Twijfel bij Venlose restauranthouders over feestdagen

20 november 2020

De Rijksoverheid heeft er nog niets over gezegd. Het Outbreak Management Team (OMT) was al meer uitgesproken: nee. Onbevestigde berichten daarentegen geven een ander geluid: met de feestdagen zijn de restaurants weer open. Bij de Venlose restauranthouders veel twijfel.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Wikipedia

‘De onduidelijkheid om af te wachten tot we eventueel half december toch open mogen, maakt het onmogelijk om er een topkerst van te maken’. Topkok Ron Blaauw is er op de site van Misset Horeca duidelijk over. Zijn restaurants blijven met de feestdagen dicht. Hij is, zo blijkt uit het artikel, niet de enige die dat besluit al heeft genomen. Ook om duidelijkheid te scheppen voor de gasten, laat Blaauw weten.

Snel schakelen
Hoe is de stand van zaken bij de Venlose restaurants?  Zeker nadat RTL Nieuws afgelopen week het bericht naar buiten bracht dat alle restaurants ‘mogelijk vanaf half december’ weer open mogen. Chantal van Hoorn van Brasserie Basiliek vindt het een hoopvol bericht. “Heerlijk toch, binnenkort weer mensen in de zaak, gasten een sfeervol kerstdiner kunnen serveren.” Ze is positief gestemd, ook al is de voorbereidingstijd voor de feestdagen – als restaurants inderdaad vanaf half december weer open mogen – relatief kort. “Wij kunnen vrij snel schakelen, werken met een klein flexibel team. En we hebben de luxe van een grote zaak die ook nog eens is onderverdeeld. Dus ja, ik kijk er naar uit.”

Voorwaarden
Pieter Steenkist van Brasserie Sur Place is sceptischer. “Officieel is er nog niets bekend en horen we pas op 8 december welke plannen de overheid heeft. Maar stel dat we open mogen. Onder welke voorwaarden is dat dan? Tot 10 uur open vind ik nog niet zo’n probleem. De mensen hebben vrij met de kerst en kunnen best iets eerder komen. Maar mogen we dan nog steeds maar tot acht uur alcohol schenken? Moeten we met spatschermen gaan werken?”

Luxe
Natuurlijk zou hij het liefst open gaan, ook al is het voor wat minder mensen dan normaal vanwege de maatregelen. Het is een optie die hij graag openhoudt, evenals enkele andere opties. “Een ding is zeker, we gaan in ieder geval aan de slag met afhaalmenu’s, ook als we open mogen. Dat zijn we nu aan het voorbereiden. Belangrijk is datde mensen de gerechten gemakkelijk kunnen klaar maken en dat ze de kwaliteit krijgen die ze van ons verwachten. En ja, met wat luxe. Want dat is nou net het leuke van kerst, dat het wat luxer is dan normaal.”

Derde golf
Bij Hotel-Restaurant Valuas gaan ze voorlopig verder zoals het de afgelopen weken ging. Het restaurant is open voor gasten van het hotel en daarnaast is er de catering, zowel voor bedrijven als particulieren. Eric Swaghoven heeft het nieuws van een eventuele openstelling half december ook gehoord, maar denkt er het zijne van. “Vooropgesteld, ik ben ondernemer. Liever gisteren open dan morgen, maar we moeten ook realistisch zijn. Wat heb ik eraan als ik half december open mag en in maart weer moet sluiten vanwege een derde golf.”

Chaos
Hij heeft gemerkt dat het nieuws van afgelopen week voor veel onrust heeft gezorgd. Denkt dat het ook niet realistisch is om pas op 8 december een beslissing te nemen. “De voorbereidingsperiode is dan veel te kort. Ik sprak een paar dagen geleden een leverancier die landelijk actief is. Die verwacht chaos. Bovendien, met welke maatregelen krijgen we te maken? Met kerst moet het vooral om gezelligheid draaien. Ja, als we open mogen gaan we open, maar ik betwijfel of het verstandig is.”

Gezellig
De te verwachten maatregelen zijn ook de reden dat ze bij restaurant Laterna al hebben besloten dicht te blijven, vertelt mede-eigenaar Frank de Wit. “We hebben er geen zin in om weer de zaak helemaal om te gooien, met bijbehorende kosten. Natuurlijk zien we de gasten graag komen, maar het moet wel gezellig zijn. Dus doen we wat we al weken doen, mensen kunnen hier gerechten bestellen en afhalen of we bezorgen aan huis.”

De kaart die ze nu hanteren, geldt ook voor de feestdagen. “Dat deden we normaal gesproken ook met kerst, dan kunnen de mensen gewoon à la carte bestellen, dat zijn ze gewend. Nu krijgen ze dat thuisbezorgd of kunnen ze het afhalen. Op die manier denken we ons ook door deze lockdownperiode te redden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad