Het is maandagmiddag en ik loop door de Venlose binnenstad. Het is rustig, veel winkels zijn dicht, maar dat weet je. En toch lopen er best wel veel Duitse gezinnetjes en groepjes Duitse jongeren door de stad. Dat klopt want in Noordrijn-Westfalen is de herfstvakantie al begonnen. En volgende week komt Noord-Nederland erbij en de week daarna is Zuid aan de beurt. De vakantieparken zitten vol en die mensen komen allemaal minstens één keer naar ‘de stad’. Daar moet je iets mee doen, zou je denken.
Tekst: Jan Brouwers | Beeld: Peter Janssen
Maar nu hebben we opeens een nieuw probleem. Aan elke 2e winkelruit hangt een oproep voor personeel. De horecabazen moeten soms de deur sluiten omdat er geen kok te vinden is, laat staan een afwashulpje!
Als er zo veel briefjes op de ramen hangen kan dat alleen maar betekenen dat er ofwel heel veel coronaslachtoffers gevallen zijn ofwel dat het écht niet leuk is om in de binnenstad te werken. Dat kan niet waar zijn.
Tijd voor actie! Venlo draagt al jaren uit dat het dé studentenstad van Noord-Limburg is. En de stad is terecht trots op haar hogescholen, de Universiteit en de Brightlandcampus.
Maar we hebben minstens zoveel leerlingen op het middelbaar beroepsonderwijs en daar hoor je vrijwel nooit iets over. Dat zijn wél de jongens en meisjes die hier opgegroeid zijn, hier naar school gaan en ook hier blijven wonen. Zij bepalen in hoge mate hoe Venlo er in de toekomst uit ziet.
Gilde Opleidingen beschikt over twee prachtige locaties, maar: buiten het centrum. Ook is algemeen bekend dat die opleidingen heel moeilijk aan stageplaatsen kunnen komen. En de binnenstad schreeuwt om personeel, dus hoogste tijd om een beetje naar elkaar toe te schuiven.
Als we nu eens één, of een paar klaslokalen in de binnenstad inrichten. Klasjes waar leerlingen minimaal een dag per week les krijgen, van hun eigen leraar, van een net nieuwe winkelier of een oude rot, van de jurist op de hoek of van de allerbeste wijnkenner. Maar ook de cursus Duits op de winkelvloer, of gastvrijheid in de horeca, noem maar op…. Een flexibel en gevarieerd programma. Alles is mogelijk, maar wel IN de binnenstad, met hulp van de ondernemers, gemeente en andere professionals uit de binnenstad. En vooral veel bezoek aan de ondernemingen, kennismaken, proeven, meedenken, meewerken en vooral ervaring opdoen. Als je een specifieke vraag hebt dan loop je even naar buiten want om de hoek zit die ondernemer die jou het juiste antwoord geeft. Veel leuker kun je een opleiding niet maken, toch?
Wanneer beginnen we?