SPIJS! Foodfestival: “Desnoods organiseren we een wintereditie”

22 april 2020

Geen evenementen tot 1 september van dit jaar, zo luidde gisteren, 21 april, de boodschap van de Nederlandse regering. Toine Schreinemachers, organisator van het SPIJS! Foodfestival rondom de Venlose passantenhaven, had het al zien aankomen. Mark Rutte was nog maar net uitgesproken of Schreinemachers liet al weten dat het festival naar 27 september verhuist. Voorlopig.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: SPIJS! Foodfestival

Ja, bevestigt Toine Schreinemachers, het scenario lag al klaar. Of eigenlijk twee scenario’s. “Toen weken geleden de eerste maatregelen werden aangekondigd, hebben we onderling al contact gehad. We komen namelijk graag beslagen ten ijs. We waren verder helemaal klaar voor de komende editie, die feitelijk in juni zou plaats vinden.”

Twee alternatieven
Vanwege het overheidsverbod op evenementen tot 1 september kon er een streep door die oorspronkelijke editie. Dus stapte Schreinemachers over op het noodscenario, dat in twee alternatieven voorzag. “Ik ben naar de gemeente gestapt met de vraag of het festival eventueel kon uitwijken naar de laatste zondag van augustus of van september. Dat kon allebei, maar met de huidige maatregelen blijft alleen de laatste zondag van september over.”

Beperktere opzet
Naast de verplaatsing naar het najaar zijn er nog enkele aanpassingen, legt Schreinemachers uit. Zo duurt het festival in september maar één dag in plaats van twee. En is er sprake van een beperktere opzet: het evenemententerrein bestrijkt alleen het bestrate stuk rondom de passantenhaven, inclusief de trappen naar de Maas. “Daarmee gaan we qua oppervlakte terug naar de eerste editie. Het programma blijft wel op niveau. Sterker nog, daar investeren we wat meer in.”

Hal
In dat kleinere gebied komt er één podium in plaats van drie podia, zoals de afgelopen jaren gebruikelijk was. En het aantal foodtrucks wordt teruggebracht van 22 naar 10 tot 12. “We gaan dat wel nog met de diverse partners bespreken.” Maar wat als ook september te vroeg blijkt te zijn en er nog steeds een evenementenverbod geldt? Schreinemachers lacht. “Dan verplaatsen we het tegen die tijd nog een keer. Desnoods maken we er een wintereditie van, in een hal of zo. In de Randstad worden die druk bezocht. Waarom hier niet?”

Jaarwisseling
Wil hij het evenement eventueel over de jaarwisseling heen tillen? “Nee, dat niet. De 2020-editie moet wel in 2020 plaatsvinden. Mocht dat niet lukken dan zetten we er een streep door en richten we ons weer op juni, voor de editie van volgend jaar.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad