Stadscolumn: Op de fiets naar de stad

14 januari 2020

Tenzij je iets heel groots en lomps moet halen, is de fiets bij uitstek het favoriete vervoermiddel om de stad in te gaan. Om te shoppen, om te werken, om een biertje te gaan drinken. De fiets is handig, je kunt hem overal kwijt, parkeren kost niks en je staat nooit in de file. Zelfs op zaterdag en zondag is de stad goed bereikbaar!

Tekst: Jan Brouwers | Beeld: Peter Janssen

We fietsen allemaal. Maar heb je wel eens naar die fietsers gekeken?

Fietsen in de stad is een bijzonder fenomeen. Het centrum is in principe verkeersluw met twee fietsassen, van de Koninginnesingel tot aan de Martinusstraat en van het Stationsplein tot aan Grenswerk. Daarnaast zijn er ook nog stukken waar je mag fietsen als de winkels dicht zijn, zoals de Vleesstraat en Lomstraat. En stukjes waar je ook mag fietsen maar na 100 meter weer niet, om na 50 meter weer wel te mogen fietsen. Goed opletten dus.

En dan zijn er nog stukken shared space. Hier is de voetganger net zo belangrijk als de fietser. De Parade is zo’n gemengd gebied. Je moet er even aan wennen en zeker niet te hard willen fietsen. De Venlonaar snapt dat fietsen daar op zaterdag onbegonnen werk is. De twee Venlose fietsassen kruisen elkaar op de vijfsprong voor de deur van café de Locomotief (ooit fietsenwinkel). Levensgevaarlijk! En toch gebeurt daar vrij weinig. Net als op de kruising met de Klaasstraat. Kwestie van geven en nemen en dat lukt wonderbaarlijk goed. Dat zijn zeer democratische kruisingen!

Het grappige is dat zo’n shared space niet aan de tekentafel ontstaat, je kunt zo’n plek niet bedenken. In enkele steden in het land heeft men een shared space aangelegd en gebeurden er in een mum van tijd vreselijke ongelukken.

In Venlo valt dat dus wel mee met die ongelukken. Zijn wij dan zo netjes? Dat nou ook weer niet. Soms zijn het die kwajongens die te lui zijn om af te stappen, maar ook fietsen er zo af en toe luid met de bel rinkelende Venlonaren op een drukke dag over de Parade, scheldend op ‘die Pruuse die aan de kant môtte’. Om vervolgens al mopperend de Gasthuisstraat in te fietsen en dan hun vehikel bij de HEMA voor de deur op de blindengeleidestrook neer te zetten. Dat zijn dan toch de ouderen die hun fiets het liefst mee de winkel in nemen.

Fietsers zijn anarchisten. Ongeacht de leeftijd.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad