Stadscolumn: Festina Lente

23 juni 2020

Langzaam maar zeker, gewild of ongewild knippen we telkens grotere stukjes af van het anderhalve meter-lint. Het coronavirus verliest steeds meer terrein. We hebben de pijn gevoeld, misschien wel een familielid, een buurman of vriend moeten afstaan.

Tekst: Jan Brouwers | Beeld: Peter Janssen

Gelukkig hebben we onze zorgtroepen nog net op tijd kunnen uitrusten met de juiste wapens om de pandemie een halt toe te roepen. We hebben onze handen gewassen, zijn thuisgebleven en we hebben braaf de richtlijnen van onze minister-met-de-coronaschoenen opgevolgd. Hebben we het ergste gehad?

Je zou denken van wel. De cijfers stemmen gunstig, dus kunnen we beetje bij beetje terug naar normaal. Toch gaat dat voor sommigen niet snel genoeg. Sterker nog, er staan nu ‘verlichte’ geesten op die vinden dat het allemaal maar onzin is. Ene Willem Engel van actiegroep Viruswaanzin kreeg een plekje in Beau’s Ballenbak waar hij zijn feestje op het Malieveld mocht aanprijzen. Op een of ander manier heb ik iets tegen dit soort pedante betwetertjes. Natuurlijk willen we allemaal dat het zo snel mogelijk voorbij is en natuurlijk hoop ik dat deze meneer achteraf gelijk krijgt. Maar het is ook wel erg goedkoop om in de laatste minuut van de wedstrijd te onthullen dat je al lang wist wie er zou gaan winnen.

Geen tweede golf, zegt het RIVM, maar wel lokale uitbraken. En misschien zelfs dat niet. SARS is ook gewoon weggegaan. Maar zolang het akelige coronavirus nog onder ons is, ben ik voorzichtig. Niet paniekerig, maar gewoon voorzichtig. Wachten tot het rode licht gedoofd is, want er kan nog een trein komen. De kans dát je het krijgt is een stuk kleiner, maar áls het virus je te pakken heeft kun je er net zo akelig aan dood gaan als die stakkers in de afgelopen maanden.

Venlo gaat terug naar normaal, op z’n Festina Lente’s. De stickers worden opgeruimd en als alle tape is weggehaald wordt Venlo-Hinkelstad weer Venlo-Winkelstad. De zeeppompjes gaan naar het Zomerparkfeest en de spandoeken worden bij Emmaus Fenix verwerkt tot schoudertassen. De gemeente zoekt naar een nette manier om, met dank voor bewezen diensten, de fietsbezorgers weer de stad uit te jagen, Venlona zingt weer met open mond en de terrassen mogen weer gevuld worden.

Hebben we er ook iets van geleerd? Dat zien we volgend jaar. Na een nieuwe winter, na een nieuw vastelaovesseizoen zijn er op 17 maart Tweede Kamerverkiezingen. Dan zal blijken of we nagedacht hebben over hoe het toch zo mis kon gaan met die corona in 2020.
Ik zou er toch maar eens aan beginnen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad