Stadscolumn: ‘Doot d’r mich astebleef nog eine’

2 juni 2020

Dat was een heel andere 2e Pinksterdag dan alle voorgaande! Eindelijk mochten de terrasjes weer open. Maar omdat het ook een Duitse feestdag was en de koffie bei Fritz und Wilhelm op was, leek het mij verstandig om mijn quarantaine met een dagje te verlengen.

Tekst: Jan Brouwers | Beeld: Peter Janssen

Ik behoor tot de risicogroep en was tot vorige week nog beducht voor het minste of geringste kuchje. Nu is er een probleem bij gekomen. Drie keer per dag pak ik tussen rechterduim en wijsvinger een stukje vel van de bovenkant van mijn linkerhand, boven de wijsvinger. Als ik het loslaat blijft het akelig lang staan. Uitdroging dreigt. “Blijven testen”, zeggen de deskundigen.

Maar nu is de redding nabij want de horeca mag weer open, een beetje althans. Met in achtneming van allerlei richtlijnen, veiligheidsvoorschriften en op de hoek van elk terras een ongewapende BOA. Ik zie het voor me: rijen dorstige mensen die likkebaardend langs het met roze plakband omzoomde speelveld staan te wachten tot er iemand van zijn tafeltje op staat. Nee, ik blijf nog maar even binnen en laat mijn gedachten dwalen over de Venlose cafés in het post corona tijdperk.

Café Central heeft de VIP tribune van circuit Zandvoort overgenomen, de Loco op de Parade heeft anderhalve (corona)meter van de bar afgezaagd en het schijnt dat bij de Galerie na een grondige schrobbeurt een authentieke vloer uit de jaren ’60 teruggevonden is. De afgelopen maanden was er een enorme bedrijvigheid te bespeuren in de binnenstad. Er werd gepoetst, getimmerd, geschuurd en geschilderd alsof Maxima op bezoek zou komen. Venlonaren wees voorbereid en schrik niet als uw café niet meer hetzelfde is. Het is er in ieder geval schoner dan ooit tevoren, de sherry- en jeneverglaasjes zijn opgeruimd, de kranen blinken en de toiletbril zit weer recht.
De meeste kasteleins hebben deze periode manmoedig doorstaan en staan nu klaar om het land tegen de droogte te beschermen. Als uw gastheer u een beetje ongemakkelijk-boos aankijkt vanwege het overtreden van de coronaregels, neem het hem of haar dan niet kwalijk. Handhaven is immers een heel ander vak!

Het is tijd voor mijn dagelijks blikje bier. De supermarkt heeft mij erdoor heen geholpen met 25% kortingsacties, twee kratten voor de prijs van één aanbiedingen. Allemaal veel en veel goedkoper dan in het café. Maar ik ben blij dat dat niet meer hoeft, blij dat ik nu weer allemaal die lieve jongens en meisjes mag toeroepen “Doot d’r mich astebleef nog eine”.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad