Stadscolumn: ‘Zwerfafval? Pleur je rotzooi maar lekker op straat’

14 juli 2020

Het blijft een terugkerend fenomeen op social media: de rommel in de Venlose binnenstad. Huisvuil, zwerfafval, overvolle prullenbakken; ze zorgen bij ondernemers, bewoners en winkelend publiek voor veel irritatie.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Een greep uit de opmerkingen die de afgelopen week op zowel Facebook als Twitter te lezen waren: Huftergedrag in het park. Strenger handhaven en boetes/taakstraf uitdelen. De grootste ergernis van deze stad. Het wordt steeds erger. Pleur maar lekker alles overal neer. Vies en goor. Weinig vertrouwen in verbetering. Ieder weekend is het een zooi in de binnenstad. Doen ze dat thuis ook? Ondernemers moeten het zelf bijhouden. Het heeft te maken met de doelgroep die naar Venlo komt. Het is net een vuilnisbelt.

Het zijn reacties van ondernemers en binnenstadbewoners. Niet van vage accounts of mensen met schuilnamen. Dit zijn mensen die al jaren hun zorgen uiten over de rommel in hun eigen omgeving en het probleem maar niet opgelost zien worden. Misschien is de problematiek rondom zwerfafval zelfs wel toegenomen. Maar wie is de schuldige? Sommigen wijzen naar de gemeente of ondernemers. De lokale overheid zou voor betere en meer faciliteiten moeten zorgen. Ondernemers moeten om zes uur gewoon hun stoep en eigen straatje schoonvegen, zo zijn anderen van mening.

Voor beide opties valt iets te zeggen, maar begint het niet bij de mens zelf? Is het nog mogelijk om de moderne mens, die verslaafd is aan volksvermaak en goedkope producten, opnieuw op te voeden? Hoe meer kwaliteitswinkels een stad of gebied heeft, hoe meer kans op fatsoenlijk publiek. De Dam en Kalverstraat in Amsterdam zijn smeriger dan de Negen Straatjes met zijn bijzondere winkels of het Spiegelkwartier waar veel antiekzaken en kunstgalerieën gevestigd zijn en dus een ander publiek trekken. Nee een stad, zeker niet een koopcentrum als Venlo, kan overleven op louter antiek en kunst. Maar waar op bepaalde dagen de Keulse Poort, Lomstraat en Sint Jorisstraat afgeladen vol zijn, daar blijven de traditionele winkelstraten als Jodenstraat, Klaasstraat, Gasthuisstraat en Hoogstraat vaak verstoken van winkelend publiek. Juist de straten met speciaalzaken die een stad aantrekkelijk maken.

Ieder weldenkend mens die een leeg friteszakje, blikje of smerig servetje in een prullenbak wil deponeren, houdt het afval vast tot hij of zij de daarvoor bestemde vuilnisbak ziet staan. Daarvoor hoef je in het centrum van Venlo echt geen honderden meters te lopen. Wat bezielt dus iemand om zijn lege blikje, flesje, chipszak op de grond te laten vallen of in het gunstigste geval op een bankje of vensterbank te leggen? Iedereen die zich stoort aan zwerfafval en andere rommel zou graag in het hoofd van deze mensen willen kijken. Ze er op aanspreken? De kans op een grote waffel of ergere vormen van intimidatie zijn dan uiterst reëel. De een past daar dus inmiddels al voor. Een ander laat zich niet afschrikken en spreekt mensen er wel op aan. Of het baat? Gelet op de groei van dit probleem is het antwoord klip en klaar: neen!

Overigens zijn het niet alleen kooptoeristen die we als potentiële daders van zwerfafval mogen zien. Ook veel nieuwe Venlonaren hebben een andere mentaliteit. Ze deponeren vuilniszakken op ongewenste locaties. Tijdens avondjes chillen in het Rosarium, Burgemeester Bergerpark of Julianapark laten ook zij hun lege blikjes, pizzadozen, flesjes en snackbakjes op bankjes, tussen de bloemen of in het gras liggen. De mensen die er over klagen zijn geen zeurkousen of zwartkijkers. Het zijn ondernemers en bewoners die zich betrokken voelen bij hun stad en hopen dat Venlo zich nog verder kan verbeteren.

Als gemeente meer handhaven of vaker de reinigingsdienst op pad sturen? Het kan baten. De schoonmakers verrichten dankbaar werk dat echter vaak als ondankbaar wordt gezien. Hulde voor deze mensen. Vaak zijn het echter beleidsbepalers of andere direct betrokkenen die zeggen: maar we doen er al alles aan om de stad schoon te houden. Gelet op de toename van zowel het zwerfafval en de ergernissen is dat blijkbaar toch niet voldoende.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad