Stadscolumn: Het is stil in Venlo

7 april 2020

Op de ijswinkels en frietkramen na is alle horeca dicht. Levensmiddelen kun je nog kopen maar dan houdt het wel een beetje op. De mensen zitten thuis, de scholen zijn dicht. Het is een bizarre toestand.

Tekst: Jan Brouwers | Beeld: Peter Janssen

Maar we hoeven niks tekort te komen. Via Amazon, bol.com, Alibaba kunnen we alles krijgen. Het wordt voor de deur afgeleverd en bevalt het niet: hoppa terug met die handel. Eten? Wat wil je eten? Alles wordt bezorgd, van knutselkookpakketten tot dampende stoofschotels. Zelfs de lokale ondernemer die 4 weken geleden nog niet piekerde over online verkopen stapt nu op zijn fiets om bestellingen te bezorgen. Wie klaagt er nog?

Misschien is dit wel onze toekomst. Als we dat nou eens lekker doorzetten. Wij kopen alles online of we bellen onze bestelling door. We betalen via Ideal en even later staan de spullen op de stoep. Ook voor de winkelier is dat alleen maar gunstig: hij heeft dat dure winkelpand helemaal niet meer nodig! Zijn garage wordt ingericht als pakhuis en met een paar rekken en een beetje slim voorraadbeheer komt dat allemaal goed.

Iedereen blij toch?… Ook deze crisis gaat een keertje voorbij en stel je nou eens voor dat je alleen nog maar thuis kunt shoppen, dat ‘uiteten’ iets-van-vroeger is, dat je op je balkonnetje tegen de krat bier moet gaan staan praten. Omdat de stad er niet meer is. Het idee om lekker in de stad boven de winkels te gaan wonen kun je ook onder je hakken schrijven, want er zijn geen winkels meer om boven te wonen. En een appartementje boven die ene overgebleven shoarmatent is nou ook niet direct wat je zocht.

We zitten thuis, hebben het achterkamertje behangen, twee legpuzzels opgelost, oma een brief geschreven met de vulpen(!) en zelfs de autokampioen gelezen, kennen het geluid van de tjiftjaf en hebben de rommel naar de stort gebracht. Wat nu nog?

Maak eens een binnenstadsafari!
Nu is het de tijd om je eigen stad eens op je gemak te bekijken. Niemand loopt je voor de voeten, je hoeft geen geld uit te geven, sterker nog: het is gratis. Je zult versteld staan van de restaurantjes die we allemaal hebben. Ontdek de veelheid en variëteit van de winkels. En kijk eens naar de fraaie panden die er in jouw Venlo staan, de stad waar zogenaamd na de oorlog alles afgebroken is… Leer je stad opnieuw kennen. Maak een foto-puzzeltocht. Ontdek straatjes en winkels waar je nog nooit eerder was.

Als de ellende straks voorbij is staan er in die winkels weer allemaal vrouwtjes en mannetjes die jou graag alles vertellen over het moois dat zij te bieden hebben. Dus nu niet te snel op ‘bestellen’ klikken, maar denk aan de mensen die maken dat de binnenstad ook jouw binnenstad is.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad