Stadscolumn: Enne…

7 december 2021

Ik parkeer ons bezorgwagentje, de Tripl, op de hoek van de winkel wanneer ik een langgerekt ‘Heeeyyyy’ hoor roepen. Ik kijk op en zie een collega-ondernemer aan komen lopen. Hij stopt voor me en zegt ‘Enne?’

Tekst: Rogier Knipscheer | Beeld: Peter Janssen

Het korte ‘enne’ is een volzin. Het zegt in één keer alles omdat ondernemers in hetzelfde schuitje zitten. De onzekerheid of we open mogen blijven, de teruggelopen omzet, het hogere aandeel online met het daarmee gemoeide extra werk. De spanning die je voelt als er voor winkelopening een appje binnen pingt. Er zal toch geen collega ziek zijn geworden…

Het ‘enne’ geeft ook de hoop en creativiteit aan richting de toekomst. We leren van elkaar door te luisteren op welke manieren we omgaan met maatregelen. Hoe we ondanks beperkingen onze klanten weten te bereiken en omzetten te halen die weliswaar lager zijn dan voor corona, maar genoeg om niet in de gevarenzone te geraken.

Hij zegt dat ze vroeg zijn begonnen met de sale omdat hij bang is dat de winkels voor Kerst toch weer gesloten zullen zijn. Ik zeg dat ik in de dagen voorafgaand aan de laatste persconferentie bang was dat we Sinterklaas niet open zouden meemaken, maar dat ik het inmiddels steeds rooskleuriger inzie. Ik wijs op de Tripl en zeg dat het bezorgen onverminderd doorgaat en dat de verliezen die we in de winkel maken ten opzicht van vorig jaar gecompenseerd worden door online. De website, social media en nieuwsbrieven zijn ons middel geworden om met de klanten te blijven communiceren wanneer het in de winkel niet mag of wanneer de klant de stad te druk vindt. De collega-ondernemer knikt, ook zij werken veel met social media.

De vrachtwagen met een pallet boeken staat voor de deur. Ik zeg dat ik eens aan de slag moet. Hij zegt dat hij dat ook gaat doen. We groeten en gaan beide vol goede moed en energie weer een nieuwe dag tegemoet.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad