid van Lekker Venlo te vullen. Wat betreft de toekomst, zeg nooit nooit. Wie weet hoe mensen zondag reageren?” En een vaste plek bij Lekker Venlo zelf? “Haha, ja wie weet. Zoals gezegd: in principe doen we dit één keer, maar wij staan zeker open voor nieuwe ideeën.”

Aanmelden kan nog via de website van Snacker Venlo.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad