Stadscolumn: Zullen we gewoon opnieuw beginnen?

4 mei 2021

Nu de zon steeds hoger naar de hemel kruipt en er elke dag meer mensen gevaccineerd worden, begint ook de Venlose binnenstad weer te leven. Veel mensen zijn er al lang niet meer geweest. Er zijn winkels verdwenen, sommigen konden het ondanks de steun niet meer bolwerken, voor anderen was dit het moment om toch maar te stoppen. En detailhandel had het al zo veel te lijden onder de Bol’s en de Zalando’s. Er zijn gaten gevallen in onze binnenstad. En nu?

Tekst: Jan Brouwers | Beeld: Peter Janssen

Grote modeketens hoeven we niet meer te verwachten, dus zullen we ons moeten richten op een nieuwe generatie middenstanders. Voor de pandemie waren zij al de pareltjes die de stad uniek maakt. Maar ook straks zijn zij de basis voor een vernieuwde, leefbare en leuke winkelstad.

Er zijn in deze donkere periode best wel nieuwe ideetjes opgeborreld. Een fraai resultaat daarvan is te zien naast Xenos op de Vleesstraat, waar een saai naoorlogs pandje de gevel heeft gekregen van een winkel die hier 120 jaar geleden stond. Met wortels in het verre verleden wordt aan de toekomst gewerkt. Nu nog een jonge enthousiaste winkelier met een goed plan. En die komt er echt wel. De jonge garde moet nu de kans grijpen. Laten we hopen dat ook de pandeigenaren meedenken en niet afwachten tot het grote geld weer voorbij komt. Ondernemers en investeerders, sla de handen ineen voor een stad die nog mooier wordt dan vroeger, vóór de pandemie

Maar hoe zit dat met ons, de bezoeker? Gaat alles gewoon verder zoals voor de lockdowns? Dat kan, maar we kunnen deze nieuwe start ook aangrijpen als een nieuwe lente, met goede voornemens, met nieuwe hedendaagse spelregels. Hoe?

We maken de vuilnisbakken in de stad overbodig omdat we gewoon onze eigen troep mee naar huis nemen. We gaan op de fiets naar de stad en zetten die netjes in een rek. Teveel spulletjes gekocht? Er zijn nog genoeg koeriers die de spullen graag komen brengen. Roken doen we thuis en jointjes moeten in het vervolg gewoon in die Heimat opgerookt worden. Omdat we allemaal papieren zakdoekjes bij ons hebben hoeven we ook geen kauwgums meer op de grond te plakken. En op de grond spugen deden we toch al niet… Het zijn maar kleine dingetjes en het kost niks. Je krijgt er veel voor terug.

Als we dat allemaal willen dan kunnen we dat. Venlo wordt in 2022 uitgeroepen tot de Schoonste Stad van het land. In 2023 zijn we de Fietsvriendelijkste Stad van Euregio, daarna gaan we voor de Gezondste Stad van Europa, dan de Groenste….
(en laat ze Eindhoven maar denken dat zij de gekste zijn)

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad