De eerste is nagenoeg klaar en de komende weken verschijnen er nog twee straattekeningen in het Venlose winkelcentrum. Het project is een initiatief van Galerie Wilms, in samenwerking met Venlo Partners. Paul Wilms gaf de kunstenaars een specifieke boodschap mee. “Er moet wel een link met Venlo zijn.”
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen
Nu is er nog sprake van drie, tijdelijke, straattekeningen. Maar als het aan Paul Wilms (foto links) van de gelijknamige galerie ligt, krijgt het project een omvangrijker vervolg. “We hadden bij deze eerste editie eigenlijk al een festival met zo’n 15 kunstenaars voor ogen. Met onder meer een rondleiding langs die werken. Dat bleek momenteel niet haalbaar. Maar als deze eerste, kleinschalige editie aanslaat willen we in de toekomst een echt street art-festival organiseren.”
Tijdelijk
Waarom street art, dat zich onder meer kenmerkt door het tijdelijk karakter? “Dat tijdelijke vind ik juist een pré. Met een maand of drie is het kunstwerk vervaagd. Zou het jarenlang te zien zijn, dan is het effect veel minder. Nu valt het op. Ik denk dat zo’n straattekening een goed middel is om de mensen even op een andere manier naar hun omgeving te laten kijken. Een straattekening triggert om even te stoppen en er aandacht aan te besteden. Het is een heel toegankelijk kunstwerk dat in die korte periode ook voor iedereen zichtbaar is, dag en nacht.”
Plaatselijke historie
Wilms benaderde voor het project drie kunstenaars. Die kregen het verzoek om in hun kunstwerk een connectie te leggen naar de plaatselijke historie en cultuur. “Herkenbaar voor de Venlonaar en de bezoekers ontdekken iets over Venlo in de kunstwerken. Voor de rest hadden ze alle vrijheid.” De drie kunstenaars zijn Remko van Schaik (Keulsepoort, 3D) die koos voor de sage van de Naate Raaf, Matthew May (Vleesplein, 3D ), die de schutterij als uitgangspunt nam, en Gijs van Bon (Maasboulevard, reverse graffiti) die zich liet inspireren door patronen uit Tegels keramiek.
Tijl Uilenspiegel
De eerste kunstenaar, Remko van Schaik (foto rechts), ging vorige week aan de slag, de andere twee volgen binnenkort. Waarom koos Van Schaik voor de Naate Raaf? De Utrechtse kunstenaar legt uit dat toen hij zich in de Venlose cultuur en historie verdiepte hij enkele interessante thema’s tegenkwam. “Ik vond bijvoorbeeld het verhaal van Truuj Bolwater, die tijdens het beleg van Venlo in 1511, een belangrijke rol zou hebben gespeeld eveneens interessant. Maar de sage van de Naate Raaf sprak met het meest aan, onder meer vanwege de connectie met Tijl Uilenspiegel, de nar en de connectie met carnaval.”
Dode raaf
Hij refereert aan het verhaal dat de legendarische volksfiguur Tijl Uilenspiegel in de veertiende eeuw een bezoek aan Venlo zou hebben gebracht, verkleed als raaf en met in zijn hand een stok met een dode raaf erop. Door er bier over te gieten wekte hij die raaf tot leven. De sage leidde halverwege de negentiende eeuw tot de oprichting van Stamtaofel de Naate Raaf.
Uniek
Die elementen zijn in de 3D-straattekening, gemaakt met acrylverf, van Van Schaik terug te herkennen. Vindt hij het niet jammer dat zijn kunstwerk over 2, 3 maanden niet meer zichtbaar is? Hij schudt zijn hoofd. “Juist niet. Dat maakt het uniek. Het is maar een korte periode te zien, daarna is het verdwenen.” Hij lacht. “Nou ja, op deze plek dan. Maar er worden talloze foto’s van gemaakt en die worden weer gedeeld via social media en dergelijke. En je weet, wat op het internet terecht komt, staat daar voor eeuwig,”