Stormloop op binnenstad blijft uit, tevredenheid overheerst

21 mei 2020

Erik Manders, voorzitter van ondernemersvereniging Venlostad.com is tevreden over het verloop van Hemelvaartsdag. “Het lijkt erop dat de genomen maatregelen hebben gewerkt. Her was vooral beheersbaar en op diverse plaatsen in de binnenstad gezellig druk.”

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Manders was de hele dag in touw. Hij sprak met ondernemers, beveiligingspersoneel, politie en kooptoeristen. Volgens hem overheerst een positief gevoel. “Het kwam iets later op gang. Pas na 1 uur melden de meeste Duitsers zich. Dat kan te maken hebben met het feit dat Duitsland vandaag Vaderdag viert. Iedereen is blij elkaar weer te kunnen ontmoeten en men wilde deze dag waarschijnlijk samen vieren. Ik zag vooral mensen tussen de veertig en zestig jaar. De oudere generaties zijn door de berichtgeving misschien bewust thuis gebleven.”

Niet verslappen
Het betekent volgens de voorzitter niet dat de gemeente en andere organisaties die deze maatregelen genomen hebben, mogen verslappen. “Zeker niet. Er volgen nog drie dagen. Morgenvroeg om 8 uur gaan we deze dag evalueren en we zullen het hele weekend alert blijven. Ik denk dat deze maatregelen aantonen dat we ons bewust zijn dat het centrum van iedereen is. Ook de Venlonaar moet met een goed gevoel richting de stad komen. Nogmaals: we zijn positief over vandaag, maar blijven de komende dagen continu de vinger aan de pols houden.”

Beheersbaar druk
Het verhaal van Manders strookt met de realiteit. Rond half één loopt een gastheer van de 2 Brüder met een verbaasde blik over een nog redelijk lege Gelderse Poort. “Waar is iedereen?” zo vraagt hij zich af. “Hebben we al die maatregelen voor niets genomen?” Een uurtje of drie later blijken de maatregelen zeker nodig en tevens hun vruchten af te werpen. Tussen de hekken die vanuit de ingang van de supermarkt richting Kleine Kerkstraat staan opgesteld, wacht een hele rij Duitsers keurig hun beurt af. Geen massa, maar een verantwoord aantal mensen die langzaam richting ‘das einkaufsparadies’ schuifelen. De Lomstraat oogt eveneens beheersbaar druk en dat is mede te danken aan het feit dat deze winkelstraat in eenrichtingsverkeer veranderd is.  Vanuit de Markt/Jorisstraat wordt het winkelend publiek vriendelijk verzocht een klein stukje om te lopen. “Bitte zwei mahl links, dan kommen sie bei 2 Brüder.” De groepjes mensen knikken en volgen rustig de aanwijzing.

Orde
In de rest van de stad kuieren tientallen mensen door de winkelstraten. De hectiek is uitgebleven. De pionnen op de Vleesstraat zorgen voor orde. Links blijft links lopen. Rechts blijft rechts. Een enkeling schiet snel tussen de pionnen door om een specifieke winkel te bezoeken. Het kan. In de Klaasstraat is het rustig. “Ach,” zegt Rogier Knipscheer van Boekhandel Koops. “Hier was het afgelopen zondag ook niet zo druk. Ik denk dat vrijdag en zaterdag de Venlonaren komen. Zondag verwacht ik weer meer Duitsers.” Ook bij diverse andere ondernemers overheerst tevredenheid. Bij de een over de omzet, bij de ander over de genomen maatregelen. Veiligheid blijft voor velen essentieel. “Liever nu nog één of twee weken iets rustiger dan dadelijk weer zes weken dicht vanwege gezondheid- en veiligheidsmaatregelen,” zo klinkt het op diverse plaatsen.

Op de Hoogstraat nipt Miriam Goossen van La Femme Damesmode aan een wijntje. Zij laat een ander geluid horen. “Dit was mijn slechtste Hemelvaartsdag van de afgelopen 26 jaar. Zo rustig is het hier nog nooit geweest. Of dat komt door die maatregelen? Ik denk het wel. Het schrikt mensen af.” Collega’s uit het gebied waarmee ze buiten van het zonnetje geniet, knikken instemmend en drinken eveneens een glaasje witte wijn. “Kijk wat het resultaat is. Nu zijn we aan de drank. Dankzij die maatregelen. Hahaha. Ach. Dit zijn toch mijn laatste weken als ondernemer. Na 26 jaar ben ik toe aan een nieuwe uitdaging en wil vooral meer van het leven gaan genieten. Proost!”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad