Team reinigingsdienst: ‘wij kijken niet meer op van een opgestoken middelvinger’

16 december 2019 | Leestijd: 5 minuten

Zondagmorgen zes uur. Terwijl de regen met bakken uit de hemel valt, gaat een ploeg van de gemeentelijke reinigingsdienst op weg om te zorgen dat de straten in het centrum van Venlo weer verlost zijn van alle lege pizzadozen, frietzakjes, blikjes, flessen en niet te vergeten de restanten braaksel en ontlasting. Diverse vormen van afval na een avondje en nachtje stappen die grotendeels weer keurig verdwenen zijn als de binnenstad ontwaakt.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen en Gemeente Venlo

Wie met een kritisch oog naar het afval op straat kijkt, kan niets anders doen dan zich verbazen. Wat mensen op achteloos op straat gooien of laten liggen, wekt vooral verbazing. Hans de Haart, medewerker middelenbeheer bij de gemeente Venlo, is er aan gewend. “Denk eraan, op zaterdagmiddag en -avond rijdt ook een ploeg rond die de rommel van het winkelende publiek opruimt. Een kleine twaalf uur later maken wij op de vroege zondagmorgen onze rondjes en dan treffen we opnieuw veel zwerfvuil aan. Onze ronde start om zes uur en duurt tot ongeveer tien uur.”

Fietsende schooljeugd
Een team van zes a zeven medewerkers uitgerust met bezems, twee veegwagens plus een bakwagen trekken door weer en wind door het centrum. Ze doen het echter graag. “Het zijn extra uren naast ons reguliere werk,” zo laat Arno Reinders weten. “We kunnen die uren inruilen voor vrije tijd of gewoon laten uitbetalen. Bovendien moeten we wel vroeg beginnen want dan zijn er nauwelijks mensen of vrachtwagens van leveranciers op straat. Dat werkt sneller, maar vooral veiliger.” Zijn collega Els Derks knikt bevestigend. Zij heeft dezelfde ervaringen dankzij haar reinigingsdiensten door de week. “Vooral de fietsende schooljeugd vormt een gevaar,” aldus Els. “Vaak rijden ze met volle vaart langs de veegwagens. Soms met wel vier personen naast elkaar. Dan heb je wel zes spiegels nodig om alles goed te kunnen overzien. Om ons werk goed te kunnen uitvoeren maken wij veel korte draaibewegingen met de wagen. Daarom is het verwonderlijk dat er nog bijna nooit iets ernstigs is gebeurd.”

 

Hans de Haart

 

Middelvinger
Waardering van voorbijgangers krijgen de schoonmakers zeker niet altijd. De Haart lacht: “Ja we krijgen wel eens een middelvinger van voorbijrazende fietsers, maar daar trekken we ons al niks meer van aan.” Toch zijn er ook wel eens minder prettige momenten dat medewerkers van de reinigingsdienst tot tien moeten tellen. “Afgelopen zaterdagmiddag nog,” zo vervolgt De Haart zijn uitleg. “Een collega had op de Oude Markt veel afval bij elkaar geveegd, komt er een kind aangerend dat de berg rotzooi weer alle kanten opschopt. Mijn collega vroeg om te stoppen, maar dat was niet naar wens van de moeder. ‘Het is jullie taak om die rommel weer op te ruimen’, zo beet ze mijn collega op arrogante wijze toe. Tja, dat is blijkbaar de opvoeding van tegenwoordig. Mensen zijn in de loop der jaren sowieso nonchalanter geworden. Misschien zijn ze wel verwend en denken: iemand ruimt het wel op. Het hoort bij deze tijd.”

Ondergrondse containers
Een van de aspecten waarover de reinigingsdienst vaak kritiek krijgt, zijn de grote hoeveelheden afvalzakken bij ondergrondse containers of het afval dat naast afvalbakken te vinden is. De Haart heeft voor beide problemen een antwoord. “Het deponeren van een volle zak naast de container begint natuurlijk bij de eigenaar. Het kan dat hij of zij geen pasje heeft. Maar sommige mensen weigeren bij een volle container om een klein stukje verder te lopen en daar het afval te deponeren. Ja natuurlijk kunnen wij die gedeponeerde zakken meenemen, maar daarmee lossen we het probleem niet op. Het is een taak van de afdeling Handhaving om te achterhalen van wie de zak is. Dat kan soms dankzij bepaalde informatie die tussen het afval verborgen ligt. Dan volgt eerst een waarschuwing. Bij herhaaldelijk gedrag een boete. Komt het probleem op een bepaalde plek echt te vaak voor en de dader is niet direct te traceren, dan gaan we gebruik maken van cameratoezicht. Bijna ieder hoekje in de stad wordt gefilmd. Maar geloof mij als ik zeg dat ook wij niets liever willen dan die zakken naast de containers meenemen. Dat gebeurt soms echt wel eens. Zeker met de feestdagen. Bij de laatste ronde op 24 of 31 december laten wij die zakken echt niet liggen.”

Afval naast bakken
Wat betreft het afval naast vuilnisbakken, daar is volgens De Haart inmiddels een oplossing voor bedacht in de vorm van nieuwe bakken die wel tot vijf keer zoveel liter afval kunnen verwerken. “Deze zijn voorzien van een interne pers en ook aangesloten op een app zodat sneller zichtbaar is of de bak bijna vol is.” Maar nog krijgen medewerkers van de reinigingsdienst de schuld als er bijvoorbeeld aan het einde van een Duitse dag ergens te veel afval ligt. ‘Zien ze weer te lui um te werke,’ zo kan het wel eens cynisch klinken. “Ik begrijp dat iedereen gebaat is bij een schone binnenstad. Op sommige dagen in het jaar is het gewoon extreem druk. Dat vraagt om iets meer begrip. Daarom proberen wij altijd uit te leggen hoe een probleem ontstaat of welke maatregelen de gemeente neemt. Dan hebben mensen soms wel meer begrip voor de situatie. Je wilt niet weten hoeveel meldingen van gedeponeerde afvalzakken of huisvuil wij krijgen. Die zijn niet te tellen. Lieve mensen, wij zien het ook allemaal en het wordt echt wel opgeruimd, maar het kan soms niet binnen een uur.”

 

De legendarische Jeu ‘milieu’ Janssen die in het verleden met paeper-en-zalt-stel de straten van het centrum schoonmaakte

 

Respect en maatregelen
Het werk van de reinigingsdienst in de afgelopen jaren flink veranderd. Door bezuinigingen, minder personeel, groei van evenementen en toename van het aantal kooptoeristen. De legendarische schoonmaker Jeu ‘Milieu’ Janssen die met het paeper-en-zalt-stel op zondagmorgen de straten van Venlo schoonveegde zou met verbazing naar de veranderende wereld kijken. Gelukkig is er volgens De Haart vanuit diverse ondernemers zeker respect voor het werk. Een aantal zorgt dat alle rommel al bij elkaar is geveegd. Ook tijdens grootschalige evenementen als Vastelaovend en de Venloop worden voldoende maatregelen getroffen om het werk voor de reinigingsdienst eenvoudiger te maken. Denk aan het verwijderen van fietsenstallingen et cetera. De Haart: “Natuurlijk heeft dat ook met veiligheid te maken, maar het is voor ons net zo prettig. Het is verrekte lastig zijn om met de bezem alle rommel tussen de rekken te verwijderen. Met de veegwagen kun je er sowieso niet tussen. We werken echt heel secuur, maar neem het ons niet kwalijk als er soms een blikje of zakje blijft liggen.”

Pistool
Hans de Haart werkt inmiddels al 27 jaar voor de reinigingsdienst. Begonnen als schoonmaker, maar een groot deel van zijn werkuren vult hij inmiddels vanuit zijn kantoor in. “Ik ben een manusje-van-alles. Maak roosters, planningen, verzorg de inkoop, de administratie. Daarom vind ik het juist heerlijk om nog steeds op zondagmorgen met de veegwagen op pad te gaan. Of ik veel bijzondere dingen heb meegemaakt in die jaren? Ach, het meest gekke is wel de vondst van een pistool in een afvalbak. Daar ben ik natuurlijk direct mee naar de politie gegaan. Zo’n wapen is niet voor niets weggegooid. Minder prettig is het als een collega zich prikt aan de spuit van een junk. Dan moeten ze getest worden en is het toch even spannend of die prik geen nare gevolgen heeft.” Volgens De Haart vormden de bergen puinhoop na de Boètezitting altijd een fraaie uitdaging. “Dan hebben we juist voldoening van ons werk. Als je vergelijkt met wat je ‘s morgens vroeg aantreft en hoe het er een paar uur later uitziet. Dan zijn we wel een beetje trots. Maar tegenwoordig is die schoonmaak gedeeltelijk uitbesteed aan een onderaannemer.”

Het voldane gevoel hebben De Haart en zijn collega’s ook nog regelmatig op zondagmorgen. “De Parade vraagt natuurlijk de meeste aandacht. Soms rijd ik op die straat wel zes tot acht keer op en neer. Dat maakt vanzelfsprekend een groot verschil, maar het zorgt wel voor voldoening. Dat blijft toch het mooiste aspect van ons werk. Het resultaat is vrij snel zichtbaar. Een beetje extra waardering zou nog mooier zijn.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Containertuintjes en de  oneindige reeks van scheten

Containertuintjes en de oneindige reeks van scheten

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen De ondergrondse afvalcontainer, daar ging het opeens over. Jarenlang zo’n ding voor de deur gehad. Nou ja, bijna voor de deur. Handig als de vuilnis moest worden weggebracht; ik hoefde maar een paar meter te lopen. ’s Zomers...

Brandbrief Venlose ondernemers tegen sluiting NS-loket

Brandbrief Venlose ondernemers tegen sluiting NS-loket

In de december liet de NS weten het fysieke loket op het treinstation in Venlo te willen sluiten. Een bijzonder ongewenst besluit, vindt winkeliersvereniging Venlostad.com die bijval krijgt van de Vereniging van Vastgoedeigenaren Venlo (VVEV) en Stichting Venlo...