Team Omroep Venlo: ‘Ons dag- en nachtritme is even volledig in de war’

19 juli 2021

Vanzelfsprekend met gepaste trots, maar toch ook wel enigszins vermoeid, sloot het team van Omroep Venlo zondagavond een marathondienst af. Vier dagen lang waren vaste medewerkers en vrijwilligers 24/7 in de weer om inwoners van de gemeente te voorzien van het laatste nieuws over het hoge water.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Omroep Venlo en Rob Buchholz

Harry Lucker weet het belang van Omroep Venlo tijdens momenten als deze eigenlijk het meest treffend te analyseren. “Aan het aantal microfoons tijdens persmomenten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord kon je zien hoe hoog het water stond. Donderdag waren wij er nog alleen met de collega’s van De Limburger en L1. Zaterdag tijdens het toppunt was bijna het complete Nederlandse medialandschap aanwezig en verliep alles via de microfoon van de NOS. Wij hebben echter van alle dagen verslag gedaan. Van het begin tot het einde. Van donderdagmorgen tot en met zondagavond.” Volgens Lucker was het een bijzonder moment toen burgemeester Antoin Scholten na een persconferentie zei: ‘Eerst een interview met Omroep Venlo. Daarna SBS6 en de rest.’ “Ik denk dat het wel een mooi compliment voor ons werk, maar ook aan de inwoners van de gemeente was. Zij moeten als eerste geïnformeerd worden.”

Meegesleurd door de ontwikkelingen
Woensdagavond stond in de uitzending van Omroep Venlo nog corona en dichten in het dialect centraal. Donderdagochtend was het voor Thijs Pennings duidelijk dat het journaal van die avond volledig in het teken van hoogwater zou staan. “In twaalf uur tijd waren de verwachtingen bijgesteld van 17 meter boven NAP naar ruim 18 meter boven NAP. We hadden die morgen sowieso een overleg gepland staan om over de programmering na de zomervakantie te praten. Maar die bijeenkomst ging toch vooral over het hoge water en de voorbereidingen die binnen de gemeente Venlo getroffen werden.” Vanaf dat moment gingen de ontwikkelingen snel. Bas Nollé: “De berichten werden donderdag en vrijdag steeds serieuzer. Op vrijdag bestond al de vrees dat het waterpeil hoger zou reiken dan in 1993 en 1995. Dan weet je dat het echt ernstig is. Op dat moment besloten we om voor zaterdag een extra journaal in te plannen. Eigenlijk zijn we vanaf dat moment meegesleurd door de ontwikkelingen en de calamiteiten.”

Bas Nollé probeert tussen de landelijke media Premier Rutte een vraag te stellen.

Achterhaalde actualiteit
Medewerkers wisten dat er heftige en lange dagen op komst waren. Ook vrijwilligers melden zich. Een extra appgroep voor de marathonuitzending op de radio werd aangemaakt. Alles stond in dienst van de actuele berichtgeving. “Hiervoor ben je journalist geworden,” zo verklaart Harry Lucker. “Om zo goed mogelijk verslag te doen van historische gebeurtenissen.” Het nieuws ging tijdens die dagen zo snel dat het soms ook al achterhaald was voordat Omroep Venlo het had uitgezonden. Lucker geeft een voorbeeld. “Ik had na de persconferentie de burgemeester gesproken, was vervolgens in de studio bezig met de montage van dat interview en toen kregen wij het bericht binnen dat die informatie niet meer actueel was. Vervolgens mocht ik weer op pad om locoburgemeester Frans Schatorjé te interviewen over de laatste stand van zaken.”

Honderden mails
Onder andere dankzij berichten op social media, informatie van de gemeente en veiligheidsregio, maar ook actualiteiten afkomstig van andere nieuwswebsites volgde het team de ontwikkelingen. “Maar natuurlijk waren vooral onze eigen radioverslaggevers onderweg,” aldus Bas Nollé. “In ieder stadsdeel was wel iemand aanwezig en via appgroepjes, telefoontjes informeerden we elkaar over alle ontwikkelingen.” Ook de oproep aan inwoners van de gemeente om zelf informatie en foto’s te sturen zorgde voor een gigantische reactie. Pennings: “We kregen echt honderden mails binnen met vaak bruikbare informatie waardoor wij luisteraars, kijkers en bezoekers van de website weer konden informeren over de laatste ontwikkelingen.”

Marathonuitzending
Voor vrijwilliger en radiopresentator Patrick Schmitz werd ook woensdagavond duidelijk dat de ontwikkelingen over het hoge water een serieus nieuwsitem dreigde te worden. Daarbij stelde hij zichzelf de vraag: wat ga ik zaterdagmorgen tijdens mijn reguliere uitzending doen? “Ik heb donderdagmorgen direct Evert Cuijpers, directeur van Omroep Venlo, een appje gestuurd met de vraag welke mogelijkheden er waren. Het programma dat op zaterdag na mijn show Patrick Staat Op wordt uitgezonden, was al met zomerreces. Dus ik kon sowieso langer doorgaan. Evert reageerde binnen een paar minuten en zei dat ik snel van hem een antwoord kon verwachten. Op dat moment was mij duidelijk dat iedereen bij de Omroep er al bovenop zat en wist ik: dit is echt heel serieus.” Uiteindelijk startte Schmitz vrijdagavond om tien uur al met zijn marathonuitzending, bijgestaan door andere vrijwilligers van de radio. “In de appgroep van het radioteam zaten zeventien mensen die allemaal tijdens de afgelopen dagen hun bijdrage hebben geleverd. Ieder met hun eigen achtergrond en kennis. Het was een perfecte aanvulling op het liveblog dat via de website zichtbaar was en de reguliere tv-uitzendingen. Want laat het duidelijk zijn: je kunt dit niet alleen. Voor megaklussen als deze heb je een heel team nodig.”

Wel of niet verantwoord
Even waren er bij directeur Evert Cuijpers zorgen of Schmitz die lange uitzending zou uithouden en of het verantwoord was. Schmitz zelf is daarin duidelijk: “Meer mensen hebben mij volkomen terecht die vraag gesteld. Ik wist wat mij te wachten stond. Ten eerste ben ik een echte radioliefhebber en al jaren maker van radioprogramma’s. Maar ik heb zelf ook van heel dichtbij de watersnoodrampen van 1993 en 1995 bewust meegemaakt. Ik wilde dit doen en wist dat de adrenaline van de vele historische momenten mij er doorheen zouden slepen. Begrijp me niet verkeerd. Het is natuurlijk een dramatische gebeurtenis, maar voor een programmamaker ook historisch. Zoals Harry al zei: hiervoor ben je dit vak gaan doen. Dit is nieuws dat impact heeft op de mensen. Het is onze taak dat verantwoord en zo goed mogelijk te brengen.” Schmitz beaamt dat dit anders was dan zijn reguliere uitzending op zaterdagmorgen. “Dan is alles voorbereid. De muziek die je draait, de gesprekken die je wilt voeren, gewoon alles. Nu moet je continu schakelen, alert zijn en inspelen op de ontwikkelingen. Waarschijnlijk heb ik daardoor ook geen terugslag gekregen. Of er tijd was om te eten? Hahaha. Ja, één keer plande ik twee liedjes achter elkaar in en hebben we snel een pizza opgegeten. En mijn vriendin kwam zaterdagmorgen een lekker vers ontbijt brengen. Maar daarmee hield het ook wel op. Je moet ook niet te veel of anders gaan eten. Dat werkt tegen je.” Schmitz stopte zaterdagmiddag een paar uur om te rusten, maar ging die avond weer verder tot zondagmiddag.

Patrick Schmitz

Bijzondere momenten
Vakmensen onderweg dus die uiteindelijk vooral veel lof oogsten voor het werk dat ze deden. Hebben ze nog heel bijzondere momenten meegemaakt tijdens die dagen? Harry Lucker geeft een helder antwoord. “Wat mij, maar ik denk iedereen van het team vooral is bijgebleven, is de ongekende gastvrijheid en openheid van mensen. We kwamen bij mensen waarbij de kans groot was dat hun huis of bedrijf ieder moment onder water kon komen te staan. Je zou denken: die hebben iets anders aan hun hoofd en dat ze zeggen ‘pleur op met die camera.’ Maar nee, niks van dat. Iedereen wilde juist zijn of haar verhaal vertellen. Dat vond ik zo opvallend en mooi. Alle mensen maakten tijd vrij. Hoe groot de ellende of dreiging ook was.” Voor Patrick Schmitz was er op zondag een emotioneel moment. Toen bleek dat de schade, hoe erg ook bij sommige mensen, over het algemeen was meegevallen. Zeker in vergelijk met gemeentes in Zuid-Limburg of de situatie in België en Duitsland. “Toen het bericht kwam dat inwoners uit de gemeente terug naar hun huis konden en de burgemeester zei dat Noord-Limburg door het oog van de naald was gekropen en wij konden stoppen met de marathonuitzending. Ja, toen kwam de emotie en het besef: We hadden met het team in die dagen echt iets neergezet.” Thijs Pennings roemt de saamhorigheid in de diverse kernen binnen de gemeente. “Kijk eens hoe inwoners van Arcen, Velden of Steyl hebben samengewerkt. En denk aan de hulp die ze kregen vanuit Duitsland. Hartverwarmend, maar zeker ook lovenswaardig. Iedereen ging er samen voor. Dat is juist wat mensen in deze tijden nodig hebben. Men had echt iets voor elkaar over. Niemand stond er alleen voor.”

Verstoord dag- en nachtritme
Wat voor alle mensen van het team, zowel vrijwilligers als vaste krachten, duidelijk is na deze intensieve dagen: hun dag- en nachtritme is even volledig in de war. Bas Nollé wist dat hij vrijdag op zaterdagnacht zijn collega’s mocht afwisselen. Hij besloot vrijdagavond op tijd naar bed te gaan, maar deed dat op een dusdanig vroeg tijdstip dat het onmogelijk was al in slaap te vallen. “Rond één uur ben ik maar opgestaan en alweer naar de studio vertrokken. Je weet: daar gebeurt het nu. Het bijslapen komt wel weer. Tijdens de diensten heeft ieder van ons iedere keer kort een paar uurtjes op afwijkende tijdstippen geslapen. Je hoofd tolt. Je zit vol adrenaline. Dus is het moeilijk om slaap te vatten. De komende dagen moeten we weer terug in het normale ritme komen.”

Het harde werken betaalt zich uit in vooral lovende reacties van kijkers en luisteraars, maar ook de cijfers van de website schoten omhoog. Thijs Pennings die vooral een coördinerende functie vanuit de studio had, zegt daarover: “Volgens mij waren er bepaalde momenten dat we het tienvoudige van het normale aantal haalden. Het is een waardering voor het harde werk dat we als team samen hebben neergezet. Iedereen hielp elkaar en we vulden elkaar aan. Het ging vanzelf.” Bas Nollé knikt. “Dat alles gaf ons energie om er een paar dagen vol voor te gaan. Bijna continu. Het waren historische dagen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad