Toine Schreinemachers: ‘Het brein staat nooit stil; dat blijft maar malen’

22 december 2022

Dat er in winkels en horecazaken ook hard gewerkt wordt buiten de reguliere openingstijden om, is vaak onbekend. Niet alleen door de ondernemer zelf, maar ook de andere leden van het team voeren veel meer werkzaamheden uit dan waar klanten en gasten zich van bewust zijn.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Wat gebeurt er na sluitingstijd en achter de schermen? De redactie van VenloVanbinnen ging een aantal zaken in de binnenstad langs. In het vierde deel van deze reeks vertelt Toine Schreinemachers van Natuurslagerij Schreinemachers over lange werkdagen, creatieve ideeën, de invloed op het gezin en zijn visie op de maatschappij.

Social media
Wie voor dag en dauw op Facebook kijkt, zal al snel een post van Toine voorbij zien komen. Als hij rond half vijf ‘s morgens op de zaak is, begint hij al snel met het plaatsen van een bericht. Informatief, beschouwend of met de nodige dosis humor. “Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen bij of rond het ontbijt het vaakst hun social media checken. Dus als je als ondernemer aandacht wilt genereren, is dat gewoon het beste tijdstip.”

V.l.N.R: Patrick de Winkel, Liesbeth Kristal, Toine Schreinemachers

Ideaal
Terwijl veel mensen zich rond dat tijdstip nog eens omdraaien voelt de 55-jarige slager zich juist dan de koning te rijk. “Werken in de vroege morgen is gewoon ideaal. Dan word ik door niets of niemand gestoord: de administratie, het onderhouden van de website en meer van dat soort zaken. Ik ben slager, boekhouder, personeelsmanager, strateeg en communicatiemedewerker in één. Rond zeven uur komen de eerste collega’s binnengedruppeld. Dan is het tijd om naar de groothandel te gaan voor de inkopen.” Als Toine rond een uur of acht weer terug is op de zaak begint hij met het bijwerken van de winkel. “Om negen uur komen de eerste klanten en moeten vitrines goed en ordelijk gevuld zijn. Onze zaak staat er om bekend altijd sfeer en kwaliteit uit te stralen. Het aantrekkelijk presenteren van het assortiment is daarbij essentieel.”

Belang van poetsen
Als de slagerij de deuren opent, heeft Toine er al een halve werkdag opzitten. Een groot deel van de dag is hij gewoon achter de balie actief om samen met zijn collega’s de klanten te adviseren en te bedienen. Als de laatste klant rond zes uur vertrokken is, wil dat nog niet zeggen dat de werkdag er op zit. “Het hele team poetst mee. Ja, ook ik. Dat verzoek hebben ze ooit gedaan. Veel handen maken licht werk en dan kunnen zij eerder aan hun vrije avond beginnen.” Een schone zaak is volgens Toine een absolute must. “Wij staan er om bekend dat het er altijd spik en span uitziet. Daarom doen we dit iedere dag. De machines, glaswerk, vloer, gewoon alles. De klanten moeten hier van de vloer kunnen eten.”

Ontspanning door te werken
Rond de klok van acht uur zit de werkdag er op. Een werkdag van 15-16 uur. “Thuis wil ik absoluut niet met mijn werk bezig zijn. Hoewel ik niet op de bank moet gaan zitten. Dan worden de ogen zwaar. Meestal ben ik op een of andere manier wel actief bezig. Hoe ik ontspan? Door de enorme diversiteit van mijn dagen. Kijk naar mijn ouders. Zij zijn deze zaak begonnen en waren eigenlijk puur op de winkel gericht. Mijn behoeftes zijn veel breder. Product- en conceptontwikkeling, de foodtruck, SPIJS! Foodfestival en recent een reis naar Venlo in North Dakota. Dan kan ik mijn gedachten verzetten en doe nieuwe inspiratie op. Nee, vaste hobby’s heb ik niet. En TV kijken is mij eveneens vreemd. Ik volg wel de hele dag het nieuws. Achter het hakblok krijg ik via Nu.nl, Omroep Venlo en andere media continu het laatste nieuws mee.”

Foodtruck en andere activiteiten
Sommige van zijn extra activiteiten zijn seizoensgebonden, zoals het onderweg zijn met de befaamde Red Baron Foodtruck. “Om die te besturen moet je in het bezit zijn van een groot rijbewijs. Dat hebben mijn collega’s niet, dus is deze jongen altijd zelf de pineut. Hahaha, maar zoals je zult begrijpen vind ik dat alles behalve erg. Natuurlijk betekent dat hard werken, maar er is altijd veel tijd voor plezier als we met de foodtrucks de feestjes, festivals en andere speciale gelegenheden bezoeken. Dat is de afwisseling die zo essentieel is in mijn dagindeling.” De foodtruck, social media, de diversiteit aan gerechten in de slagerij, de barbecues; Toine heeft ze in de afgelopen jaren allemaal zelf bedacht. “Het brein staat nooit stil, dat blijft maar malen en zoeken naar nieuwe dingen.”

Goed in je vel zitten
Dat hij graag rond een uur of acht thuis is, gaf Toine al aan. Maar hoe kijkt het thuisfront tegen zijn lange werkdagen en die enorme lading aan extra activiteiten aan? De bekende lach verschijnt op zijn gezicht. “Ik heb één geluk: mijn partner kent mij niet anders. Natuurlijk geeft ze wel op bepaalde momenten aan waar de grenzen liggen. Toen ik afgelopen jaar ook iedere dag het eten ging bereiden voor de Oekraïense vluchtelingen in de Beerendonck vond ze dat hartverwarmend, maar het betekende dat ik nog meer uren per dag bezig was. Dus moest ik keuzes maken. Ach, het is goed dat zij af en toe op de rem trapt. Zij en de kinderen weten wat ze voor mij betekenen. En er is tenslotte niks essentiëler dan goed in je vel zitten en dankzij mijn werk is dat op mij van toepassing. Ze hebben een partner en vader die altijd vrolijk is.“ Toine erkent dat een weekendje weg lastig is. “De zaak staat altijd voorop, maar er zijn voldoende andere dingen waar we samen van kunnen genieten. We zijn al meer dan 25 jaar bij elkaar. Mijn zonen zijn volwassen (19 en 27 jaar) en de oudste woont al elders. Eerlijk is eerlijk: ze zijn grotendeels opgevoed door moeders en bij precaire zaken schakelde ik mee. Natuurlijk denk ik ook wel eens na over mijn beslissingen en het leven. Dan stel ik mij de vraag of de juiste beslissingen zijn genomen. Soms denk ik ja. Op andere momenten denk ik weer van niet. Zeg het maar.”

Op de werkvloer regeert de lach met hart voor het bedrijf. Oprechte vriendelijkheid wordt hier smakelijk geproefd, net als hun waren, aldus Toine. “Het personeelsbestand is divers en vertoont de best denkbare eigenschappen. Het onderlinge respect is groot en we zijn puur tegen mekaar. De humor is vaak met een behoorlijke lading zelfspot. Voor hier dé ideale werkmethode. We hoeven niet de grootste zijn, maar zijn wel graag de beste. Dat geeft de meeste voldoening. Zeker als dat als resultaat heeft dat we tot Beste Slagerij van Nederland 2022 zijn uitverkozen.”

Maatschappelijke onvrede
Op de vraag hoe lang hij nog in dit tempo denkt te kunnen doorgaan, heeft Toine vooralsnog geen antwoord. “Tot mijn lichaam of geest aangeeft dat de grenzen bereikt zijn. Het fysieke herstel kan iets langer duren, maar in principe gaat alles naar wens. Ik klaag nooit en geniet alleen maar van het leven. Als ik klaag, dan is het over de moderne maatschappij. Het onderling begrip en respect is in het algemeen afgenomen. Dat is geen positieve ontwikkeling. Het zijn uitwassen van een verwende maatschappij waarin de ik-vorm regeert en het collectief ondersneeuwt. En dan denk ik wel eens: wat doe ik nog hier? De enorme onvrede bij mensen onderling. We moeten het uiteindelijk allemaal samen doen. Wie als eenling acteert, is voor mij gezien.” Tijdens het recente bezoek aan Venlo in North Dakota zagen Toine en journalist Guus Benders (die vanwege de documentaire voor Omroep Venlo mee ging) hoe anders het leven daar was. “Veel gemoedelijker met stukken minder discussie en met veel meer respect naar elkaar toe. Natuurlijk heeft iedereen recht op zijn of haar mening, maar alles bij elkaar genomen zijn we in Nederland echt aan het doorslaan. Ja, dan heb ik het bijvoorbeeld over een ontwikkeling als woke. Daar word ik alles behalve vrolijk van. Het eisen, drammen en veroordelen van geschiedenis. Leer ervan, relativeer de tand des tijds en ga door.”

Dat de coronajaren en de huidige energiecrisis hun sporen hebben achtergelaten, beseft Toine zich als geen ander. “Realiseer je dat kleine ondernemers dubbel getroffen zijn. Zij zijn naast ondernemer óók consument en dat wordt vaak vergeten. De problematieken van de laatste jaren raken hun dubbel zo hard. Had ik al gezegd dat ik eigenlijk nooit klaag? Hahaha. Ik ben een zeer tevreden mens, maar we mogen gezamenlijk wel eens wat meer pragmatisch begrip voor elkaar tonen. Dan zijn oplossingen altijd voorhanden. Laat ik daarmee afsluiten. De kerstdrukte zal er voor zorgen dat wij ons de komende dagen niet hoeven te vervelen. En de sfeer is vrolijk.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad