Streekproducten: dessertsaus Chez l’Hêtre in een flesje van Hela Thissen

9 november 2021

Geen vergaderingen, geen reizen, Hela Thissen-directeur Hay Thissen had tijdens de lockdown vorig jaar opeens tijd over. Dus ging hij nadenken over een nieuw concept. Het resultaat: vijf nieuwe sauzen die voortkomen uit samenwerkingen met lokale ondernemers. Een van die sauzen is de Zwarte Kers-Mandarijnsaus van Nicky van den Beuken van het Venlose restaurant Chez l’Hêtre.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Hoewel marktleider in Nederland voelt Hela Thissen zich volop thuis in de eigen regio Venlo en zoekt het dan ook regelmatig naar manieren om met regionale partijen nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Dat gegeven lag ook ten grondslag aan het idee om vijf lokale ondernemers te vragen om mee te denken over nieuwe sauzen voor het assortiment van Hela Thissen. Al bestonden enkele van die sauzen al in de eigen bedrijven van die ondernemers.

Hela-flesje
Directeur Hay Thissen van het Venlose bedrijf vertelt dat hij met het idee van de lokale sauzen bezig was toen hij werd benaderd door Nicky van den Beuken van restaurant Chez l’Hêtre. “We kennen Nicky al enkele jaren, leveren aan hem. Hij vroeg op een gegeven moment of de saus die hij maakt voor zijn frikandel speciaal-dessert in een Hela-flesje kon. Dat wilden we best doen, maar dan wilden we er wel meer van weten. Als er Hela op staat, moet het wel aan onze kwaliteitseisen voldoen. Dat was bij Nicky echter geen probleem.”

Vertalen
Thissen was inmiddels zelf al in gesprek gegaan met broodjeszaak Doedels, al jaren bekend vanwege hun Broodje  Doedel met Doedelsaus. Later in het traject, zegt hij, kwamen ook Kellenaers Croquetten en lifestyle-merk Nocroni uit Venlo en ondernemer Sonny Simons met zijn in Reuver al decennialang vermaarde Gnokkiesaus in beeld. “Met die vijf partijen zijn we gaan kijken hoe we hun saus of idee voor een saus konden vertalen naar de Hela-criteria met kwaliteit, smaak en houdbaarheid als belangrijke kenmerken.”

Frikandel speciaal-dessert
Thissen ging dus onder meer met Nicky van den Beuken naar aanleiding van diens verzoek om de tafel zitten. “Ik kende zijn dessertsaus niet, maar was aangenaam verrast.” Dan lachend: “Ik laat hem zelf maar uitleggen wat dat eigenlijk is, een frikandel speciaal-dessert.” Van den Beuken noemt het een gevolg van een uit de hand gelopen grap. “Met Pieter Steenkist van Brasserie Sur Place dolde ik wel vaker via social media over de frikandel speciaal als nagerecht. Toen hij een keer kwam eten heb ik van ijs en mousse een toetje in de vorm van een frikandel speciaal gemaakt. Dat sloeg dusdanig aan dat het tegenwoordig op de kaart staat.”

Beleving
Voor dat dessert bedacht Van den Beuken een eigen saus, de zwarte kers-mandarijnsaus, met de curry van Hela als een van de bestanddelen. “Hij ziet er ook uit als curry. Om de beleving compleet te maken, wilde ik de saus dus in een Hela-fles op tafel presenteren. Toen kwam Hay met zijn idee, om het product ook in de markt te zetten. Dat vind ik heel bijzonder. Ik loop dus binnenkort een supermarkt in en zie daar mijn saus in flesjes staan.”

In de markt
Want inmiddels zijn na een gedegen voorbereidings- en uitwerkperiode de vijf sauzen klaar om in de markt gezet te worden. Lokaal of ook in de rest van het land? Hay Thissen: “Beide. Natuurlijk hebben we in deze regio het voordeel dat de ondernemers waaraan de sauzen zijn gekoppeld hier bekend zijn. Maar wij hebben als Hela natuurlijk ook landelijke bekendheid. En een goede naam. Zo kwamen er al de eerste enthousiaste reacties van elders uit het land. Maar we zijn nog maar net begonnen met de introductie.”

Experimenteren
Tot slot een vraag over de Zwarte Kers-Mandarijnsaus die bij Chez l’Hêtre heel specifiek bij het frikandel speciaal-dessert op tafel komt. Dat nagerecht zal niet snel in de gemiddelde thuiskeuken worden bereid. Waar past de saus nog meer bij? Van den Beuken: “Bij diverse nagerechten, vanwege het zoete karakter. Maar vanwege het kruidige van de curry bijvoorbeeld ook bij een kaasplankje of een wildpaté. Laat de mensen maar gaan experimenteren.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Hol-ogig egoïsme

Hol-ogig egoïsme

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen Het is op momenten chaos troef op de belangrijkste tweewielerverkeersader door de Venlose binnenstad. Die loopt van de Martinusstraat via de Grote Kerkstraat, Begijnengang en Nieuwstraat naar de Koninginnesingel. Fietsers...

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

De Venlose burgemeester Antoin Scholten liet in een interview met De Limburger weten dat hij vreest voor een invasie aan ongevaccineerde Duitsers die in Venlo willen winkelen. Hij pleit daarom voor invoering van 2G. Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging...