Stadscolumn: ‘Jonge ondernemers zijn een absolute meerwaarde voor Venlo’

21 september 2021

Als jonge ondernemer besloot ik jaren geleden om deel te nemen aan het Ondernemerscafé Venlo dat in Domani plaatsvond. Tijdens die bijeenkomsten werd ik enorm geïnspireerd door de bevlogenheid en passie van andere ondernemers. Toen was ik de jongste en nu, op mijn 36e, is het mooi om te zien hoe weer een nieuwe generatie jongeren heeft besloten om een eigen zaak in het centrum van Venlo te starten. Sterker, ik ben enorm trots op deze groep.

Tekst: Nicole Seuren | Beeld: Leon Vrijdag

Die nieuwe generatie is namelijk een absolute meerwaarde voor Venlo. Kijk eens in welke moeilijke tijd dat zij zijn begonnen. Door lef, een sterke eigen visie en een onderscheidend product aan te bieden, hebben ze de harten van de Venlonaar en kooptoeristen voor zich weten te winnen. Deze jonge ondernemers hebben er bewust voor gekozen om in eigen stad een zaak te beginnen. Ze kunnen zich laten zien en horen door goed met gemeente en Venlo Partners samen te werken. Daardoor denken en beslissen ze mee over de toekomst van deze stad.

Ik noem Sanne van Ewijk (S. Labels), Rolph van Heijster (Calico Jack), Maartje Boonen (Beleza Pura), Filipe Rodrigues (Restaurant Boca), Alysa Dielen (AYS Musthaves) en Gijs Lina (Vinoteca Lina), maar ik kan nog een hele groep andere jonge mensen noemen die in de afgelopen jaren een eigen winkel zijn begonnen. Overigens hoef je niet per se jong te zijn om zelfstandig ondernemer te worden. Er zijn namelijk voldoende mensen ouder dan 40 of 50 die deze stap durven te nemen. Ook zij geven het Venlose koopcentrum kleur en zorgen voor een hoogwaardig winkelaanbod. Door samen te werken en te overleggen met ondernemers die al vele decennia actief zijn, ontstaat een mooie wisselwerking van ervaring en nieuwe, frisse ideeën.

We praten in Venlo wel eens over de een toekomst op lange termijn, bijvoorbeeld tien jaar. Tegen jonge ondernemers zou ik willen zeggen: maak een plan voor een periode van vijf jaar. Waar wil je dan staan? Wat zijn je doelen voor 2026? Als ik naar mijn eigen ervaringen van de afgelopen vijf jaar kijk, zowel privé als zakelijk, dan is er enorm veel gebeurd en heb ik enorm veel geleerd. Als ondernemer maak je heel veel mee. Daarom is het misschien een goed idee om met de starters een paar keer per jaar samen te komen en ervaringen uit te wisselen. Wij kunnen elkaar steunen, tips geven en inspireren. Daar ben ik van overtuigd. Want een nieuw, eigen bedrijf beginnen is een fantastische uitdaging, maar er gebeuren tevens veel dingen waar je vooraf misschien geen rekening mee had gehouden. Juist dan is het goed om een klankbord te hebben en steun te vinden.

Venlo bloeit en groeit. Er gebeuren heel veel mooie dingen in deze stad. Ja natuurlijk is er leegstand of zijn er andere uitdagingen, maar daar heeft ieder winkelcentrum mee te maken. Door samen te praten kom je tot oplossingen. Zoals gezegd: de ervaring van gesettelde ondernemers en de frisse visie van jonge mensen moet bijdragen aan een nog betere invulling van het winkelgebied. Ik ben dankbaar dat VenloVanbinnen mij de kans biedt om via deze column een aantal keren per jaar mijn visie te geven. Laat het een begin zijn van een nog betere samenwerking. Het is een meerwaarde voor ondernemers, bewoners, kooptoeristen; kortom voor het complete Venlose winkelcentrum.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad