Stadscolumn: Trots

4 februari 2020

Elke regeerperiode komt  er wel een lokale politicus voorbij met de boodschap dat we toch eindelijk eens wat trotser moeten worden op Venlo. Altijd maar dat näölen… “We moeten onze identiteit zoeken, het verhaal vinden en dat vertellen aan iedereen. We moeten allemaal ambassadeurs worden van dit stedje van lol en plezeer! Daar gaan we een campagne op loslaten en cursussen….” Alsof ik in Harlingen op de kade ga staan roepen dat Venlo zo ontzettend mooi is! Dáááág.

Tekst: Jan Brouwers | Beeld: Peter Janssen

Dit stukje kan ik net zo goed schrijven in Helmond, Groningen of waar dan ook. Want ook daar loopt iedereen te zeuren en te zeiken over zijn eigen stad. Ook daar vinden ze dat de bewoners trotser moeten zijn. Dat hoort blijkbaar zo.

Maar op de keper beschouwd zijn wij Venlonaren best wel trots, zijn we al ambassadeur. Niet als we thuis zijn. Daar näölen we. Net zoals de Tilburger näölt in Tilburg en de Groninger in Groningen. Ook daar vinden ze het personeel in de café’s onbeschoft, ook daar kijken ze je niet aan in de winkel, en ook daar zijn de parkeertarieven veel te hoog, ligt er overal hondenpoep en is het stadsbestuur onbekwaam.

Eenmaal buiten de stadspoorten zijn we allemaal hartstikke trots op Onze stad. Als ik in Amsterdam ben en er durft iemand iets verkeerd te zeggen over VVV, dan krijgt-ie aan mij een kwaaije. Want MIJN VVV is hartstikke goed en een zegen voor de vaderlandse competitie, en die jongen van Linthorst, en die Opoku, die…. Ik kom zelden in de Koel maar van MIJN VVV blijf je af! In Londen verdedig ik net zo gemakkelijk MIJN Ajax als daar smalend over gepraat wordt. En als de dag erna PSV geschoffeerd wordt door een Engelsman, dan zal ik ook die eens even flink de oren wassen, want dat is wel MIJN PSV.

Thuis vinden we de mooie dingen die we hebben en die we doen heel gewoon, ze vallen niet meer op. En waarom ook zouden we elke dag weer tegen elkaar roepen hoe leuk we zijn?
“Maar, maar, maar, wat is die Maas toch mooi?”
“Hoor toch eens hoe mooi dat carillon klinkt.”
“Wat boffen we toch maar met zo’n schat van een burgemeester!”

Heel vermoeiend hoor. Dan maar liever näölen.

De Gäöt verdwijnt. Ik stel voor dat we in samenwerking met de club van Herman Verweij en de Venlose Vastelaovesclub de historische dichtregel: “einen daag neet genäöld is einen daag neet gelaef” daar in het plaveisel terug laten komen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...