Stadscolumn: Hoera! De Hema is gered

16 juni 2020 | Leestijd: 2 minuten

De Hema is gered. Hoera. Het is goed nieuws voor het straatbeeld en het is goed nieuws voor de bijna tienduizend medewerkers die hun baan nu behouden.

Tekst: Rogier Knipscheer | Beeld: Peter Janssen

Toch vraag ik me af hoe lang dit keer de rust behouden blijft. De obligatiehouders die nu feitelijk eigenaar van de winkelketen zijn geworden,n geven al aan dat dit niet voor de lange termijn is. Blokker, zelf ook financieel niet de meest rooskleurige partij, doet al een bod.

Met minder schulden zou het concern weer winstgevend kunnen worden, maar al kort na de redding en het wegvallen van de vorige topman, geeft de nieuwe topman alweer aan dat er gedacht wordt over meer filialen. Meer filialen is investeren, dan neemt de schuldenlast weer toe, en als dan de omzet wat tegen gaat vallen zit je als bedrijf weer waar je was, in de problemen.

Ik ben maar een kleine jongen. Zeker in vergelijking met een gigant als de Hema, maar een van de dingen die ik wel heb geleerd is dat je producten moet verkopen voor een prijs die boven de inkoopprijs ligt. Doe je dat niet, dan gaat het niet goed. Dat klinkt uiteraard enorm logisch, maar de Hema stunt continu met sommige producten. Het bedrijf legt producten in de winkel en knalt er direct een aanbieding op met vijfentwintig procent korting. De befaamde rookworst van de Hema kun je onder een andere merknaam in de supermarkt terugvinden. Wel bijna twee keer zo duur. En dan is het de vraag of die ander daadwerkelijk te duur is of Hema gewoon te goedkoop.

Een ontbijt van twee euro. Dat kan dus niet. Daarmee hopen ze uiteraard dat de bezoeker van het restaurant direct andere aankopen doet. Het gros heeft gewoon honger, en voor twee euro…

Met die idiote prijzen benadelen ze niet alleen zichzelf, maar ze houden net voor die productgroepen de klant ook weg bij ondernemers die wel een normale prijs vragen en geven die winkeliers zelfs het stigma dat ze te duur zijn. Dus topman van de Hema, ik ben maar een eenvoudige boekverkoper uit Venlo, maar ben eerlijk. Voor jezelf, voor je medewerkers en voor de mogelijkheid van het concern om het in de toekomst te redden. Denk niet aan de miljoenen die je kunt verdienen door Hema over een paar jaar weer aan een investeerder van de hand te doen. Een investeerder die nog een keer de laatste euro’s uit het bedrijf probeert te wringen, maar denk nu eens aan die winkels. Eén voor één, en aan al die medewerkers.

Maar denk ook aan de andere winkels in een stad en bedenk dan dat je niet kunt overleven door almaar onder de inkoopprijs te blijven verkopen, en vraag een normale prijs voor een mooi product.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad