Sounds

18 april 2020

Column: Jac Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Je hebt van die mensen die op een of andere manier onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. (Echt)paren ja, maar ik bedoel in dit geval duo’s. Noem de naam van de een en die van de ander volgt als vanzelf. Geert en Leo, of Leo en Geert, zijn voor mij zo’n duo. Al meer dan veertig jaar.

Laat ik even terug in de tijd gaan. Zo lang ik me kan herinneren was er muziek, was er, toen nog, fascinerend glimmend vinyl. Voor het eerst ontdekt in de platenkast van pap. Al snel kregen we af en toe zo’n zwart schijfje cadeau, het begin van een eigen collectie.

Ik was nog ondermaats toen ik ontdekte dat er winkels waren waar je van die schijfjes, elpees en singles, kon kopen. Geld ervoor had ik in die begintijd amper, maar dat weerhield me er niet van om regelmatig bij platenwinkels naar binnen te wandelen. We hadden er in die jaren nogal wat, Venlo was een waar vinylparadijs. Ik herinner me onder meer de Rambam, Disco Danser, later Free Record Shop, King, Kwak, Muziekcentrale, de platenafdelingen bij de Hema en V&D. Er zat in de winter een of twee jaar op rij een pop-up platenzaak in de ijssalon aan het eind van de Lomstraat, met van die cut outs. En je had natuurlijk Dom van den Bergh. Met mevrouw en Francien, en met Geert en Leo.

Overal stonden kundige mensen, maar bij Dom wisten ze alles, zo was mijn ervaring. Ik liep er eens naar binnen om iets bossa nova-achtigs te kopen. Wist toen alleen nog niet wat bossa nova was. Moest dus de muziek die ik graag wilde kopen omschrijven. Het kwam goed. Via Chuck Mangione kwam ik terecht bij Astrud Gilberto. Meer bossa kun je niet krijgen.

Of die keer dat ik op zoek was naar salsa en dan iets anders dan Celia of Tito want die kende ik al en als muziekavonturier wilde ik graag iets nieuws ontdekken. Het werd de lp Fuerza Gigante oftewel Giant Force van percussionist Ray Barretto. Voltreffer, swingend als een tierelier.

Achterin die winkel met dat kenmerkende lange portiek stonden ze toen dus al, Geert en Leo. Die medio jaren tachtig voor zichzelf begonnen, met Sounds. Uiteraard liep ik ook al snel hun winkel aan de Koninginnesingel binnen. Veel wit en in het begin de geur van verf. Een kleine winkel – loop er maar eens langs, tegenwoordig zit er een postzegelhandel – maar ze hadden alles, of althans zo leek het. Mijn eerste aankoop was als ik het me goed herinner de 12 inch van Sade’s When am I going to make a living.

Al snel volgde de verhuizing naar de Jodenstraat. Mooi, dicht bij huis. Toch kwam ik er in de jaren negentig weinig. Nee, er was niets voorgevallen, we waren niet in onmin geraakt, maar ik was in hun voetsporen getreden, althans, deed een poging. Waar ooit Geert en Leo stonden, stond ik opeens, bij Dom van den Bergh, op de platenafdeling. Tja, dan ga je niet shoppen bij de concullega’s.

In 1997 ging ik iets anders doen, niet veel later werd Dom volgens mij Music House en kwam de gang naar Sounds er weer in. Zeker toen ze zich eenmaal hadden gevestigd aan de Parade en daar uitgroeiden tot beste platenzaak van Nederland en omstreken, een van de parels in de Venlose binnenstad. Met Geert en Leo als een vertrouwde bakens, samen met hun al net zo deskundige collega’s.

Veel veranderde, maar de gang naar Sounds werd een gewoonte, werd de laatste jaren zelfs een frequent terugkerend vrijdagmiddagritueel. Waarbij ik vaak kennis maakte met iets nieuws. Omdat er bijzondere muziek door de luidsprekers klonk. Omdat er een zuil was met tips. Waar ik regelmatig ging snuffelen. Omdat Leo zei dat je cd’s van het label Ace/Kent niet hoeft te luisteren omdat het allemaal topsoul is. Wat uiteraard klopt.

Dat blijft, ook al vertrekt Leo nu. Geert zonder Leo, Sounds zonder Leo, het zal wel even wennen zijn. Al ga ik er van uit hem daar nog vaak tegen te komen. Weliswaar aan de andere kant van de balie. Wat voor Leo meer dan even wennen zal zijn.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad