The Return of Lotus

25 januari 2020

Column: Jac Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Nee, ik ga het niet over een film hebben, maar ik vond bovenstaande kop wel spannend klinken, mysterieus. Terwijl er weinig mysterieus is aan de terugkeer van Chinees-Indisch Restaurant Lotus – of Lotus Asian Cuisine zoals het nu heet naar Venlo. Ik heb er nog levendige herinneringen aan. Venlo had zeker in het laatste kwart van de vorige eeuw op iedere hoek een ‘Chinees’, zo leek het wel, en in het midden van sommige straten nog een. Voor ons Buchholzen was Lotus favoriet. Eten deden we er af en toe, afhalen des te meer. Pa haalde een tientje of vijfentwintig piek uit de la van de kapsalontoonbank en dan werd er koers gezet naar de Vleesstraat.

Ik zie het nog voor me: de deur van donker glas, de robuuste, donkerbruine trap naar de eerste verdieping, ernaast vitrines met oosterse impressies. Bijna boven een plateau, een kwartslag naar rechts, dan nog een paar treden en je was boven. Was volgens mij nog een deur, dan het restaurant in. Geroezemoes, het getinkel van glazen en wat ik later Chinese loungemuziek ben gaan noemen. Rechts liep je door naar het restaurantgedeelte, links was de afhaal. Door een wandje gescheiden. En een aquarium. Er stond een aantal stoelen op een rij, vaak zat er een bekende uit de buurt. Boven de bar een rek met flessen sterke drank. Er stond onder meer pontificaal een sierlijke fles duur ogende cognac waar naar mijn mening nooit iemand uit heeft gedronken. Achter de bar de wand met opening, afgedekt door een schuifdeurtje. Open, dicht, ritsratsklik, daar stond je gerecht. Er hingen ook oorkondes.

Het eerste Chinese restaurant schijnt zich precies een eeuw geleden in Nederland te hebben gevestigd, ene Cheung Kwok Low, in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Anderen volgden mondjesmaat. Tot na de Tweede Wereldoorlog, toen de ‘Chinees’ snel aan populariteit won, mede omdat de gerechten werden afgestemd op de Nederlandse smaak.

Foto: Google Maps

Lotus vestigde zich begin jaren zeventig in Venlo. Hoeveel Venlonaren – en uiteraard ook veel mensen van buiten de stad – hebben er in de 38 jaar dat het in Venlo zat niet gegeten of iets afgehaald ? In 2011 was er de verhuizing naar Arcen, nu de terugkeer, ‘the return’. Ze hadden zomaar terug gekund naar hun voormalige onderkomen in het pand hoek Markt/Vleesstraat. Althans als je het van de buitenkant beschouwd. De naam Lotus prijkt nog steeds op de gevel.

Het wordt echter de Maaskade, in het pand waar ook al heel lang een Chinees restaurant zit. Vroeger heette dat Riverside, tot voor kort Shanghai Garden. Dat werd mijn alternatief na het vertrek van Lotus, want ja, ik haal nog graag wat af bij de ‘Chinees’.

Binnenkort dus weer naar Lotus, zoals het ooit was. De weg er naartoe is anders, maar toch vertrouwd. Een trap hoef ik niet meer op. Hoop wel op geroezemoes, klinkende glazen, Chinese loungemuziek en al dan niet bekende buurtbewoners.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad