Thessy Segers: ‘Sounds voelt voor klanten als thuiskomen’

7 november 2019

Toen Sounds op zaterdag 1 september 1984 de deuren opende had de in 1981 geboren Thessy Segers nog geen weet van dit nieuwe paradijs voor muziekliefhebbers. Toch was ze al op jonge leeftijd met muziek bezig. “Ik zong in het kerkkoor van Baarlo en op jonge leeftijd mocht ik voor de eerste keer soleren tijdens een bruiloft. Dat was mijn eerste keer voor publiek en het voelde goed.”

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Janneke Michels

Inmiddels heeft de Benjamin van Sounds al haar 12 1/2 jarig jubileum bij de zaak gevierd en voelt ze zich nog dagelijks als een vis in het water. “Vanaf dag één was dit voor mij een droombaan en ik vind het nog steeds waanzinnig om hier te mogen werken. Niet alleen vanwege de muziek en mijn collega’s, maar ook vanwege het sociale aspect. Mensen kunnen hier echt hun hart uitstorten en voelen zich dankzij de muziek begrepen en krijgen daardoor weer vertrouwen in de toekomst.”

Queen
Naast het zingen was Thessy al op jonge leeftijd met popmuziek bezig. “Ja ik was een enorme fan van Queen. Hun theatrale stijl sprak mij enorm aan. Toen Freddie Mercury in 1991 overleed heb ik echt tranen met tuiten gehuild.” Hoewel ze inmiddels naar veel andere soorten luistert is Queen altijd onderdeel van haar leven gebleven. “Alleen tijdens mijn puberjaren waren ze even verbannen. Het was niet meer cool, maar later is het gewoon weer goed gekomen.” Als tiener was ze vaak op zoek naar nieuwe muzikale ontdekkingen. PJ Harvey bleek een volgende held te zijn die enorm veel indruk op haar maakte. “Ook haar stijl is heel theatraal, ze heeft een fantastische stem en is een dame die een enorme power op het podium uitstraalt. Dat maakte veel indruk.”

Smaak van uitersten
Dankzij PJ Harvey ontwikkelde de smaak van Thessy zich verder richting de Indiepop. “Ik woonde in Baarlo, zat op school in Blerick, maar om echt op zoek te gaan naar aparte popmuziek moest ik naar Venlo. Ja, Sounds dus. Ik hield toen al van uitersten: Metal, Jazz, Klassiek. Ook in kleding was dat zichtbaar. Mijn moeder stond daarin veel toe. Alleen een hanenkam kwam er niet; dat was echt een brug te ver voor haar. Nee, mijn vriendinnen hadden niet bepaald dezelfde smaak. Hahaha. Die waren met gewone popmuziek bezig. Dat was voor mij dan weer niet spannend genoeg. Bij Sounds kon ik aparte muziek vinden. Nee, ik vroeg niks; zocht eigenlijk alles zelf uit. Een prater was ik in die jaren zeker niet. Dat heb ik eigenlijk pas geleerd vanaf het moment dat ik naast mijn studie in winkels ging werken.” Ook de befaamde Metalkelder was een plek waar Thessy zich thuis voelde. “Daar bleek ik door de gezamenlijke liefde voor Mike Patton van Faith no More, een enorme klik met Hennie te hebben. Hij heeft mij in de loop der jaren van diverse muzikale tips voorzien.”

Droombaan
Voor haar studies verbleef Thessy enkele jaren in Roermond en Breda, maar als muziekliefhebber vond ze nergens een zaak zoals Sounds. “Ja, ik kwam wel eens bij een muziekzaak in Roermond, maar dat was toch niet te vergelijken. In de weekenden dat ik naar huis ging, was het goed om weer even bij Sounds te neuzen.” In de loop der jaren stond Thessy regelmatig op het podium; zowel als zangeres of als bassist. Dankzij die wereld kwam ze in contact met Peter van der Velden, toen in dienst bij Sounds. “Peter ging studeren in Utrecht en moest zijn baan opzeggen. Mijn eerste reactie was: dan hebben ze natuurlijk een nieuwe medewerker nodig? Of hij nog een goed woordje voor mij heeft gedaan, weet ik niet, maar ik heb zelf direct een sollicitatiebrief geschreven. Niet veel later volgde een gesprek en werd vervolgens snel aangenomen. Ik was echt superblij. Het was een droom die uitkwam.” Dan begint ze te lachen. “Ik heb in tegenstelling tot veel collega’s hier, niet heel veel met Reggae. Peter had dat ook niet. Toen hij hoorde dat ik zijn opvolger werd, zei hij: beloof me één ding: blijf volhouden dat je niet van Reggae houdt. Hoe hard ze ook proberen om je te overtuigen. Hahaha. Nee, ik ben nog steeds niet overstag. Al kan ik er wel naar luisteren. Zo erg is het niet. Soms maak ik zelfs wel eens stiekem een dansje.”

Sounds Thessy 2

Nieuwe ontdekkingen
Ondanks het feit dat Thessy al een brede muzieksmaak had, dook ze dankzij het werk bij Sounds nog verder de diepte in. “Klopt, natuurlijk zijn er de vele tips van collega’s, maar ik ging meer over muziek lezen in tijdschriften en op internet. En in de zaak staat natuurlijk de hele dag muziek aan. Dankzij dit werk ben ik verder in de experimentele Jazz en de Countrymuziek gedoken. Natuurlijk waren namen als Willy Nelson en Dolly Parton bekend, maar acts als The Flying Burrito Brothers of Gram Parsons waren voor mij volkomen nieuw. Ook hun werk ben ik echt enorm gaan waarderen. Maar vanzelfsprekend komt er tegenwoordig nog steeds heel veel fraai werk uit; ook van nieuwe artiesten. Muziek kan mij echt enorm raken. Zeker bij gevoelige teksten, pink ik soms wel eens traantje weg. Maar dat is juist het mooie van muziek.”

De helende werking van muziek
Het sociale aspect is volgens Thessy van enorm belang bij Sounds. Niet alleen bij medewerkers onderling, ook voor klanten is de zaak als een warm bad. “Eigenlijk is het één grote familie. Iedereen heeft dezelfde passie. Klanten die zich in een moeilijke fase van hun leven bevinden, kunnen heel veel troost vinden in muziek. Dan vertellen ze ons wat er speelt en wij proberen echt zo goed mogelijk te luisteren. Dat luisterend oor en goede muziek zijn dan van enorm belang. Zo was er ooit een man die zijn vrouw had verloren. Hij droeg echt alle leed van de wereld met zich mee en had behoefte aan een luisterend oor. Dat zag je aan alles. Wij luisterden, gaven hem tips en hij ging zich verdiepen in bepaalde artiesten. Uiteindelijk bleek Neil Young voor hem heel belangrijk te zijn en later David Bowie. Na enige tijd zagen we hem gewoon weer opbloeien. Hij kreeg meer zelfvertrouwen en zijn wereld kreeg meer betekenis. Natuurlijk deed hij het zelf, maar we zijn ervan overtuigd dat die artiesten hem geholpen hebben bij zijn herstel. Dat maakt ons werk eigenlijk zo mooi en tevens dankbaar. Mensen voelen zich hier echt begrepen en de muziek heeft een helende werking.”

Online klanten
Het bijzondere sociale contact onderhoud Thessy tevens met de klanten die online bestellen. Ook daar ontstaat vaak een bijzondere relatie. “Marlies en ik besteden er veel aandacht aan. We proberen de verzending zo persoonlijk mogelijk te maken. Iedereen krijgt een persoonlijk bedankkaartje met een handgeschreven tekst inclusief een aantal muzikale tips. Mensen waarderen dat enorm. Sommigen bewaren zelfs al die kaartjes. We maken het natuurlijk mee dat ze na enige tijd zelfs de zaak bezoeken en vragen: Ben jij nu Thessy? Dan moet ik even schakelen, maar bij het noemen van hun naam gaat vaak al snel een belletje rinkelen. Sommigen willen graag even een kopje koffie met je drinken.” Zelfs met een blinde klant bouwde Thessy een bijzondere band op. “Hij beschikt over een speciaal computersysteem waarbij mails worden voorgelezen. Die man is zich aan de hand van onze tips steeds dieper in de Jazz gaan oriënteren. Hij is enorm blij met dat contact.”

Dankzij alle mooie ervaringen, ervaart ze dagelijks hoe belangrijk Sounds in het leven van veel mensen is. “Deze zaak moet echt blijven bestaan. Het is een instituut voor de stad. Wat zou Venlo zonder Sounds zijn? Daarom hoop ik ook echt dat de nieuwe generatie het belang van winkels als deze inziet. Bovendien is muziek echt een geweldige hobby; een verrijking voor ieders leven. Maar ik snap wel dat het voor jongeren tegenwoordig heel onoverzichtelijk is. Het aanbod is zo enorm groot. Waar moeten ze beginnen? Maar juist daarom is Sounds zo belangrijk. Hier krijgen ze op een heel persoonlijke wijze tips. Dat is toch iets anders dan zoeken op het internet.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad