Student Buddy Scavenger Hunt: studenten speuren door de Venlose binnenstad

22 april 2021

Nog altijd voelen de jongeren die in Venlo studeren aan de hogescholen HAS en Fontys en Universiteit Maastricht  zich niet happy bij de coronamaatregelen. Ze missen het frequente contact met studiegenoten. De Student Buddy Scavenger Hunt, morgen 23 april, in de Venlose binnenstad moet daar een beetje verandering in brengen.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

De coronapandemie woedt al meer dan een jaar voort en heeft op vrijwel iedereen in meer of mindere mate invloed. Voor veel studenten, zeker buitenlandse, betekende het vanaf het begin dat ze veel minder contact hadden met studiegenoten en dat leidde bij een deel van die groep tot eenzaamheid. Met het organiseren van de Student Buddy Scavenger Hunt willen de Bibliotheek Venlo en CheckVenlo, dat is gelieerd aan Venlo Partners, zorgen voor een corona-proof contactmoment tussen studenten.

Signaal
Eerste vraag aan Inge van Roij van Venlo Partners is of dit niet rijkelijk laat is. Over een week mogen de studenten weer, al is het maar voor één dag, naar school. Ze lacht: “Nee, want ons bereikte via de hogescholen en universiteit het signaal dat studenten nog altijd veel moeite hebben met het gebrek aan contact met anderen. Toen met de voorbereiding van Scavenger Hunt werd begonnen, was bovendien nog niet bekend dat studenten weer één dag naar school mogen. Dat is iets beter maar nog altijd niet ideaal.”

Kennismaking
Dus komt de Scavenger Hunt gelegen, zegt ze. Volgens Van Roij worden er na een korte introductie koppels van studenten gevormd. Die gaan dan met z’n tweeën met behulp van foto’s van gevels of markante plekken op speurtocht door de Venlose binnenstad. Bedoeling is dat ze onderweg zelf ook foto’s maken en die weer delen. “Maar het gaat niet zozeer om de speurtocht maar vooral om de kennismaking en het contact. Je leert iemand kennen die ook in Venlo studeert en wisselt ervaringen en dergelijke uit. Daar is, hebben we gemerkt, echt nog steeds behoefte aan. Ze kunnen er weer even uit.” Vertrekpunt van de speurtocht is bij Stek en Bibliotheek Venlo in de Begijnengang. Welke rol heeft de bibliotheek hierin? “Zij willen onder meer beter bij de Venlose student in beeld komen.”

Evalueren
Mogelijk krijgt deze eerste editie van de Scavenger Hunt een vervolg, geeft Van Roij vervolgens aan. “We gaan na afloop evalueren. Er zijn ideeën om een eventueel vervolg wat uitgebreider op te zetten. Met wel als primaire doel dat studenten met elkaar in contact komen. Maar ook de Venlose binnenstad beter leren kennen. Dat gebeurt al tijdens de eerste editie, maar daar zouden we in een volgende speurtocht wellicht breder aandacht aan kunnen geven.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad