Stadscolumn: ‘De Duitse kooptoerist is dol op Venlo; de gemeente moet hun komst daarom optimaal faciliteren’

26 oktober 2021

Volgende week maandag, 1 november, is er een Duitse feestdag: Allerheiligen. Een dag waarop wij als Venlose ondernemers onze oosterburen weer van harte welkom heten. Daarna gaat de focus bij alle ondernemers volledig op de komende feestdagen: Sintermerte, Sinterklaas en Kerstmis. Venlostad.com en Venlo Partners zullen een belangrijke bijdrage leveren om een sfeer van beleving, gezelligheid en klantvriendelijkheid naar alle klanten uit te stralen.

Tekst: Nicole Seuren | Beeld: Leon Vrijdag

Ik ben blij dat het weer kan. 2020 was een lastig jaar. Er was veel onzekerheid rondom de coronamaatregelen. Mensen konden niet of nauwelijks samen komen om gezellig de feestdagen te vieren. En tot overmaat van ramp moest halverwege december van afgelopen jaar ook de detailhandel haar deuren sluiten. Na het stil leggen van de corona twee maanden eerder was dat een nieuwe klap voor alle ondernemers. Daarom is iedereen er nu op gebrand om dit jaar nog grootster dan voorheen uit te pakken.

De saamhorigheid is groot. Dat hoor ik. Dat voel ik. Dat merk ik. Wie ik ook spreek, iedereen wil dit jaar de bezoekers van het Venlose koopcentrum verrassen met een sfeer die past bij de verschillende feestdagen. Daarbij zijn het zeker de echte Venlose ondernemers die klaar staan om mee te denken. Zo zal vanaf half november de feestverlichting weer op de diverse plekken in het centrum bijdragen aan een knusse, winterse sfeer. Verder weet ik dat veel ondernemers dit jaar in de weken voor Sinterklaas extra aandacht willen geven aan de kleine cadeautjes. Voor in de schoen of ideaal tijdens een surpriseavond. De stad moet er klaar voor zijn als Sinterklaas op 14 november met de stoomboot aankomt in Venlo. Ook dat was verleden jaar niet mogelijk. Daarom weet ik zeker dat alle kinderen er dit jaar nog meer naar uitkijken.

Vanaf de tweede week van december staat Kerstmis centraal. Maar waarschijnlijk zal in de weken daarvoor er ook al de nodige kerstversiering in het centrum zichtbaar zijn. Zeker hier in het gebied De Poort van Noord, waar traditioneel veel Duitsers komen. Hoe belangrijk de Nederlandse klant ook voor de stad is, Venlo kan niet zonder de Duitse kooptoerist. We moeten deze mensen omarmen. Zeker na alle coronamaatregelen waarbij het leek alsof ze niet welkom waren. De laatste weken zien we bij Drogisterij-Parfumerie Seuren gelukkig weer steeds meer onze vaste, vertrouwde klanten terugkeren. Sommigen hebben we zeker anderhalf jaar niet gezien. Als ze horen dat ik moeder ben geworden, zijn ze oprecht blij voor mij. Alle persoonlijke gesprekken komen dan vanzelf weer op gang. Veel van deze Duitse kooptoeristen zijn bijna als familie voor een grote groep Venlose ondernemers. Zij voelen zich thuis in Venlo. Ze komen hier al jaren of soms zelfs decennialang winkelen. De stad is vertrouwd voor hun. En het zijn fantastische en dankbare mensen om te helpen.

Daarom hoop ik dat de gemeente alles in het werk zal stellen om de Duitse bussen weer een vaste plek te geven aan de Maaskade. Vele Duitsers hebben de weg naar Venlo inmiddels weer teruggevonden, maar we moeten het nog beter faciliteren. Deze groep mensen koopt bewust een kaartje voor een busreis. Vanaf dat moment begint voor deze groep de voorpret. Als ze dan hier arriveren, moeten wij ze echt het gevoel geven welkom te zijn. Mooie en sfeervolle kerstversiering tijdens de komende twee maanden is leuk. Maar het gaat om zoveel meer. Zij verheugen zich op een dagje Venlo. Zeker omdat ze in de afgelopen anderhalf jaar zo vaak te horen kregen dat ze door de coronamaatregelen niet welkom waren, moeten wij als winkeliers, gemeente en ondernemersgroeperingen weer alles doen om ze het gevoel te geven dat ze weer van harte welkom zijn. De Duitse klant houdt van Venlo. En wij van hun.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Hol-ogig egoïsme

Hol-ogig egoïsme

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen Het is op momenten chaos troef op de belangrijkste tweewielerverkeersader door de Venlose binnenstad. Die loopt van de Martinusstraat via de Grote Kerkstraat, Begijnengang en Nieuwstraat naar de Koninginnesingel. Fietsers...

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

De Venlose burgemeester Antoin Scholten liet in een interview met De Limburger weten dat hij vreest voor een invasie aan ongevaccineerde Duitsers die in Venlo willen winkelen. Hij pleit daarom voor invoering van 2G. Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging...