Stadscolumn : Een museum voor Jan en Alleman

7 september 2021

Het oude postkantoor is omgetoverd tot een moderne cultuurtempel, mét een kers op het dak zoals ze dat ook hebben in Zwolle. Dat hoort zo, architecten zijn immers ook kunstenaars. En als je dan enveloppen, duikbrillen en een oud postkantoor samenvoegt dan krijg je een imposant eclectisch icoon, zoiets als een 21e eeuwse Saab. Gelukkig valt er over smaak heerlijk te twisten en dat mag, vooral bij een museum. Ik hoop op veel spektakel in de komende jaren!

Tekst: Jan Brouwers | Beeld: Peter Janssen

Niet iedere stad heeft een museum voor moderne kunst. Ben er dus vooral trots op. Om mee te kunnen praten moet je het dan wel zelf gezien hebben natuurlijk. “U mag voor niks naar binnen, naar wel 3 etages!”, roept de directeur triomfantelijk. Ik ga er van uit dat je daar iets kunt kopen of iets eten of drinken, een gratis plattegrond…

Hoewel ook de schoorsteen van een museum moet roken, is dit natuurlijk een schamel aanbod. Want waar het eigenlijk om gaat, de kunst, de exposities, daar moet dan weer wél voor betaald worden. Bekijk het eens van een andere kant en maak de toegang tot de kunst gratis. Dán maak je ambassadeurs, dan geef je je eigen mensen de kans om te zien wat Venlo in huis heeft. Wat dat kost? Ach, er zijn al zoveel kortingsregelingen dat die extra kaartjes niet het probleem kunnen zijn. Je wil toch júíst die andere mensen bereiken?

Kom op gemeente Venlo, doe eens echt een modern kunstje en stuur alle inwoners, die per slot van rekening ook mede-eigenaar zijn, een voucher waarmee ze een heel jaar lang gratis en voor niks naar binnen mogen. Laat hen gewoon Paolo tegen het lijf lopen, kennis maken met Sjors of een vraag stellen aan Saskia. Laat zien wat kunst is en vertel wat er mee bedoeld wordt. Niet één dag, maar een heel jaar, in hun eigen museum. Dit is een unieke kans.

Museum van Bommel van Dam op deze plek, is een landmark voor stad en regio. Het ligt op de route die van de nieuwe Maasboulevard via de middeleeuwse binnenstad naar het station voert en levert daarmee een forse bijdrage aan de opwaardering van dit stuk van de binnenstad.

Tip: Wilt u ook tot die bevoorrechte groep horen die gratis in bijna alle musea in het land naar binnen mag? Koop dan een MuseumJaarKaart. Bijkomend voordeel is dat daar altijd hartstikke schone toiletten zijn. Ook te koop bij Museum van Bommel van Dam.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad