Stadscolumn: ‘Ik heb een dikker hoofd dan ik dacht’

21 april 2020

Het blijkt dat ik een dikker hoofd heb dan ik dacht, en het moet niet minder dan de large helm zijn die me past. De helm is nodig voor de supersonische cargo scooter die vanmorgen bij onze winkel geleverd werd. De leverancier legde de functionaliteiten uit en werkelijk elke passant draaide in het voorbijgaan het hoofd in verbazing of maakten bewonderende opmerkingen. Als de leverancier weg is moet ik op weg naar de beletteraar die de logo’s op het apparaat aan gaat brengen.
Tekst: Rogier Knipscheer | Beeld: Leon Vrijdag en Koops
Het is even wennen, het rijden op een cargo scooter. Het is een driewieler. Twee wielen aan de voorzijde en dat zorgt voor veel stabiliteit maar zorgt er ook voor dat je moet wennen aan de bochten, en aan de snelheid.
Ook tijdens mijn tochtje op weg naar de beletteraar valt me op dat iedereen kijkt of wijst naar de scooter. Het is een opvallende verschijning en op de terugweg, met nu de logo’s van Koops en Libris er op hoor ik mensen in het voorbijgaan tegen elkaar zeggen, kijk, de boekhandel. Dat is mooi. Op dat effect hoop je, dat het direct al te horen is, stemt goed.
De winkelstraten zijn nog steeds erg leeg en dat zal ook nog wel een tijdje zo blijven. Wellicht dat versoepelingen zorgen voor wat meer loop, maar de oude situatie zal voorlopig nog niet terugkeren, en ik twijfel of die situatie überhaupt nog terugkeert. Dat betekent dat we het anders moeten gaan doen. Thuisbezorgen lijkt de toekomst. Op korte en ook langere termijn. Op dit moment wordt enorm veel online besteld, maar ook bestellingen die per mail, whatsapp, social media of telefonisch binnenkomen worden vaak gevolgd door het verzoek of we ook thuis kunnen bezorgen.
Er wordt betaald met iDeal, met tikkies of er wordt contactloos gepind. En we kunnen de producten op die manier veilig bij de klant brengen. Door zo zichtbaar in het straatbeeld aanwezig te zijn, hoop ik dat we klanten die op dit moment op andere manieren online bestellen duidelijk kunnen maken dat wij ook bezorgen. Dat we dezelfde dag nog bezorgen indien we de boeken voorradig hebben, de andere dag indien niet voorradig. We maken er een cadeautje van, we doen er een kaartje bij van de winkel met een persoonlijk berichtje er op.
We staan met een glimlach voor de deur. Niet geforceerd, maar omdat we onze winkelbalie naar de voordeur van de klant brengen, en omdat we achter een balie altijd met een glimlach staan, we de klant groeten en bij het vertrek veel leesplezier wensen. Dat doen we nu dus ook. Met een opvallende cargo scooter. Op de scooter staat de slogan ‘Koop lokaal, ook online!’. Ik hoop dat wij met deze scooter in het straatbeeld meer mensen op dit idee brengen, want als iedereen die een boek online bestelt dat bij ons doet, dan krijgen we het heel erg druk en dan blijven we ook zeker bestaan. En dat geldt voor heel veel winkels en horeca in Venlo.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad