Team Primera: ‘Je bent overal, maar ook weer nergens’

21 december 2022

Dat er in winkels en horecazaken ook hard gewerkt wordt buiten de reguliere openingstijden om, is vaak onbekend. Niet alleen door de ondernemer zelf, maar ook de andere leden van het team voeren veel meer werkzaamheden uit dan waar klanten en gasten zich van bewust zijn. Wat gebeurt er na sluitingstijd en achter de schermen? De redactie van VenloVanbinnen ging een aantal zaken in de binnenstad langs. In het derde deel van deze reeks vertelt het team van Primera over hun werkzaamheden.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

“Als ik jou zie, ben je aan het werken,” zo kreeg Sandra Joosten recent nog van een klant te horen. Als vaste medewerker is zij voor veel mensen tevens het gezicht van de zaak waar cadeauartikelen, wenskaarten, kansspelloten, tijdschriften en boeken verkocht worden. Ze lacht als ze het verhaal vertelt. “Die mevrouw voegde er nog aan toe: ‘Om kwart over acht ’s morgens is het nog stil in de stad, maar Primera is open.’ Het is zeker leuk om te merken dat het sommige klanten opvalt. Maar ik moet wel op tijd beginnen, anders krijg ik het werk niet af. Veel mensen denken: die staat daar, rekent af en daar houdt het mee op. Maar zo eenvoudig is het niet. Er komt iets meer bij kijken om deze winkel draaiende te houden.”

Tegelen en Duisburg
Zes dagen in de week is zij ongeveer 9 tot 10 uur per dag in de zaak te vinden. “Ik hoef al die uren echt niet uitbetaald te krijgen. Zou het niet eens willen. Je hebt hart voor de zaak of niet en dan leer je snel wat er van je verwacht wordt. Eigenaar Koos Teunissen weet hoeveel energie ik er in stop en waardeert dat. Ik kon mij geen betere baas wensen.” Koos (foto boven) zelf moet zijn energie en tijd binnenkort verdelen over drie zaken. Al een aantal jaren heeft hij nog een zaak in Duisburg en vanaf 1 maart is hij de nieuwe eigenaar van Timmermans in Tegelen. De naam verandert dan in Tabaks- en Gemakshop Tegelen. “Het personeel neem ik mee over, het assortiment blijft grotendeels gelijk; alleen komen er nog tabaksproducten bij. Zeker in de eerste maanden zal ik daar regelmatig te vinden zijn. Om te letten op omzetsnelheid van producten, op te ruimen en te weten wat er speelt. Elke zaak moet toch een bepaalde omzet genereren. Het is sowieso mijn taak om meer van achter de schermen te werken. Ik zet het allemaal op de rails en probeer de zaak daar ook te houden. In feite ben ik overal, maar ook weer nergens.”

Sandra Joosten

Na sluitingstijd
Terug naar Primera in Venlo. Zowel Sandra als Koos weet wat er van hun verwacht wordt. Waar Sandra liever voor het officieel openen van de winkel druk in de weer is, daar kiest Koos er voor om na sluitingstijd door te werken. “Ik heb dan tijd om te poetsen, alles op orde te leggen of producten op andere wijze te presenteren,” aldus de eigenaar. “Tijdens openingstijden komt het er simpelweg niet van. Dan is het te hectisch. En natuurlijk hoort het verzorgen van de administratie er ook bij. Dat doe ik echter meestal thuis: dus boekhouding, bestellingen plaatsen et cetera. Tevens verzorg ik de contacten met vertegenwoordigers en ga regelmatig het land in om beurzen te bezoeken.”

Ondernemers steunen
Sandra kiest dus bewust voor extra werk in de ochtend. “Als je een hele dag druk hebt gewerkt, heb ik vaak niet meer de puf om na zes uur ook nog te gaan poetsen of op te ruimen. Na vijf uur levert Post.nl hier wel tot vijf containers met pakketjes af. Soms zijn dat er wel 150. Dat is een tijdstip dat het hier nog spitsuur is. Een dergelijke hoeveelheid ga ik niet meer na zes uur ordenen. Als ik ’s morgens om acht uur begin, is dat het eerste waar ik aan begin. En vergeet niet de vele tientallen pakketjes die klanten in de loop van de dag hier komen brengen om te versturen. Dat vraagt om een geordende aanpak. Of we daar voldoende ruimte voor hebben? Het zal wel moeten. De pakketservice is een belangrijk onderdeel van deze zaak.“ Gezien de enorme aantallen pakketjes maakt Sandra zich wel eens zorgen over de toekomst van winkels. “Ik snap het gemak vanuit de consument, maar je gunt de lokale hardwerkende ondernemer toch zijn omzet? Zo doen wij dat zelf ook. Wij bestellen soep of broodjes bij Bufkes of Bakker Bart. Zij komen hier om bijvoorbeeld staatsloten voor in het kerstpakket van hun medewerkers te kopen. Omdat wij alleen recente boeken verkopen die in de top-15 staan, verwijs ik klanten door naar Koops. Als het hier te druk is om pasfoto’s te maken, geef ik het advies om naar Fotokino Linders te gaan. Als ondernemers help je elkaar. Een levendige binnenstad kan niet zonder hardwerkende ondernemers.”

Waardering
Volgens Sandra tonen de meeste klanten begrip voor de hectiek bij Primera. “Sommige ondernemers die veel pakketjes brengen, zeggen: verwerk ze later maar, ik kom het bewijs straks wel halen. En in deze tijd van het jaar zijn er klanten die hun waardering laten blijken door een klein geschenkje te brengen. Als dank voor alles wat je voor ze doet. Natuurlijk hoeven ze dat niet te doen, maar het is wel fijn om te voelen dat ons werk gewaardeerd wordt. Sommige mensen komen zelfs wel eens een kopje koffie of een broodje brengen. Het zijn de kleine dingen die het hem doen. Vaak komen wij er zelf niet aan toe om. Als er even niemand in de zaak is, ga ik snel verlopen tijdschriften uit de rekken halen en nieuwe plaatsen. Er is hier altijd werk. Stilzitten kan bijna niet.”

Koos Teunissen benadrukt het belang van een winkel als Primera voor het Venlose koopcentrum. “Dit is een echte stadswinkel waar de hele wereld over de vloer komt. Dat heeft absoluut zijn charme. Je hoort alle soorten talen en ziet zoveel verschillende soorten mensen. Dat is anders dan een buurtwinkel zoals in Tegelen of Duisburg. Venlo heeft een zaak als deze nodig. Zeker nadat Read Shop Kortooms twee jaar geleden de deuren sloot.” Met drie zaken weet Koos als geen ander dat een ondernemer nooit stil kan zitten. “Dit is geen baan voor een 40-urige werkweek, maar het is een bewuste keuze die je maakt. Als anderen de deur achter zich dicht trekken, gaan wij vaak nog door. Zichtbaar of onzichtbaar.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad