Tijdelijke kunstwinkel in Klaasstraat ten bate van het Toon Hermans Huis

1 juni 2021

Vanaf 3 juni heeft het Toon Hermans Huis Noord-Limburg in Venlo twee maanden een winkel aan de Klaasstraat. In die periode worden 150 door kunstenares Irene Terlingen gemaakte kunstwerken verkocht. De hele opbrengst is bestemd voor het Toon Hermans Huis in Venlo.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen, Toon Hermans Huis

Mensen met kanker, maar ook hun naasten of nabestaanden kunnen al 20 jaar bij een Toon Hermans Huis terecht voor een luisterend oor, een gesprek met lotgenoten en voor informatie. De in Venlo woonachtige kunstenares Irene Terlingen was er in 2019 te gast. Uit dankbaarheid voor de positieve ontvangst besloot ze, na een verhuizing, 150 glazen kunstwerken te schenken.

Veiling
Yvonne Vissers-Delsing en Jan Hendrikx, beiden vrijwilliger bij het Toon Hermans Huis in Venlo en ook degenen die veelal in de winkel aanwezig zullen zijn, leggen uit dat er oorspronkelijk een veiling gehouden zou worden om de kunstwerken te verkopen. “Die zou in de Maaspoort plaatsvinden. Ja, een echte veiling met een veilingmeester waar de werken bij opbod zouden worden verkocht. In combinatie met een diner.”

Hele klus
De corona-pandemie zorgde ervoor dat het plan voor de veiling op de lange baan werd geschoven. Maar tevens voor nader inzicht, merken Jan en Yvonne op. “De kunstwerken stonden al bijna twee jaar bij de Maaspoort opgeslagen. Op enig moment kwam er echter ook het besef dat 150 stukken veilen een hele klus zou worden. Dat red je niet met één avond, zelfs niet met twee.”

Eerste schenking
Zo ontstond het idee voor een tijdelijke winkel. Die werd dankzij bemiddeling van Renier Linders van Fotokino Linders en dankzij de onbaatzuchtige medewerking van verhuurder de 2 Gebroeders van Venlo gevonden aan de Klaasstraat 24 (voormalig Carrera-pand). “Nee”, glimlacht Jan, “we kunnen er niet alle 150 kunstwerken kwijt. Maar we kunnen wel aanvullen. Het zijn overigens allemaal unieke stukken.”  Yvonne merkt op dat het de eerste keer is dat het Toon Hermans Huis zich zo profileert. “Het is dan ook onze allereerste schenking. Het mooie is dat alles wat we nodig hebben wordt gesponsord door verschillende partijen. De opbrengst van de verkoop kan daardoor volledig ten goede komen aan het Toon Hermans Huis.”

De opening van de tijdelijke winkel vindt plaats op donderdag 3 juni om 16.00 uur door Irene Terlingen samen met burgemeester Antoin Scholten. Wat verwachten de twee vrijwilligers van de opbrengst? Ze hebben geen idee, maken ze duidelijk. “We hopen en verwachten dat er veel mensen komen. We zitten op een aantrekkelijke locatie en de deuren zijn in juni en juli van donderdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur geopend.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...