Toch een beetje Sintermerte: “Gasthuisstraat en kindertradities horen bij elkaar”

5 oktober 2020 | Leestijd: 2 minuten

Geen Sintermertes-optocht, geen troshoop op het Nolensplein. Wel Sintermertessfeer in de Venlose Gasthuistraat. En wellicht in meer winkelstraten, zo hoopt Stichting Kinderfeesten Venlo.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Een brandende troshoop, zoals op bovenstaande foto, dat zit er dit jaar niet in. Maar Stichting Kinderfeesten Venlo, dat de optocht en bijbehorende festiviteiten ieder jaar organiseert, wil de viering van de naamdag van de stadspatroon niet ongemerkt voorbij laten gaan, vertelt Mieke Leurs. “Het is een feest van saamhorigheid, een feest dat bij de stad hoort.”

Sfeervol
Dus ging de stichting in gesprek met de gemeente over wat wel en niet mocht. “We gaan de Venlose scholen nu een pakket sturen met daarin een kleurplaat en materiaal om een lampion te maken. Daarnaast willen we de binnenstad sfeervol aankleden” aldus Leurs. Het initiatief van de Gasthuisstraat kwam hiervoor op het juiste moment binnen, geeft ze aan. “De ondernemers stellen hun etalages beschikbaar om zelfgemaakte lampionnen en kleurplaten ten toon te stellen.”

Traditie
De winkeliers in de Gasthuisstraat vonden het een prima initiatief en er kon snel geschakeld worden. “Sintermerte is de beschermheilige van de stad; het feest staat voor traditie, voor saamhorigheid, daar hebben we als winkelstraat heel veel mee” volgens ondernemer Toine Schreinemachers. Maandag heeft Venlo Partners het idee van de Gasthuisstraat weggezet in hun nieuwsbrief om meerdere winkelstraten hierin te activeren.

Ludiek
Daarnaast bedacht Schreinemachers het idee om een wedstrijd aan het initiatief te koppelen. “We stellen van 19 oktober tot en met 8 november – de dag waarop dit jaar Sintermerte zou worden gevierd – onze etalages beschikbaar, nummeren alle aangeleverde lampionen en tekeningen en laten aan de hand daarvan het winkelend publiek hun favoriet aanwijzen. Voor de winnaars hebben we een aantal leuke prijzen beschikbaar.” De Gasthuisstraatondernemers, zegt Schreinemachers, hopen zo de viering van Sintermerte dit jaar op een ludieke wijze te ondersteunen en creativiteit onder kinderen te stimuleren. Mieke Leurs geeft aan er blij mee te zijn. “We hopen dat andere straten snel volgen.”

Martinusschool
Frank Giesen, directeur van de naar Sintermerte vernoemde Sint Martinusschool in de Venlose binnenstad heeft van de initiatieven gehoord, maar nog geen concrete input gehad. “Dat zal nog wel komen.” Verder denkt de school na om ook zelf iets rondom de viering van Sintermerte te organiseren zegt hij. “Daar zijn nu enkele medewerkers mee bezig. Het zal in ieder geval iets kleinschaligs worden en moeten aansluiten bij alle voorschriften.”

Beetje
Mieke Leurs geeft aan dat er verder op 8 november in ieder geval iets leuks gaat gebeuren, passend binnen de mogelijkheden die er zijn. “Net zoals we rondom de intocht van Sinterklaas een alternatief programma passend bij de huidige tijd aan het bedenken zijn.” Een beetje Sintermerte en een beetje Sinterklaas dus. Gaat de Gasthuisstraat daar nog op inspelen? Toine Schreinemachers grijnst: “Wellicht, maar ook voor ons betekent dat binnen de regels die nu gelden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Vastelaovesvaria deel 1: Jocus, Omroep Venlo, 3kes

Vastelaovesvaria deel 1: Jocus, Omroep Venlo, 3kes

Ondanks het feit dat er dit jaar geen officiële activiteiten rondom Vastelaovend zijn, proberen diverse verenigingen en andere partijen toch actief te blijven om het gevoel van Vastelaovend de komende weken in stand te houden. Die activiteiten en andere nieuwsfeiten...