Stadscolumn: Drie musketiers van Venlo

7 januari 2020

Het doel heiligt de middelen, dat moet de gedachte zijn geweest van Venlo Partners bij het opstarten van het project ‘Meest Gastvrije Winkelstraat van Venlo’. Het citymarketingbureau loofde een geldprijs uit voor de Venlose winkelstraat die zich in 2019 het meest gastvrij toonde voor consumenten. Een vette worst en subliem idee om ondernemers zelf te activeren. Om er vervolgens als marketingorganisatie de zoete vruchten van te plukken. Zoals ten tijde van Lodewijk XIII. Hulde aan de pragmatische bedenker!

Tekst: Toine Schreinemachers (Slagerij Schreinemachers) | Beeld: Leon Vrijdag

Fanatiek namen enkele straten deze uitdaging aan. Jodenstraat, Gasthuisstraat en Klaasstraat bleven uiteindelijk over als actieve deelnemers en alle drie hebben ze in 2019 hun beste beentje voorgezet. Het mag gezegd, chapeau voor de ruimdenkende en ondernemende zelfstandigen. Het mes sneed aan twee kanten.

Klantenacties, uitstralingen, workshops, websites werden opgestart, bijzondere ideeën uitgevoerd. De onderlinge samenwerking in elk van deze straten groeide explosief, een positieve ontwikkeling voor de stad. Lokale middenstand die de handen in elkaar slaat om deze titel én het geldbedrag voor hun straat binnen te slepen. Echter…dat riekt ook naar hebberigheid, valkuilen en slechte Franse kaas. Tenslotte is geen enkele binnenstad gebaat bij een onderlinge stratenconcurrentie, en is geen enkel individu verheven boven het collectief.

Nu de finale beoordelingsdag voor de deur staat, is het daarom zaak alvast vooruit te kijken. Er gaat een gerucht dat één van de straten wenst dat alle straten als winnaar worden uitgeroepen, of zelfs geen enkele winnaar heilig wordt verklaard. Om daarna de handschoen op te pakken en in gezamenlijkheid verder te willen strijden. Zeg maar als de ‘Bijzondere Straatjes van Venlo’. Iedere straat met haar eigen gekozen identiteit. In externe communicatie gevangen onder één paraplu en onderling afgestemde acties. Uiteraard zonder de Franse slag, maar met Hollandse nuchterheid en Venlose creativiteit c.q. werklust.

De Klaasstraat als Pronkstraat, de Jodenstraat als Beeldenstraat en de Gasthuisstraat als Oudste Straat. Allemaal met hun eigen gekoesterde verhaal om uiteindelijk het totaalbeeld van de Venlose binnenstad te verfraaien. Het, door Venlo Partners, beschikbaar gestelde geldbedrag zou dan direct in de nieuwe samenwerking moeten worden gestoken om gezamenlijk de degens te kruisen. Wellicht zelfs aangevuld, als beloning voor de positieve ontwikkeling en gekuiste samenwerking. Durf te vragen.

Zeg het maar. Wat heb je liever? Een individu die loopt te stralen met een titel? Of een beoogd collectief ‘Bijzondere straatjes’? In de stijl van sprookjesachtige musketiers zoals Aramis, Athos en Porthos. Un pour tous, tous pour un

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad