Stadswandelingen hervat: “Er is zoveel over deze mooie stad te vertellen”

26 juni 2020

Meer dan drie maanden lagen ze stil, de Venlose stadswandelingen, maar aanstaande zaterdag staat er weer een op de agenda. Een wandeling langs plekken waar in Venlo in het verleden misdrijven hebben plaatsgevonden, onder de noemer ‘Verhaole oèt de woutekiet’. Het is slechts een van de vele thema’s.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Op 14 maart liep hij voor het laatst een stadswandeling, John Decker, een van de stadsgidsen die deze wandelingen verzorgen. “Het thema was de bevrijding. Daarna zijn we gestopt. Onder andere omdat veel stadsgidsen net als ik 70-plusser zijn en tot de risicogroep behoren. Maar vanaf zaterdag starten we weer, loop ik met een groep mensen langs plekken waar misdrijven hebben plaatsgevonden.” Het spreekt hem als oud-politieman aan, zegt hij.

650 jaar Venlo
Venlonaar Jacques Grubben nam het initiatief voor de stadswandelingen in 1993, het jaar waarin Venlo haar 650-jarig bestaan als stad vierde. Decker werd na zijn pensioen in 2006 stadsgids. Tegenwoordig zijn er 16 stadsgidsen van wie de jongste 25 is. Hoe wordt je dat, stadsgids? Decker lacht: “Je moet veel kennis van Venlo en de Venlose geschiedenis hebben. Er zijn een aantal prima boeken. Als je die hebt gelezen heb je een goede basis.”

Je maintiendrai
Daarnaast is er uiteraard de ervaring, geeft hij aan. Door zelf zaken uit te zoeken of opgedaan tijdens een van de wandelingen. “Oudere Venlonaren zijn wat dat betreft uitstekende bronnen van informatie. Die we dan onderling ook weer delen.” Zelf overkomt het Decker soms ook dat hij het antwoord op een vraag schuldig moet blijven. Hij glimlacht: “Zoals die keer dat iemand me vroeg toen we bij het postkantoor stonden waarom op het Nederlandse wapen in het Frans ‘Je maintiendrai’ staat. Verhip, dacht ik, goede vraag, waarop ik op dat moment geen antwoord had. Het blijkt terug te gaan tot Rene van Chalon en Willem van Oranje en het prinsendom Orange – in Frankrijk inderdaad.”

Thema’s
De groepen die deelnemen aan zo’n stadswandeling zijn volgens Decker heel divers. Vriendengroepen, families, mensen uit Venlo of de regio, mensen van buiten de regio. Divers zijn ook de thema’s waaraan zo’n wandeling wordt gekoppeld. “Dat kan een algemene wandeling zijn, maar er wordt ook gevraagd of we specifiek op een bepaald onderwerp willen ingaan. De familiegeschiedenis, een bepaalde tijdsperiode, beroepen. Overigens vinden er eveneens wandelingen in Blerick en Tegelen plaats. En het kan zijn dat we met de fiets gaan, bijvoorbeeld als we de bantuinen bezoeken.”

Floddergats
Een van de favorieten tijdens een stadswandeling is en het blijft het stadhuis. Ook de Keizerstraat ofwel Floddergats is populair. “Dat was enkele decennia geleden wel anders; daar weet ik als voormalig politieman alles van.” Bijzonder noemt Deckers de middeleeuwse Gasthuisstraat waar het pand van slager Schreinemachers terug schijnt te gaan tot 1430 en het er schuin tegenover gelegen pand Stad Frankfort (waarin sigarettenzaak Lensen is gevestigd) zelfs tot circa 1343, de tijd dus dat Venlo stadsrechten kreeg. Zij eigen favoriet is het hekwerk in de Floddergats. “Met die mooie, typische Venlose uitdrukkingen.”

Criminele historie
Vanaf zaterdag kan hij er weer over gaan vertellen. Hoe ze dat de komende tijd conform de regels met de groepen geïnteresseerden gaan doen, moet zich uitwijzen, merkt Decker op. “Zaterdag is de groep met 9 mensen te overzien. Zijn het er meer dan moeten we wellicht naar twee groepen toe.” De eerste groep na de lockdown gaat dus langs plekken met een criminele historie. ‘Verhaole oèt de woutekiet’ luidt het thema, geeft Decker aan. “Die is momenteel populair. Maar zoals gezegd, het kan over van alles gaan. Er is namelijk zoveel over deze mooie stad te vertellen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad