Stadscolumn: Hoera voor de Venlose Holle Bolle Gijs

17 december 2019

Hoera, er zijn supervuilnisbakken! En dat was nodig ook, want de Venlonaar die ’s zaterdags door de stad loopt ergert zich al jaren aan de uitpuilende, van overheidswege geplaatste vuilnisbakken. Ze zijn te klein, het zijn er te weinig, ze moeten vaker geleegd worden.

Tekst: Jan Brouwers | Beeld: Peter Janssen

Een oplossing is snel bedacht: grotere bakken! Maar dan stoppen mensen er hele vuilniszakken in en dan zijn ze al vol voordat de eerste bezoekers de stad in wandelen.

Veel meer bakken? Ook dat blijkt niet de oplossing. De mannen van de gemeente die het kunnen weten zeggen dat als er meer bakken staan, er op nog meer plekken rommel náást de bakken ligt. Vaker leeghalen? Dat kan, maar op zaterdag en nu ook op zondag is er geen doorkomen aan met een wagentje. Iets slimmers dan? Een superbak? Die is er nu met de Big Belly, een soort lokale Holle Bolle Gijs met een enorme maaginhoud. Het zal wat gekost hebben, maar dan héb je ook wat. Deze volautomatische high tech vuilnisbakken persen het verzamelde vuil zo hard samen dat de ophalers elke week zomaar vijf extra dagen thuis kunnen blijven! En die Holle Bolle Gijzen doen dat op zonne-energie! Voor niks! Hoe mooi en schoon zal de stad er vanaf nu uit zien?

Of kan het ook anders, eenvoudiger, goedkoper? Natuurlijk, maar dan moet je niet uitgaan van opruimen, maar van voorkómen. Wie wel eens in Singapore of Moskou is geweest moet het gezien hebben: helemaal geen afvalbakken! Ruim je rommel maar zelf op, neem het mee naar huis, eet het op, maakt niet uit hoe, maar laat het niet zomaar ergens achter in de binnenstad. In die steden zijn de straten schoon, zelfs geen peuken. Vuilnisbakken zijn niet meer nodig en… er zijn ook geen duiven!

En hoe gaan we dat doen? Streng handhaven? Handen afhakken of naar Siberië verbannen doen we hier niet. We moeten de mensen overtuigen. Dat lukt niet hoor ik u zeggen? Onze ouders stapten met 15 glazen bier in de auto, wij rookten 10 jaar geleden nog vrolijk een sigaretje in de kroeg en nog even en we rijden allemaal gewoon 100.
Alles kan.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad