SPIJS! Foodfestival naar 12 september met meer smaken

17 maart 2021

Voor SPIJS! Foodfestival komt de gebruikelijke festivaldatum in het eerste weekend van juni te vroeg. Daarom wordt het evenement verplaatst naar 12 september. In een iets andere gedaante dan tot nog toe en met wat extraatjes.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: SPIJS! Foodfestival

Het kon wel eens druk met festivals worden in het najaar. Met de onzekerheid of evenementen in het voorjaar en aan het begin van de zomer al dan niet door mogen gaan, kiezen organisatoren voor het zekere en dus verplaatsing naar later dit jaar. Zo ook SPIJS! Foodfestival, vertelt voorzitter Toine Schreinemachers. “We hebben uiteraard overleg gehad met de gemeente en het bleek dat onze voorkeursdatum, 5 september, niet kon. Dus hebben we voor de 12e gekozen. Vervolgens vroeg de gemeente of we er bezwaar tegen hadden als er dan nog een ander evenement plaatsvindt. In principe niet, als het maar food-gerelateerd is.” Nee, zegt hij, een vergunning is er nog niet, die krijgt vooralsnog niemand.

Cirkelmodel
De reden om nu al voor een datum te kiezen is volgens Schreinemachers helder. “Dan weten partners en vrijwilligers waar ze aan toe zijn.” Mochten in september de seinen op groen gaan, dan zal SPIJS! niet op de gebruikelijke plek rondom de passantenhaven plaats vinden. Schreinemachers: “Het wordt dit jaar ‘SPIJS! Foodfestival Circulaire’; de foodtrucks komen verspreid door de binnenstad te staan, in een cirkelmodel. Waarbij we de hoofdas Lomstraat-Vleesstraat mijden om een zo groot mogelijke verspreiding van bezoekers te realiseren.” Op diverse locaties komen enkele foodtrucks bij elkaar te staan, zegt hij. De dan vernieuwde Keulsepoort is zeker een optie, geeft Schreinemachers aan. Optredens op podiums zullen er dit jaar niet zijn. “Hooguit rondtrekkende muzikanten of artiesten.”

Sidekick events
Alternatieven voor het geval het festival in september niet door kan gaan liggen er ook al. Wat dat betreft is er geleerd van vorig jaar, zegt Schreinemachers. “We gaan dus een aantal sidekick events doen. Zo komt er zeker een herhaling van de foodtruck drive through zoals we die vorig jaar op het parkeerterrein bij de Hanos hebben gehouden. De reacties daarop waren heel positief.” Een SPIJS! wandeltoer komt ook zo goed als zeker op het programma te staan. “We plaatsen dan foodtrucks langs een wandelroute in het buitengebied van Venlo.”

Samenwerking
De opmerking dat hij met het festival de dan misschien net geopende horeca voor de voeten loopt pareert hij. “We hopen juist op een wisselwerking tussen ‘SPIJS! Foodfestival Circulaire’ en de Venlose horeca. Wij zijn geen festival in de ware zin van het woord. Bij ons geen continu lopende tapkranen, maar foodbeleving. Veel van onze bezoekers zullen zeker ook een terrasje pikken.” Sterker nog, stelt Schreinemachers, hij wil zelfs de samenwerking met de binnenstadhoreca zoeken, evenals met de andere Venlose binnenstadondernemers. “Daar lagen vorig jaar al ideeën voor, maar dat kon toen allemaal geen doorgang vinden. Er komt iets met een link naar het culinaire maar het is nog, euh, te vers om daar concreet iets over te zeggen, lacht hij.

Circulatie
Tot slot nog even over ‘SPIJS! Foodfestival Circulaire’. Normaal staan de circa 20 foodtrucks overzichtelijk bij elkaar, nu verspreid door de binnenstad. Hoe krijg je toch die circulatie op gang? “We gaan werken met plattegronden en gaan nadenken over hoe we mensen kunnen stimuleren zich inderdaad te verplaatsen. Daar is nog voldoende tijd voor.” En wanneer zal er witte of zwarte rook te zien zijn? “Vier weken van te voren krijgen we te horen of wel of niet door mag gaan. Dat is tot die tijd afwachten dus want hoe het dan zal zijn met het coronavirus, daar is nu nog totaal niets over te zeggen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad