Stadscolumn: Getallen

18 augustus 2020

Het magische getal is acht en een half geworden. Opgeteld met de anderhalf van het eerste kwartaal komt de totale economische krimp over het eerste semester uit op tien procenten. Daar wordt nogal veel over gevonden. Een dergelijke terugval komt normaal gesproken enkel voor in oorlogstijden en de Tweede Wereldoorlog was dan ook de voorgaande keer dat een dergelijke terugval zich aftekende.

Tekst: Rogier Knipscheer | Beeld: Peter Janssen

Vandaag wordt het bericht al weer wat genuanceerd, de verwachting is namelijk dat het totaal over tweeduizendtwintig uit gaat komen op een terugval van vijf procent. Dat betekent dat het komende semester de helft van de terugval goed moet maken, ofwel, we moeten in de komende zes maanden gelijk presteren aan vorig jaar. En dat geldt dan voor de hele economie, niet voor het individu, want klappen vallen zonder rekening te houden met gemiddeldes.

In de stadscentra zijn de klappen een heel stuk harder gevallen. Ik zou direct willen tekenen voor de slag van tien procent, want die van ons was een veelvoud hiervan. Landsbreed wordt ons verlies goedgemaakt door bol.com die een plus wist op te tekenen van meer dan zestig procent. Bol is niet goedkoper en al zeer zeker niet sneller dan dat wij zijn, toch plukken zij de vruchten en nemen wij het verlies.

Ik vertel dit verhaal aan een goede kennis op het moment dat hij onze winkel bezoekt en hij begrijpt het niet. Hij loopt vaak binnen en bestelt ook online bij ons. Hij snapt niet dat, wanneer alle condities gelijk of ten faveure van ons zelfs beter zijn, iemand het de lokale ondernemer niet gunt. Begrijpt niet waarom landelijke, onpersoonlijke online winkels tientallen cijfers plussen terwijl lokale ondernemers het water aan de lippen staat.

Terwijl het toch niet zo moeilijk is om je eigen stad, de eigen ondernemers te steunen. Het kost geen extra geld; misschien moet je af en toe heel eventjes zoeken bij welke ondernemer je een product kunt vinden, maar meestal lukt dat wel. Wat echt niet in de stad te vinden is bestel je dan bij de grote landelijke winkels, voor de rest steun je je stad ook als je online wilt kopen. We maken er een mooi cadeautje van en komen het zelf brengen. Namens alle ondernemers in de stad die het heel goed kunnen gebruiken: we zien de bestellingen graag tegemoet!

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad